Idealnie krucha, bezglutenowa szarlotka

by Just Food Therapy

Kochani zapraszam Was do wypróbowania banalnie prostego przepisu na bezglutenową szarlotkę! Jego wykonanie zajmuje dosłownie parę chwil! Jeżeli szukacie sposobu jak się rozgrzać w ten zimowy dzień, koniecznie przygotujcie ciepłą szarlotkę z dużą ilością rozgrzewającego cynamonu. Dajcie mi znać jak Wam smakowała ta wyśmienicie krucha i bezglutenowa szarlotka.

Bezglutenowa szarlotka 2

Pięknie zarumieniona bezglutenowa szarlotka 🙂

Bezglutenowa szarlotka 1

Idealnie krucha, bezglutenowa szarlotka

Just Food Therapy Kochani zapraszam Was do wypróbowania banalnie prostego przepisu na bezglutenową szarlotkę! Jego wykonanie zajmuje dosłownie parę chwil! Jeżeli szukacie sposobu jak się rozgrzać w ten zimowy dzień, koniecznie przygotujcie ciepłą szarlotkę z dużą ilością rozgrzewającego cynamonu. Dajcie mi znać… Przepisy Idealnie krucha, bezglutenowa szarlotka European Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej brązowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • 5 jaj
  • 3 czubate łyżki miękkiego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 jabłek
  • cynamon
  • ksylitol
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie obierz ze skórki, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Następnie przypraw je cynamonem, dodaj do smaku szczyptę ksylitolu.

Żółtka jaj oddziel od białka. Następnie w dużej misce wymieszaj składniki do ciasta: mąkę ryżową, ziemniaczaną, wodę gazowaną, żółtka jaj, olej kokosowy, proszek do pieczenia, ksylitol. Z powyższych składników zagnieć ciasto, powinno ono być dosyć mokre i zbite w jedną masę (nie powinno się kruszyć).

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Przed ubijaniem dodaj szczyptę soli i ksylitolu. Blachę (ja użyłam o wymiarach: 24cm x 28cm) wyłóż papierem do pieczenia i 2/3 ciasta równomiernie rozprowadź na blasze.

Następnie ułóż jabłka, rozprowadź ubitą pianę i na koniec na wierzch piany zetrzyj 1/3 ciasta. Piecz wszystko w 180'C przez ok. 40 min (w zależności od mocy piekarnika).

Smaczego kochani!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Fot. Ewelina Lenda

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

30 komentarzy

Katarzyna 17 stycznia 2018 - 11:43

Wygląda przepięknie i zapewne smakiem nie odstaje. Must have na weekend!

Odpowiedz
Justyna Lenda 17 stycznia 2018 - 12:08

Jest pyszna! 😀

Odpowiedz
Katarzyna 17 stycznia 2018 - 11:45

Na pewno w weekend się skuszę i upiekę!

Odpowiedz
Justyna Lenda 17 stycznia 2018 - 12:08

Super! Tylko nie zapomnij pochwalić się swoim wypiekiem! 🙂

Odpowiedz
Trendy Mama 17 stycznia 2018 - 11:47

Szarlotka to moje ulubione ciasto 🙂 Z chęcią wykorzystam przepis! Trendy Mama

Odpowiedz
Justyna Lenda 17 stycznia 2018 - 12:07

Super! Bardzo się cieszę! Daj znać jak Tobie smakowała 😀

Odpowiedz
Grafy w Podróży 17 stycznia 2018 - 12:11

Przerzuciłem się mąkę orkiszową. Makaron wychodzi pyszny, ciasta jeszcze nie próbowałem. Gdzieś czytałem, że dla bezglutenowców to jest też rozwiązanie. Tematu dokładnie nie sprawdzałem, bo w naszej rodzinie nie mamy z tym problemu. Twoja szarlotka też niczego sobie. Apetyczna
1

Odpowiedz
Justyna Lenda 18 stycznia 2018 - 11:19

Myślę, że z mąką orkiszową też byłaby pyszna! 🙂 Jednak orkisz jest to odmiana pszenicy, więc ma w sobie gluten. Jak nie masz z glutenem problemu to możesz spróbować w wersji orkiszowej! 🙂 Daj znać jak smakowała 😀

Odpowiedz
Szczęśliwa Siódemka 17 stycznia 2018 - 15:51

Szarlotkę kocham w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 18 stycznia 2018 - 11:17

Oj ja też! 😀

Odpowiedz
Małgorzata Hert 18 lutego 2018 - 12:08

Szarlotka to dla mnie zdecydowanie smak dzieciństwa…

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:34

Dla mnie również! Uwielbiam jej zapach i smak 🙂

Odpowiedz
Paulina 18 lutego 2018 - 12:12

Pyszności. Uwielbiam szarlotki, zwłaszcza prosto z piekarnika, jak jeszcze nie zdążą wystygnąć:D

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:34

Oj tak! Kiedyś jeszcze sobie dokładałam lody waniliowe 😀

Odpowiedz
Marta 18 lutego 2018 - 12:13

Przepis zapisany i na pewno wypróbuję 🙂 Kocham to ciasto w każdej postaci 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:34

Bardzo się cieszę! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
Marta K 18 lutego 2018 - 12:40

Ja dopiero od jakiegoś czasu przekonałam się do szarlotki. W takim wydaniu jeszcze nigdy nie jadłam, ale przy jakiejś najbliższej okazji postaram się spróbować. A już na pewno podrzucę przepis swojej przyjaciółce, będzie zachwycona 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:35

Bardzo dziękuję 🙂 Koniecznie spróbuj, pyszna jest 🙂

Odpowiedz
Magdalena Bur 18 lutego 2018 - 12:43

Wygląda smakowicie, uwielbiam szarlotki.

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:35

Bardzo dziękuję 🙂

Odpowiedz
Marta | Poligon Blog 18 lutego 2018 - 13:37

Zwykle na hasło “bezglutenowe” wydymam usta w pogardzie, ale tym razem zrobię wyjątek 😀 Zrobię, bo szarlotka wygląda smakowicie 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:36

I taka jest! 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂

Odpowiedz
Paulina 18 lutego 2018 - 14:19

Aż zapachniało mi szarlotką 😀

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:36

Haha 🙂 Cieszę się! 🙂

Odpowiedz
Kasia 18 lutego 2018 - 14:32

Ale musiała być smaczna, bo wygląda bardzo dobrze 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:37

Oj tak była i jest pyszna 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂

Odpowiedz
Kejt 18 lutego 2018 - 15:28

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:37

Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
mrs Calluna 18 lutego 2018 - 20:42

Dawno nie jadłam szarlotki, narobiłaś mi apetytu.

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:37

Haha koniecznie spróbuj 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej