Pamiętacie o roślinach strączkowych? 🙂 W moim dzisiejszym pudełku lunchowym w roli głównej znalazła się sałatka z soczewicą. 😉
Soczewica jest bardzo ważnym elementem w jadłospisie i nie zapominajcie o niej! Stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz szeregu witamin i składników mineralnych.
Szukacie dobrego produktu, który posiada dużo witamin z grupy B, magnezu, potasu, fosforu? – Zdecydowanie jest nim soczewica. Co więcej ma ona niski indeks glikemiczny, więc w żaden sposób nie zaszkodzi w utrzymaniu pięknej figury! 😀

Sałatka z soczewicą idealna na rodzinne spotkanie

Składniki
- 80 g zielonej soczewicy
- 1 marchew
- ½ czerwonej cebuli
- garść mixu sałat
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki chilli, ja dałam 1/2 małej, ostrej papryczki
- odrobina pieprzu i soli
- łyżka oleju z orzechów włoskich
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko. Obierz marchewkę i pokrój w cienkie talarki. Cebulę oczyść i pokrój w plasterki.
Nagrzej patelnie z łyżką oleju rzepakowego i najpierw podsmaż cebulkę, a po paru minutach dodaj marchew. Podsmażaj wszystko jeszcze przez parę minut, do momentu aż marchew delikatnie zmięknie. Mix sałat, natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj.
Na koniec dodaj przyprawy i wszystkie składniki wymieszaj.
Ostatecznie do swojego lunch boxu dodałam jeszcze 2 łyżki pasty z kaszy gryczanej.

Pyszna sałatka z soczewicą
Kochani jak jest w Waszym przypadku?
Lubicie dania z roślinami strączkowymi?
Jadacie je? 🙂
Trzymajcie się cieplutko!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy