Just Food Therapy w dużej części jest o diecie bezglutenowej. Sama, z powodów medycznych ją przestrzegam, więc przepisy znajdujące się na Just Food Therapy również są bezglutenowe. Z tego powodu chciałabym, aby wszystkie tematy wokół glutenu i pszenicy były Tobie dobrze znane. Chcę aby to było jedno z najlepszych miejsc do rozwiania wszystkich watpliwości i znalezienia odpowiedzi na nurtujące pytania dotyczące glutenu. Ostatnimi czasy opinie na temat glutenu są bardzo podzielone. Na stronach internetowych można spotkać co rusz to nowe, często sprzeczne informacje.
Jest to pierwszy artykuł o glutenie i wyjaśnię w nim, co to jest gluten, jakie dolegliwości może powodować jak i co to jest celiakia oraz nietolerancja glutenu. Dowiesz się również czy można bezpiecznie jeść gluten, czy raczej lepiej jest wykluczyć go z diety? Kto powinien przejść na dietę bezglutenową?
Na wszystkie postawione pytania odpowiadam poniżej, owocnej lektury. 🙂