Lubicie naleśniki i zakalce? A jedliście pieczony, bezglutenowy placek z truskawkami, który smakuje jak najlepszy naleśnik i zakalec w jednym? 😀 Ja go uwielbiam – i to od pierwszego kęsa! Pamiętam ubolewanie mojej mamy, gdy podczas domowych wypieków zamiast pulchnego ciasta powstawał mały, płaski zakalec. W czasie gdy ona, biedna ubolewała ja ze szczęścia zacierałam ręce (i tak do tej pory zostało…). 😀 Chciałabym Was dzisiaj zainspirować przepisem na pieczony, bezglutenowy placek z truskawkami. Jest to wyjątkowy deser! W sam raz na chwile zmęczenia, gdy nagle przychodzi chętka na słodki przysmak. Wykonanie tego placka wymaga krótką chwilę, a w zamian zapewnia długie chwile pożywnej i słodkiej rozkoszy.
Jestem pewna, że pokochają go zarówno Ci duzi jak i Ci mali. 🙂
Składniki
- 2 jaja
- ½ szklanki napoju kokosowego/może być również inne mleko
- 1/3 szklanki mąki jaglanej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka truskawek
- ksylitol lub stewia dla słodkiego smaku
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Truskawki dokładnie umyj i oczyść z szypułek. Następnie odstaw je na bok. W międzyczasie jaja wbij do miski i za pomocą trzepaczki lub widelca energicznie wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Kolejnym etapem będzie stopniowe dodawanie do masy jajecznej mleka roślinnego, mąki, przypraw i naturalnego słodzika. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180’C. Gdy masa będzie już gotowa wyjmij naczynie żaroodporne i wysmaruj je olejem kokosowym. Ja użyłam naczynia okrągłego o średnicy 21 cm. Wszystkie truskawki przełóż do naczynia, jednak uważaj, aby nie przelać z nich soku. Gdy truskawki będą już w naczyniu wlej masę z ciastem. Gotowe! Piecz wszystko ok 35-40min. 🙂
Fot. Ewelina Lenda
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
12 komentarzy
Zazwyczaj dość sceptycznie podchodzę do tzw. zdrowych wypieków, ale ten zapowiada się wyjątkowo smakowicie. Jedynie stewię zastąpię ksylitolem, kiedy będę go piekła
Super! 🙂 Bardzo się cieszę i koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂
Ale pysznie wygląda! Aż zgłodniałam 😉
Bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Co to jest stewia?
Jest to naturalny słodzik 🙂 Można ją również zastąpić ksylitolem 🙂
Ciekawe spojrzenie na pozornie nieudane wypieki 🙂 jeszcze tylko znajdź sposób na zakalec sernik bo nigdy mi nie wychodzi ale jakoś nie zachwyca jak ten.
hihihi 🙂 Grunt to pozytywne podejście i zabawa w kuchni 🙂
myślę, że też by mi smakował 😉 wygląda apetycznie 🙂
Koniecznie spróbuj i dam znać jak Tobie smakowało! 🙂
mmm ja bezglutenowe, to coś dla mnie!
Bardzo się cieszę! 🙂