Letnia sałatka z granatem i indykiem

by Justyna Lenda

Letnia sałatka z granatem i indykiem to mój tegoroczny hit! Szybka i bardzo pożywna. Z dodatkiem komosy ryżowej śmiało może stanowić oddzielny posiłek. Znajdziecie w niej pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega 3, ogromną ilość witamin, antyoksydantów i składników mineralnych (cynk, wapń, magnez, potas, selen). 🙂

Koniecznie spróbujcie!

Letnia sałatka z granatem i indykiem fot. 1

Letnia sałatka z granatem i indykiem

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 3 duże garści mixu sałat
  • mięso z piersi indyka
  • ziarenka z 1 granatu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • awokado

dressing:

  • 2 łyżki pasty Tahini
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sok z 1/2 cytryny

przyprawy:

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Mięso z piersi indyka umyj i dokładnie oczyść. Następnie ugotuj i pokrój na mniejsze, dogodne kawałki. Oprósz je solą, pieprzem oraz przypraw ziołami. W międzyczasie umyj sałatę i wymieszaj ją z dressingiem. Aby przygotować dressing należy dokładnie wymieszać składniki na sos. 🙂 Z granata delikatnie wyjmij wszystkie ziarenka. Miąższ awokado pokrój w kostkę. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki.

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej