Mam takie wrażenie, że dla wielu osób dania z ryby są bardzo często trudnym, kulinarnym wyzwaniem. Każdy chciałby je przyrządzać, jednak trochę się obawia i nie wie jak.
Chciałabym udowodnić, że nie ma się czego bać! Wręcz przeciwnie, dania z ryby są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy delikatnie je przyprawić i dodać ulubione dodatki. W moim przypadku była to marchew i cukinia. Mniam!
O właściwościach, plusach i minusach wynikających z jedzenia ryb napiszę przy okazji innego posta. 🙂 Bo ryby to ważny i ostatnimi czasy dość kontrowersyjny temat.

Przygotowanie ryby

Składniki
- 1 filet z dorsza
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka czerwonej papryki
- średniej wielkości czerwona cebula
- 2 marchewki
- 1/2 cukinii
- łyżeczka curry
- łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Na początek umyj rybę i lekko osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż ją w głębokim naczyniu żaroodpornym i skropl łyżką oleju rzepakowego. Czosnek oczyść z łuski i pokrój na cienkie plasterki. Poukładaj je na rybie i całość przypraw czerwoną, słodką papryką. Odstaw do lodówki. W międzyczasie umyj i oczyść ze skórki marchew, cukinię oraz cebulę. Marchew i cebulkę pokrój w plasterki. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i obieraczką pokrój też na plasterki. Jeżeli się spieszysz możesz pokroić ją w kostkę. Naczynie z rybą wyjmij z lodówki i kolejno układaj na niej pozostałe składniki. Wierzch przypraw aromatycznym curry i całość wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 min w 180'C. Smacznego! 🙂

Ryba pod warstwą pokrojonych warzyw

Upieczony dorsz z warzywami
A Ty masz jakieś sposoby na przygotowywanie ryby?
W jakiej postaci zazwyczaj je jadasz?
Jestem bardzo ciekawa odpowiedzi! 😀
Pięknego dnia Tobie życzę!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
Najczęściej ładuję rybę w panierkę – wiadomo, że taką dzieci zjedzą. Natomiast dobry inny przepis – dlaczego nie?
Haniu, czy próbowałaś może przemycić dzieciom rybę pod inna postacią? Warto spróbować pieczonej ryby w formie pasty kanapkowej, lub mocniej ją przypiec w piekarniku z płatkami owsianymi, będzie chrupiąca i aromatyczna podobnie jak z patelni. 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Just Do Eat 🙂