Żyjemy coraz szybciej i bardziej intensywnie. Sama po sobie widzę jak mój czas przeznaczony na przygotowywanie posiłków kurczy się w mgnieniu oka! Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami inspiracją na ekspresowy obiad w wegetariańskiej wersji. Przygotowuje się go w przysłowiowe 5 minut! Wystarczy nastawić piekarnik, posiekać warzywa i posypać przyprawami! Koniec 😀 Pieczone warzywa z jogurtowym sosem to idealny pomysł na szybki, pożywny obiad. Po wymieszaniu sosu z miękkimi batatami powstaje pyszny kremowy sos. Mniam! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało, i czy trafiło w Wasze smaki. Każdy Wasz komentarz i feedback jest dla mnie bardzo cenny, więc chwalcie się swoimi kulinarnymi wyczynami! 🙂



Składniki
brokuł
średni batat
4 młode ziemniaczki
6 pieczarek
szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki oregano
szczypta płatków chili
pieprz, sól
3 łyżki oliwy z oliwek
jogurt kokosowy
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
½ łyżeczki nasion czarnuszki
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie umyj. Zwłaszcza ziemniaki i batata, które będą przygotowywane ze skórką. Pieczarki posiekaj w plasterki, podobnie zrób z różyczkami brokuła. Młode ziemniaczki pokrój w ćwiartki, batata w kostkę. Przygotuj blaszkę, którą następnie wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej warzywa i ugotowaną ciecierzycę. Skropl wszystko oliwą i posyp przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 180’C i piecz z termoobiegiem ok. 30 minut. W międzyczasie jogurt kokosowy wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ziarenkami czarnuszki i pieprzem ziołowym. Gdy warzywa będą już podpieczone, umieść je w głębokim naczyniem i wymieszaj z sosem jogurtowym. Wymieszaj dokładnie i w razie potrzeby dodaj więcej pieprzu lub szczyptę soli.
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 🙂 Pochwalcie się swoimi zdjęciami. 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy