Lubicie ziemniaki? Jak tak, to dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu! Ja, jestem ogromną fanką grooli i past warzywnych. Czemu by nie połączyć tych dwóch smakowitych kąsków? Przepis wbrew pozorom jest bardzo łatwy i szybki. Tylko chwilkę trzeba poświęcić na przygotowanie bobu i oddzielenie go od łupinek. Pasta z bobu bardzo dobrze spisze się również jako dodatek do kanapek czy sałatek. Jest jedwabiście kremowa z kwaskowatym posmakiem soku cytrynowego, świetnie się komponuje z chrupiącymi skórkami świeżych ziemniaczków! Idealna na letnie obiady i przekąski. Będzie mi bardzo miło jak podzielicie się swoimi opiniami na temat pieczonych ziemniaczków z pastą z bobu! Śmiało udostępniajcie swoje zdjęcia w komentarzach.


Składniki
2 duże ziemniaki Na pastę z bobu: 2 szklanki bobu sok ze świeżej cytryny, ok 3 łyżki 2 łyżki mleka kokosowego pieprz, sól Na sos czosnkowy: 2 łyżki mleka kokosowego 2 ząbki czosnku pieprz, sól Dodatki na wierzch: 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurku. Pod koniec gotowania wzdłuż dłuższej krawędzi ziemniaka wytnij wgłębienie. Następnie ułóż ziemniaczki na blaszce i piecz w 180’C do zarumienienia. Międzyczasie ugotuj bób, od momentu wrzenia ok 10 min. Następnie ostudź go i obierz z łupinek. Obrany bób umieść w kielichu blendera, dodaj sok z cytryny, odrobinę wody, pieprz, sól, 2 łyżki mleka kokosowego. Miksuj wszystko dokładnie do uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby można dodać odrobinę chili. Szczypiorek posiekaj. Pozostałą część mleka kokosowego wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i zmiażdżonym czosnkiem. Gotowe ziemniaczki umieść na talerzu. W przygotowane wgłębienia nałóż pastę z bobu, polej sosem czosnkowym, posyp szczypiorkiem i pestkami dyni. Gotowe!

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało! Smacznego! 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy