Letnia sałatka z granatem i indykiem to mój tegoroczny hit! Szybka i bardzo pożywna. Z dodatkiem komosy ryżowej śmiało może stanowić oddzielny posiłek. Znajdziecie w niej pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega 3, ogromną ilość witamin, antyoksydantów i składników mineralnych (cynk, wapń, magnez, potas, selen). 🙂
Koniecznie spróbujcie!

Składniki
- 3 duże garści mixu sałat
- mięso z piersi indyka
- ziarenka z 1 granatu
- 3 łyżki pestek dyni
- awokado
dressing:
- 2 łyżki pasty Tahini
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka oleju lnianego
- sok z 1/2 cytryny
przyprawy:
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Mięso z piersi indyka umyj i dokładnie oczyść. Następnie ugotuj i pokrój na mniejsze, dogodne kawałki. Oprósz je solą, pieprzem oraz przypraw ziołami. W międzyczasie umyj sałatę i wymieszaj ją z dressingiem. Aby przygotować dressing należy dokładnie wymieszać składniki na sos. 🙂 Z granata delikatnie wyjmij wszystkie ziarenka. Miąższ awokado pokrój w kostkę. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki.
Smacznego!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy