Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie

by Just Food Therapy

Tęsknicie za świątecznymi przysmakami? Ja tak – i to bardzo! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was inspirację godną świątecznego obiadu. Jest nią pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów! Obiad bardzo sycący i wymaga niewiele pracy, wystarczy pokroić pieczarki i wymieszać co nieco. 😀 Dodatek mleka kokosowego nadaje mu kremowego i delikatnego posmaku! Koniecznie spróbujcie i delektujcie się jeszcze odrobiną świątecznych smaków.

Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie

Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie

Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie 1

Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie

Just Food Therapy Tęsknicie za świątecznymi przysmakami? Ja tak – i to bardzo! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was inspirację godną świątecznego obiadu. Jest nią pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów! Obiad bardzo sycący i wymaga niewiele pracy, wystarczy pokroić pieczarki i wymieszać… Przepisy Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie European Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Składniki

  • chudy kawałek szynki wieprzowej
  • 15 pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 mleko kokosowe (kartonik)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Następnie rozgrzej patelnię i dodaj oliwę. Wrzuć przygotowane ćwiartki pieczarek i duś wszystko pod przykryciem, na średnim ogniu, ok. 15 min.

W międzyczasie przygotuj szynkę. Dokładnie ją umyj i natrzyj szczyptą soli, pieprzu i dopraw lekko rozmarynem (jeżeli nie lubisz smaku i zapachu rozmarynu, śmiało możesz go pominąć). Tak przygotowaną szynkę wstaw do naczynia żaroodpornego.

Gdy grzyby będą już podduszone, dodaj do nich pokrojone w paseczki pomidory suszone, a następnie mleko kokosowe. Duś jeszcze wszystko pod przykryciem, ok. 5 min. Po tym czasie, do zagęszczenia sosu, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości ciepłej wody.

Gotuj wszystko kolejne 5 min. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec podziel sos na 2 części. Jedną z nich zalej mięso w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180'C przez, ok. 45-50 min. Jedz z kaszą gryczaną lub inną, dowolną kaszą. Drugą część sosu z patelni posłuży jako dodatek do kaszy.

Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie 3

Pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie

Smaczego kochani!

Koniecznie pochwalcie się jak smakowało!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Zdjęcia: Ewelina Lenda

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

18 komentarzy

Julita 8 stycznia 2018 - 11:02

Lubię sosy pieczarkowe, chociaż nie próbowałam jeszcze takiego z dodatkiem mleka kokosowego. Bardzo fajny pomysł na obiad 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 8 stycznia 2018 - 23:00

Koniecznie spróbuj! 🙂 Jestem pewna, że Ci posmakuje! 🙂

Odpowiedz
Angel 8 stycznia 2018 - 11:39

Już wiem, co niedługo zrobię na obiad:)

Odpowiedz
Justyna Lenda 8 stycznia 2018 - 22:59

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂

Odpowiedz
Joanna 8 stycznia 2018 - 12:49

Całkiem fajny przepis na niedzielny obiad dla całej rodziny. Wygląda apetycznie.

Odpowiedz
Justyna Lenda 8 stycznia 2018 - 22:58

Dziękuję bardzo 🙂 I zachęcam do wypróbowania! 🙂

Odpowiedz
ladymamma.pl 8 stycznia 2018 - 14:08

Wyglądają bardzo apetycznie! W dodatku z kaszą, którą uwielbiam!

Odpowiedz
Justyna Lenda 8 stycznia 2018 - 22:58

Dziękuję bardzo 🙂 Ja też kocham kaszę gryczaną! <3

Odpowiedz
Magda M. blog 8 stycznia 2018 - 14:12

Ja za takimi pieczeniami nie przepadam, ale mój mąż uwielbia, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 8 stycznia 2018 - 22:57

Super! 🙂 To już masz jedną inspirację żywieniową dla męża 🙂 Może i Ty się przekonasz? 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Amanda Niedrich 15 stycznia 2018 - 10:11

Wygląda przepysznie, naprawdę!

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:37

Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Odpowiedz
Aneta 15 stycznia 2018 - 10:13

zdrowo i smacznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:37

Dokładnie! 🙂 Pozdrawiam gorąco! 🙂

Odpowiedz
Młodzi na Dorobku 15 stycznia 2018 - 10:38

powiem Ci, że bałabym się szynkę potraktować mlekiem kokosowym

Odpowiedz
Justyna Lenda 15 stycznia 2018 - 16:36

Polecam! 🙂 Dzięki pieczarkom i suszonym pomidorom, kokosa prawie nie czuć a sos jest przyjemnie kremowy! 🙂

Odpowiedz
Bożka 16 stycznia 2018 - 13:26

Muszę spróbować, bo lubię takie połączenie. Nigdy nie dawałam jednak mleka kokosowego, brzmi interesująco 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 17 stycznia 2018 - 11:26

Zachęcam! 🙂 Jestem pewna, że Ci posmakuje! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej