W weekend zawsze mam większą ochotę na pyszne desery i dania, na które w tygodniu najzwyczajniej nie mam czasu. W takich sytuacjach świetnie sprawdzi się bezglutenowy i bezmleczny pudding z tapioki i mango. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje krótką chwilę. Bez problemu poradzą z nim sobie osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę kulinarną. Pudding z tapioki i mango doskonale się sprawdzi jako podwieczorek lub w roli 2 śniadania.
Jeżeli masz ochotę przekąsić coś słodkiego lub od dłuższego czasu zmagasz się z nieodpartą chęcią pysznego puddingu… – Jest to przepis dla Ciebie! Smacznego!
Tapioka – jest otrzymywana w wyniku mielenia manioku (rośliny występującej w Ameryce Południowej i Środkowej). Można ją kupić w postaci perłowych kulek, płatków lub mąki. Świetnie się nadaje do zagęszczania sosów, ciast i przygotowywania kisieli i puddingów. Jest bezglutenowa i hipoalergiczna.
Składniki
- 1/3 szklanki tapioki
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 mango
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta stewii
Sposób przygotowania
Tapiokę wymieszaj z wodą i mleczkiem kokosowym. Odstaw na 30 min. Gdy tapioka będzie już miękka gotuj ją na małym ogniu przez ok 10-15 min. W międzyczasie natnij laskę wanilii i wyjmij nasionka. Dodaj je do gotującej tapioki. Aby uzyskać słodszy smak dodaj szczyptę stewii. Mango umyj i przetnij na pół. Wyjmij miąższ i dokładnie zblenduj na gładką masę. Do naczynia wlej najpierw tapiokę z mlekiem kokosowym, lekko ją ostudź i następnie na wierzch wyłóż mus z mango. Możesz wszystko posypać ziarenkami sezamu. Gotowe!
Uwagi
Tapiokę bez problemu znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, bądź z żywnością orientalną.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
6 komentarzy
Uwielbiam zdrowe przepisy, a ten pudding wygląda na obłędnie pyszny 😉
Dokładnie tak jest! 😀 Zdrowie połączone ze smakiem, czyli to, co jest najlepsze same w sobie! <3
Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam tapioki. Czy sama w sobie ma jakiś smak?
Agnieszko, tapioka jest bardzo fajną alternatywą dla osób przebywających na dietach eliminacyjnych. Super się sprawdza w deserach jak i jako zagęszczacz do sosów! 🙂 Tapioka sama w sobie nie ma smaku, co jest jej dużym plusem. Sprawia to, że pasuje do dań zarówno na słodko i na słono. 🙂 Tapioka genialnie pochłania płyny, więc przejmuje smak płynu, w którym była moczona. Spróbuj! 🙂
Jadłam taki pudding i muszę przyznać, że jest pyszny. 🙂
Super! 🙂 Mi też on bardzo smakuje i gdy tylko mam wszystkie składniki chętnie go przygotowuję! 🙂 Pozdrawiam!