Płatki Drożdżowe, Nieaktywne – czy warto mieć je w swojej kuchni?

by Justyna Lenda

Zgodnie z zapowiedzią dzisiejszy post będzie poświęcony płatkom drożdżywym, nieaktywnym. Chciałabym odpowiedzieć na pytania, czym płatki drożdżowe nieaktywne różnią się od tradycyjnych, dobrze znanym drożdży piekarskich? Jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania płatków drożdżowych, nieaktywnych oraz jak je wykorzystać w codziennej, kulinarnej praktyce?

Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i poznania odpowiedzi na zadane pytania! 🙂

Czym są płatki drożdżowe, nieaktywne

Płatki drożdżowe, nieaktywne to jak już sama nazwa wskazuje nieaktywna forma drożdży surowych. Co to w praktyce oznacza? W odróżnieniu do zwykłych drożdży, płatki drożdżowe, nieaktywne nie powodują fermentacji w przewodzie pokarmowym. Jest to bardzo korzystne, ponieważ nie pojawiają się po ich zjedzeniu dolegliwości przewodu pokarmowego takie jak: wzdęcia, odbijania, biegunka.

Płatki drożdżowe, nieaktywne posiadają bardzo dużą wartość odżywczą oraz mają niecodzienny, serowo-orzechowy smak, przez co stanowią świetny dodatek dla przygotowywanych potraw i są świetnym zamiennikiem sera dla osób przebywających na dietach bez mleka!

Osoby przebywające na dietach eliminacyjnych, które nie jedzą nabiału w tym serów na pewną docenią smak drożdży nieaktywnych!

Właściwości odżywcze, płatków drożdżowych, nieaktywnych

W płatkach drożdżowych, nieaktywnych można znaleźć dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. W 100 g płatków drożdżowych, nieaktywnych jest około 50 g białka! Stanowi ono doskonały dodatek do diety dla wegetarian bądź osób na innych dietach eliminacyjnych, które są dodatkowo narażone na pojawienie się niedoborów pokarmowych.

Płatki drożdżowe, nieaktywne są dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy B12, biotyny czy kwasu foliowego. Dodatkowo, płatki drożdżowe, nieaktywne mogą być wzbogacane podczas produkcji w dodatkowe dawki witaminy B12, taką informację można znaleźć na niektórych opakowaniach produktów. Powyższe witaminy są niezbędne do zachowania dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Zdecydowanie mogą okazać się pomocne w walce z trądzikiem. Warto, więc spożywać płatki, drożdżowe nieaktywne.

W płatkach drożdżowych, nieaktywnych można również znaleźć: magnez, wapń, chrom, fosfor, potas. Są to związki mineralne niezbędne do zachowania prawidłowego zdrowia. Mają one bardzo szerokie zastosowanie. Odpowiadają za utrzymanie prawidłowej gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Pozytywnie wpływają na naszą gospodarkę kostną (wzmacniają zęby, kości), zmniejszają ryzyko powstania osteoporozy! Odpowiedzialne są za prawidłową pracę serca, mózgu. Przeciwdziałają nadmiernemu zmęczeniu, łagodzą stany napięcia.

Zawarty w drożdżach, nieaktywnych błonnik pokarmowy wspiera procesy trawienie i oczyszcza organizm. Przeciwdziała zaparciom i niestrawności.

Jak można wykorzystać płatki drożdżowe, nieaktywne

Mają one bardzo unikatowy smak, że można je dodawać praktycznie do każdego dania! Doskonale odnajdą się w:

  • Domowych sosach;
  • Zapiekankach, pizzy;
  • Pastach kanapkowych;
  • Jako dodatek zagęszczający do zup;
  • Jako posypka na kanapki;
  • Do roślinnych kotlecików;
Płatki Drożdżowe, Nieaktywne - czy warto mieć je w swojej kuchni? fot. 2

Makaron z warzywami i płatkami drożdżowymi, nieaktywnymi

Kto powinien ostrożnie wybierać płatki drożdżowe, nieaktywne

Niestety jeszcze większość płatków drożdżowych, nieaktywnych dostępnych w sprzedaży może być zanieczyszczona glutenem, dlatego osoby przebywające na diecie bezglutenowej powinny kupować produkty z przekreślonym kłosem. Można je zamówić w sklepach internetowych.

Osoby z licznymi alergiami, po spożyciu drożdży odżywczych (inaczej nazwane płatki drożdżowe, nieaktywne) powinny bacznie obserwować reakcje organizmu. Nie powinny one im zaszkodzić, jednak u osób wyjątkowo wrażliwych i u alergików może pojawić się odpowiedź alergiczna, np. obrzęk twarzy, ust.

Płatki drożdżowe, nieaktywne vs drożdże piekarnicze/piwowarskie

Należy pamiętać, że drożdże odżywcze, nieaktywne są całkowicie różne pod względem funkcjonalnym od drożdży piwowarskich/piekarskich. Nie należy ich dodawać do wypieków, ponieważ nie spowodują efektu spulchnienia i „wyrośnięcia” ciasta. Dzieje się tak, ponieważ nie są one aktywne i nie powodują fermentacji cukrów prostych.

Spożywanie drożdży odżywczych, nieaktywnych nie powoduje i nie przyczynia się do powstania zakażeń drożdżami Candida. Pod tym względem można być spokojnym, ponieważ pochodzą one z innego gatunku drożdży, który został wcześniej dezaktywowany. Drożdże odżywcze najczęściej są wytwarzane z nieaktywnych drożdży S. cerevisiae.

Jeszcze raz chciałabym podkreślić, że nieaktywne drożdże nie mają zdolności rozmnażania się i zarażania. Drożdże odżywcze są pozbawione ścian komórkowych. Dzieje się tak, ponieważ podczas produkcji dodaje się do nich sól i poddaje się je silnemu ogrzewaniu.

W polskiej kuchni ogólne zastosowanie znalazły drożdże piekarnicze/piwowarskie. To dzięki ich zdolności do rozkładania cukrów prostych (proces fermentacji) jest możliwe „urośnięcie” ciasta podczas wypieków. Posiadają one identyczne właściwości odżywcze jak nieaktywne drożdże odżywcze, jednak w przeciwieństwie do nich, ich spożycie „na surowo” niesie znacznie więcej zagrożeń i pojawienie się nieprzyjemnych objawów, np. wzdęcia, puste odbijania, ból brzucha.

Drożdże piekarnicze/piwowarske zdecydowanie odradzałabym osobom z kandydozą, alergią/nadwrażliwością na pleśń/drożdże. Po bezpośrednim spożyciu takich aktywnych drożdży należy bardzo bacznie obserwować reakcje ze strony przewodu pokarmowego. Jest to bardzo istotne, ponieważ mogą one powodować: wzdęcia, gazy, dolegliwości bólowe. Dlatego są one przeciwwskazane dla osób z chorobami jelit takimi jak: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), chorobie Leśniowskiego Crohna i innych przebiegających ze stanem zapalnym.

Podsumowanie

Drożdże odżywcze nieaktywne są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych takich jak białko, zestaw witamin z grupy B, fosforu, cynku, selenu, magnezu żelaza i chromu. Swoim smakiem są podobne do sera dojrzewającego, ale w przeciwieństwie do sera w swoim składzie praktycznie nie zawierają tłuszczu. Z całą pewnością poleciłabym ten produkt osobom na dietach wegańskich, eliminacyjnych, niskokalorycznych i dbającym o stan skóry, włosów.

Pozdrawiam gorąco!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

9 komentarzy

Marta Jadzia 28 marca 2017 - 09:03

Nie słyszałam nigdy o drożdżach odżywczych. Gdzie je można kupić, bo nie spotkałam ich w sklepach.

Odpowiedz
tekla 10 kwietnia 2017 - 11:58

Spotykam się z nazwą "płatki drożdżowe" i raczej po tej nazwie radziłabym szukać. W sklepach ze zdrową żywnością, albo w internecie. Wystarczy wpisać w google frazę "płatki drożdżowe". Ja najbardziej lubię te z firmy Radix.

Odpowiedz
Anonimowy 31 sierpnia 2017 - 16:03

Mam pytanie, które brzmi bardzo głupio, ale mimo wszystko prosze o odpowiedz. Czy jeśli mam nietolerancje na drozdze, to czy mimo to mozna spozywac platki drozdzowe, czy je tez nalezy wykluczyc?

Odpowiedz
justdoeat 3 września 2017 - 13:40

Nie ma głupich pytań 🙂 Nietolerancja pokarmowa wynika z nadwrażliwości na białko danego produktu. Białka drożdży nieaktywnych są poddane obróbce cieplnej, więc ich postać uległa zmianie, jednak podchodziłabym do tematu ostrożnie. Można dla próby spróbować je włączyć do diety przez ok 2-3 dni i odstawić oraz obserwować reakcje organizmu. Jeżeli pojawią się jakieś dolegliwości wyłączyłabym z diety każdy rodzaj drożdży. 🙂 Dodatkowo przy nietolerancjach pokarmowych proszę pamiętać o wzmocnieniu kondycji jelit! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 września 2017 - 13:42

Dokładnie tak! Można je znaleźć zarówno pod nazwą płatki drożdżowe odżywcze jak i płatki drożdżowe nieaktywne. 🙂 Ja kupuję je w sklepach internetowych. 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Jacek 23 stycznia 2020 - 23:44

Ciekawa sprawa… Najpierw jest zdanie:
„Należy pamiętać, że drożdże odżywcze, nieaktywne są całkowicie różne od drożdży piwowarskich/piekarskich”
a potem: „Drożdże odżywcze najczęściej są wytwarzane z nieaktywnych drożdży S. cerevisiae.”
No więc z tego wynika, że to zazwyczaj SĄ drożdże piekarnicze/piwowarskie/winiarskie/gorzelnicze, co najwyżej martwe…

Odpowiedz
Just Food Therapy 20 lutego 2020 - 10:42

Dokładnie tak! 🙂 Rzeczywiście napisałam niezbyt dokładnie. Chodziło mi o to, że są różne pod względem funkcjonalnym. Nie da się z nich przygotować np bułki drożdżowej. Dzięki za spostrzegawczość!

Odpowiedz
Tina 30 października 2020 - 20:08

A osoby z WZJG mogą je traktować jako substytut sera żółtego? Bo pisze Pani, że absolutnie nie drożdże piwowarskie, ale te niekatywne?

Odpowiedz
Just Food Therapy 20 listopada 2020 - 11:24

Można spróbować, jeżeli choroba jest aktywna to wiadomo trzeba na razie powstrzymać się, jednak jak choroba jest w remisji to nie powinno być problemów zdrowotnych. Jednak jest to kwestia indywidualna i trzeba stopniowo wprowadzać je do diety. 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej