Pieczony dorsz z warzywami

by Justyna Lenda
2 komentarze

Mam takie wrażenie, że dla wielu osób dania z ryby są bardzo często trudnym, kulinarnym wyzwaniem. Każdy chciałby je przyrządzać, jednak trochę się obawia i nie wie jak.

Chciałabym udowodnić, że nie ma się czego bać! Wręcz przeciwnie, dania z ryby są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy delikatnie je przyprawić i dodać ulubione dodatki. W moim przypadku była to marchew i cukinia. Mniam!

O właściwościach, plusach i minusach wynikających z jedzenia ryb napiszę przy okazji innego posta. 🙂 Bo ryby to ważny i ostatnimi czasy dość kontrowersyjny temat.

Pieczony dorsz z warzywami fot 1

Przygotowanie ryby

Pieczony dorsz z warzywami

Mam takie wrażenie, że dla wielu osób dania z ryby są bardzo często trudnym, kulinarnym wyzwaniem. Każdy chciałby je przyrządzać, jednak trochę się obawia i nie wie jak. Chciałabym udowodnić, że nie ma się czego bać! Wręcz przeciwnie, dania z ryby są… Blog Pieczony dorsz z warzywami European Wydrukuj
Porcja: 3 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 filet z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Na początek umyj rybę i lekko osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż ją w głębokim naczyniu żaroodpornym i skropl łyżką oleju rzepakowego. Czosnek oczyść z łuski i pokrój na cienkie plasterki. Poukładaj je na rybie i całość przypraw czerwoną, słodką papryką. Odstaw do lodówki. W międzyczasie umyj i oczyść ze skórki marchew, cukinię oraz cebulę. Marchew i cebulkę pokrój w plasterki. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i obieraczką pokrój też na plasterki. Jeżeli się spieszysz możesz pokroić ją w kostkę. Naczynie z rybą wyjmij z lodówki i kolejno układaj na niej pozostałe składniki. Wierzch przypraw aromatycznym curry i całość wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 min w 180'C. Smacznego! 🙂

Pieczony dorsz z warzywami fot 2

Ryba pod warstwą pokrojonych warzyw

Pieczony dorsz z warzywami fot 3

Upieczony dorsz z warzywami

A Ty masz jakieś sposoby na przygotowywanie ryby?

W jakiej postaci zazwyczaj je jadasz?

Jestem bardzo ciekawa odpowiedzi! 😀

Pięknego dnia Tobie życzę!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Hanna Pietrzak-Trzcińska 25 listopada 2016 - 21:23

Najczęściej ładuję rybę w panierkę – wiadomo, że taką dzieci zjedzą. Natomiast dobry inny przepis – dlaczego nie?

Odpowiedz
justdoeat 27 listopada 2016 - 15:26

Haniu, czy próbowałaś może przemycić dzieciom rybę pod inna postacią? Warto spróbować pieczonej ryby w formie pasty kanapkowej, lub mocniej ją przypiec w piekarniku z płatkami owsianymi, będzie chrupiąca i aromatyczna podobnie jak z patelni. 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Just Do Eat 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej