Potrzebujecie zdrowej i pysznej inspiracji na obiad? Przybywam z pomocą! 😀 Co powiecie na fasolkę w sosie pomidorowym z dodatkiem płatków drożdżowych? W poprzednim poście poznaliście ich drogocenne, zdrowotne właściwości, więc tym razem zachęcam Was do ich spróbowania w pysznej, obiadowej inspiracji. Co ważne, dostarczycie sobie porządną porcję białka, związków mineralnych (wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo) i witamin (A, D, C, K, witaminy z grupy B w tym, B12).
Smacznego! 🙂
Składniki
- 1 szklanka fasoli białej (ugotowanej)
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 duża marchew
- 1 mały kawałek korzenia selera
- 1/2 natki pietruszki
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka oregano
- szczypta rozmarynu i kminku
- 3 łyżki płatków drożdżowych, nieaktywnych
- szczypta soli i pieprzu ziołowego
- szklanka wody
- liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej namocz fasolę, następnie ją ugotuj. Warzywa dokładnie umyj i oczyść ze skórek. Następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. W międzyczasie rozgrzej rondel i w wlej do niego wodę, dodaj fasolę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Gdy woda będzie już się gotowała dodaj warzywa i przecier pomidorowy. Duś wszystko przez 15 min. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj na koniec.
Na sam koniec wszystko dopraw i po lekkim ostygnięciu dodaj płatki drożdżowe nieaktywne. Jedz z pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego! 😀
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy