Eliksir Odporności, czyli przepis na zdrową herbatę!

by Justyna Lenda

Wraz z nadejściem jesiennego sezonu rozpoczął się również sezon na przeziębienia i inne niefajne choróbska. Apteki prześcigają się w reklamach różnych „wspomagaczy”, które będą stały na straży naszej odporności. Niestety zazwyczaj bywa tak, że łagodzą one tylko objawy przykrych dolegliwości a nie likwidują źródła zakażenia, więc musimy przejść długotrwały okres walki z niechcianymi intruzami. 😉
Ja wierzę i korzystam z naturalnej mocy i dobra, które znajdziemy we własnej kuchni! 😀

Imbir + Kurkuma + Cytryna/Limonka/Inne Cytrusy + Zielona Herbata
=  Prawdziwa BOMBA z przeciwutleniaczami !!!

Powyższe składowe mojego eliksiru odporności mają tak wiele zdrowotnych właściwości, że nie sposób przy tej okazji wszystkich ich opisać. Są to prawdziwe perły od wieków wykorzystywane we wschodniej kulturze:

  • Podnoszą odporność;
  • Działają przeciwzapalnie;
  • Przeciwbakteryjnie;
  • Przeciwwirusowo;
  • Pomagają schudnąć poprzez wspomaganie metabolizmu;
  • Walczą z rakiem,
  • Pomagają unormować poziom cholesterolu, cukru we krwi;
  • Dodają energii! 😀

Jest jeszcze wiele innych powodów dla których warto korzystać z ich dobrodziejstw. Jednak opiszę je dokładniej przy okazji kolejnych postów. 🙂

Eliksir Odporności, czyli przepis na zdrową herbatę!

Pyszna, zielona herbata z imbirem i limonką

Eliksir odporności, czyli przepis na zdrową herbatę!

Justyna Lenda Wraz z nadejściem jesiennego sezonu rozpoczął się również sezon na przeziębienia i inne niefajne choróbska. Apteki prześcigają się w reklamach różnych „wspomagaczy”, które będą stały na straży naszej odporności. Niestety zazwyczaj bywa tak, że łagodzą one tylko objawy przykrych dolegliwości a nie likwidują źródła… Blog Eliksir Odporności, czyli przepis na zdrową herbatę! European Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 2 łyżki zielonej herbaty (jak lubisz mocniejszą to możesz dodać więcej)
  • 1 limonka lub cytryna
  • 3 centymetry korzenia imbiru
  • 1 i 1/2 łyżki kurkumy
  • łyżka miodu naturalnego
  • 0,5 litra ciepłej wody

Sposób przygotowania

Imbir zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, limonkę / cytrynę pokrój w plasterki. Do zaparzarki wsyp 2 łyżki zielonej herbaty i zalej gorącą wodą (ok. 70'C). Po 5 min dodaj starty imbir, plastry limonki / cytryny. Dodatkowo wsyp kurkumę i wymieszaj z łyżką miodu.

Herbatka ma piękny złocisty kolor i wyrazisty, charakterystyczny smak. Oceń sama i koniecznie daj mi znać czy eliksir odporności przypadł Tobie do gustu.
Jesień nam nie straszna! 😀

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy! 🙂

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej