Nareszcie nastała długo wyczekiwana, błoga niedziela! Po długim, często ciężkim tygodniu, niedziela jest dla mnie jak zbawienie. Czerpię z niej jak najwięcej przyjemności, aby zdążyć naładować się pozytywną energią przed nadchodzącym tygodniem…
Co zazwyczaj robię?
Pewnie się domyślasz 😉 – Jem z najbliższymi zdrowe pyszności! Dzisiaj przedstawiam niezwykle prosty sposób na kokosowy pudding z chia i mango! <3
Kochani, pysznie się inspirujcie razem z Just Food Therapy! 🙂
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki sezamu
- 1/2 łyżeczki stewii/ łyżeczka miodu
- 1 laska wanilii
- 1/2 średniego mango
- łyżka płatków migdałów
Sposób przygotowania
Do małego garnka wlej puszkę mleka kokosowego, dodaj nasiona chia i sezam. Wszystko gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij nożem nasionka, następnie dodaj je i całą laskę do gotującego się mleka.
Umyj mango i przetnij wzdłuż pestki na połowę. Aby szybko obrać go ze skórki proponuję Ci naciąć miąższ w większą kratkę tak, aby nie przeciąć skórki. Następnie wystarczy złapać tą połówkę mango na krawędziach ścian i kciukiem wybrzuszyć jego środek do góry. 😀 Gdy Ci się to uda, wystarczy jedynie oderwać wcześniej wycięte kwadraty nożem bądź palcami. Mango miksuje na gładki mus za pomocą blendera.
Gdy mleko kokosowe z nasionami zagotuje się, odstaw garnek na bok, aby troszkę się schłodził i dodaj odrobinę słodyczy w postaci stewii/miodu. Na koniec rozlej wszystko na salaterki (w tym przypadku 2) a na wierzch wylej mus z mango.
Dla ozdoby wierzch posyp płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
Pięknej niedzieli Tobie życzę! 😀
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy