Pieczone warzywa w kremowym sosie. Ekspresowy obiad – wersja wege

by Just Food Therapy

Żyjemy coraz szybciej i bardziej intensywnie. Sama po sobie widzę jak mój czas przeznaczony na przygotowywanie posiłków kurczy się w mgnieniu oka! Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami inspiracją na ekspresowy obiad w wegetariańskiej wersji. Przygotowuje się go w przysłowiowe 5 minut! Wystarczy nastawić piekarnik, posiekać warzywa i posypać przyprawami! Koniec 😀 Pieczone warzywa z jogurtowym sosem to idealny pomysł na szybki, pożywny obiad. Po wymieszaniu sosu z miękkimi batatami powstaje pyszny kremowy sos. Mniam! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało, i czy trafiło w Wasze smaki. Każdy Wasz komentarz i feedback jest dla mnie bardzo cenny, więc chwalcie się swoimi kulinarnymi wyczynami! 🙂

Pieczone warzywa w kremowym sosie fot 3, Justyna Lenda dietetyk kliniczny, poradnia dietetyczna Just Foos Therapy
Posiekane i przyprawione warzywa, jeszcze przed pieczeniem
Pieczone warzywa w kremowym sosie fot 4, Justyna Lenda dietetyk kliniczny, poradnia dietetyczna Just Foos Therapy
Po pieczeniu i wymieszane z sosem… Mniam… 🙂

Pieczone warzywa w kremowym sosie fot 1, Justyna Lenda dietetyk kliniczny, poradnia dietetyczna Just Foos Therapy

Pieczone warzywa w kremowym sosie. Ekspresowy obiad - wersja wege

Wydrukuj
Porcja: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Składniki

brokuł

średni batat

4 młode ziemniaczki

6 pieczarek

szklanka ugotowanej ciecierzycy

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki oregano

szczypta płatków chili

pieprz, sól

3 łyżki oliwy z oliwek

jogurt kokosowy

ząbek czosnku

pieprz ziołowy

½ łyżeczki nasion czarnuszki

Sposób przygotowania

Warzywa dokładnie umyj. Zwłaszcza ziemniaki i batata, które będą przygotowywane ze skórką. Pieczarki posiekaj w plasterki, podobnie zrób z różyczkami brokuła. Młode ziemniaczki pokrój w ćwiartki, batata w kostkę. Przygotuj blaszkę, którą następnie wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej warzywa i ugotowaną ciecierzycę. Skropl wszystko oliwą i posyp przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 180’C i piecz z termoobiegiem ok. 30 minut. W międzyczasie jogurt kokosowy wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ziarenkami czarnuszki i pieprzem ziołowym. Gdy warzywa będą już podpieczone, umieść je w głębokim naczyniem i wymieszaj z sosem jogurtowym. Wymieszaj dokładnie i w razie potrzeby dodaj więcej pieprzu lub szczyptę soli.

Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! 🙂 Pochwalcie się swoimi zdjęciami. 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej