Kokosowy pudding z chia i mango

by Justyna Lenda

Nareszcie nastała długo wyczekiwana, błoga niedziela! Po długim, często ciężkim tygodniu, niedziela jest dla mnie jak zbawienie. Czerpię z niej jak najwięcej przyjemności, aby zdążyć naładować się pozytywną energią przed nadchodzącym tygodniem…

Co zazwyczaj robię?

Pewnie się domyślasz 😉 – Jem z najbliższymi zdrowe pyszności! Dzisiaj przedstawiam niezwykle prosty sposób na kokosowy pudding z chia i mango! <3

Kochani, pysznie się inspirujcie razem z Just Food Therapy! 🙂

Kokosowy pudding z chia i mango fot 1

Kokosowy pudding z chia i mango

Justyna Lenda Nareszcie nastała długo wyczekiwana, błoga niedziela! Po długim, często ciężkim tygodniu, niedziela jest dla mnie jak zbawienie. Czerpię z niej jak najwięcej przyjemności, aby zdążyć naładować się pozytywną energią przed nadchodzącym tygodniem… Co zazwyczaj robię? Pewnie się domyślasz 😉 –… Blog Kokosowy pudding z chia i mango European Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki stewii/ łyżeczka miodu
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 średniego mango
  • łyżka płatków migdałów

Sposób przygotowania

Do małego garnka wlej puszkę mleka kokosowego, dodaj nasiona chia i sezam. Wszystko gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyjmij nożem nasionka, następnie dodaj je i całą laskę do gotującego się mleka.
Umyj mango i przetnij wzdłuż pestki na połowę. Aby szybko obrać go ze skórki proponuję Ci naciąć miąższ w większą kratkę tak, aby nie przeciąć skórki. Następnie wystarczy złapać tą połówkę mango na krawędziach ścian i kciukiem wybrzuszyć jego środek do góry. 😀 Gdy Ci się to uda, wystarczy jedynie oderwać wcześniej wycięte kwadraty nożem bądź palcami. Mango miksuje na gładki mus za pomocą blendera.
Gdy mleko kokosowe z nasionami zagotuje się, odstaw garnek na bok, aby troszkę się schłodził i dodaj odrobinę słodyczy w postaci stewii/miodu. Na koniec rozlej wszystko na salaterki (w tym przypadku 2) a na wierzch wylej mus z mango.
Dla ozdoby wierzch posyp płatkami migdałów.

Smacznego! 🙂

Pięknej niedzieli Tobie życzę! 😀

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej