W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem siekający wiatr i mżawka uwielbiam rozgrzewać się aromatycznymi zupami! Ostatnio coraz częściej sięgam po zupy krem. Hmmm może wydają mi się być bardziej treściwe? 🙂 Zapraszam Was bardzo gorąco do spróbowania przepysznej, orzechowej zupy krem z dyni! Łączyliście kiedyś ze sobą masło orzechowe z ugotowaną dynią? Pychotka! Koniecznie wypróbujcie mój przepis i dajcie znać czy zupka przypadła Wam do gustu.


Składniki
mniejsza dynia (w całości ok 800g)
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera na zupę (ok 50g)
3 ziemniaki
ziele angielskie
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki kminu rzymskiego
4 łyżki naturalnego masła orzechowego
sól i pieprz
Do posypania:
podprażone pestki dyni, odrobina rozmarynu, płatki chili
Sposób przygotowania
W przygotowaniu tej zupy myślę, że najbardziej czasochłonne jest obranie i posiekanie dyni. Na początek przygotowujemy warzywa: myjemy, obieramy ze skórek i dowolnie siekamy. W garnku gotujemy wodę ok. 3 litry (starczy zupy na parę dni-można zawekować w słoiczki). Dodajemy warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Następnie wyjmujemy z wywaru ziele angielskie i liść laurowy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na zupę krem. Gotowe! 😊 Dodajemy według indywidualnych preferencji sól i pieprz. Zupę można ugotować również na mięsnej porcji rosołowej.

Koniecznie spróbujcie tej słonecznej i rozgrzewającej zupy krem z dyni! Dajcie mi znać czy kiedyś łączyliście tak smaki – Dynia i Masło orzechowe? 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy