Kulki kokosowo-sezamowe

by Justyna Lenda

Dieta eliminacyjna jest bardzo trudną i wymagającą dietą. Często moi pacjenci zmagają się z ogromną chęcią zjedzenia czegoś słodkiego, strasznie cierpią, gdy muszą odmawiać sobie dotychczas ukochanych smakołyków. Dlatego stworzyłam dla nich i teraz dla Was zdrowszą wersję kulek mocy. 🙂 Nie znajdziecie w nich ani grama cukru, nawet tych, które z oryginalnych przepisów pochodzą z daktyli. Mało tego, dzięki zawartości nasion chia i pasty sezamowej moje kuleczki kokosowo-sezamowe to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziecie w nich wapń, żelazo, magnez, cynk jak i kwasy omega 3. Czyż to nie jest cudowne, móc zjeść zdrową i jakże pyszną przekąskę? Kuleczki kokosowo-sezamowe są bezglutenowe, bez mleka i bez jaj. Nadadzą się zarówno dla celiaków jak i wegetarian! Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać jak smakowały!

kulki kokosowo-sezamowe 2

Kulki sezamowo-kokosowe

Kulki kokosowo-sezamowe 1

Kulki kokosowo-sezamowe

Wydrukuj
Porcja: 24 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Składniki

  • ½ szklanki ciecierzycy (użyłam ugotowanej ze słoiczka)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki pasty sezamowej, Tahini
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • 100 ml mleka roślinnego (polecam kokosowe albo orzechowe)
  • stewia/ksylitol dla słodkiego smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzuć do miski blendera (miska z ostrzami siekającymi) lub do maszyny do mielenia mięsa. Zmiel/posiekaj wszystko tak, aby powstała zwarta i gładka masa. Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy i formułuj kuleczki. Dla słodkiego smaku dodaj naturalnego słodzika stewii albo ksylitolu. Kuleczki możesz dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Uwagi

Do środka kuleczek można włożyć migdały.

kulki kokosowo-sezamowe 3

A tak wyglądają w środku!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

8 komentarzy

Olka 22 marca 2018 - 08:21

Jeśli przepis ma w sobie jakikolwiek kokosowy akcent, to ba pewno mi się spodoba. A tu jeszcze wegan i bez glutenu. Super 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 09:50

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do smakowego gustu! 🙂 Koniecznie go wypróbuj i daj znać jak Ci smakowało! 🙂

Odpowiedz
Magda 22 marca 2018 - 08:30

Wyglądają przepysznie 🙂 Uwielbiam takie desery!

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 09:49

Super! 🙂 Bardzo się cieszę! 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Odpowiedz
Aneta Jokisz 22 marca 2018 - 09:29

Uwielbiam takie kulki. Tylko problem jest taki, ze zjadam wszystkie hahaha

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 09:48

Hahaha mam ten sam problem! 🙂 O tyle dobrze, że jedząc te kulki można mieć mniejsze wyrzuty sumienia 😀

Odpowiedz
Monika 28 maja 2018 - 08:44

Nie spodziewałam się w przepisie ciecierzycy ;] Nadal nie kojarzy mi się z deserami. Kulki wyglądają apetycznie, chyba spróbuję takie zrobić.

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 09:46

Koniecznie spróbuj i daj nam znać jak Tobie smakowało! 🙂 Pyszne są! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej