Pianka bez cukru i mleka. Szybko i pysznie!

by Just Food Therapy

Przepis na tą przepyszną piankę bez cukru i mleka powstał podczas ogromnego przypływu chęci na zjedzenie czegoś słodkiego, ale przy okazji niskokalorycznego… I oto jest! Najprostsza, pyszna i niskokaloryczna pianka! Wystarczy mieć w kuchni jaja, żelatynę i drobne smakowe dodatki, np. kakao czy wanilię. Przygotowuje się ją ekspresowo, wystarczy poczekać, aż woda z żelatyną ostygnie i wszystko wymieszać. Prawda, że proste? 🙂 Mało tego! Jest to doskonała baza do kulinarnej wariacji piankowej. 😀 Dodając do masy pastę tahini mamy piankę sezamową/chałwową, mus z malin – pianka malinowa, cynamon – pianka cynamonowa… Uwielbiam! Prosty przepis, a tak wiele możliwości.

Pianka bez cukru i mleka 3

Pianka bez cukru i mleka

Pianka bez cukru i mleka 1

Pianka bez cukru i mleka

Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 3 łyżki żelatyny
  • 120 ml wody (wrzątek)
  • 5 białek jaj
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ksylitolu (wg uznania)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laseczki wanilii (można dodać esencję waniliową)
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

Żelatynę zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie ubij na sztywno białka jaj, dodaj pozostałe składniki. Gdy woda z żelatyną będzie już ostudzona, delikatnie dodawaj ją do białka. Mieszaj wszystko na małych obrotach miksera. Gdy masa będzie już gotowa przelej ją do szklanego naczynia i posyp kakaem. Wstaw do lodówki na min 1 godzinę. Gdy masa będzie już sztywna pokrój na mniejsze kawałki.

Pianka bez cukru i mleka 2

Taka puszysta! <3

Co kochani, kiedy przygotowujecie na deser pianki? 😀 Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowały i na jakie wariacje smakowe się zdecydowaliście!

Trzymajcie się ciepło

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

18 komentarzy

Wioletta 27 lipca 2018 - 13:44

Witam Czym mozna zamienić w tym przepisie białka? Z aquafabą wyjdzie ?

Odpowiedz
Just Food Therapy 27 lipca 2018 - 14:21

Oj, może być ryzykownie! 🙂 Ja jeszcze nie umiem jej ubijać… 🙁 Ale jak da się aquafaba ubić to powinno wyjść. Spróbuj i daj znać 😀

Odpowiedz
Małgorzata 30 lipca 2018 - 10:17

Przyznam, że wygląda wspaniale i chętnie się skuszę

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:12

Bardzo dziękuję 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
Spirulina 30 lipca 2018 - 10:51

Ooooo szybko, prosto i małokalorycznie. Fajny przepis!

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:11

Dokładnie tak 🙂 Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Candy Pandas 30 lipca 2018 - 10:55

O takie domowe ptasie mleczko 😀 Musimy koniecznie spróbować 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:11

Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Iwona 2 sierpnia 2018 - 10:03

Coś dla mnie, szybko i smacznie. Do zrobienia nawet w upały. Czy mus owocowy dolewamy do masy, czy polewamy gotową piankę?

Odpowiedz
Justyna Lenda 3 sierpnia 2018 - 10:38

Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się przepis! 🙂 Wiesz, myślę że świetnie będzie smakowało na dwa sposoby: mus na wierzchu pianki jak i w środku! <3 Jak zdecydujesz się, aby mus dodać do środka to możesz zwiększyć ilość żelatyny w zależności od ilości i gęstości musu. 🙂

Odpowiedz
Klaudia 2 sierpnia 2018 - 10:38

Uwielbiam takie przepisy. Super ?

Odpowiedz
Justyna Lenda 3 sierpnia 2018 - 10:40

Super! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
Globfoterka 6 sierpnia 2018 - 14:24

Zwykły cukier chyba też będzie ok? Zachęciłaś mnie do zrobienia takiej pianki. Lubię proste przepisy :).

Odpowiedz
Justyna Lenda 23 sierpnia 2018 - 16:20

Jeżeli chcesz uzyskać słodki smak to cukier to zapewni, jednak jak chcesz aby pianka była zdrowszą wersją łakoci zachęcam jednak zastąpić cukier naturalnymi słodzikami 🙂

Odpowiedz
blogierka 7 sierpnia 2018 - 01:08

I to bez mleka jest?:D

Odpowiedz
Justyna Lenda 23 sierpnia 2018 - 16:19

Dokładnie tak 😀

Odpowiedz
Kamil 7 sierpnia 2018 - 09:54

Szybko i mniej kaloryczne. Lubię takie przepisy ? do kawy pasuje idealnie!

Odpowiedz
Justyna Lenda 23 sierpnia 2018 - 16:19

Dokładnie tak! Z kawą prezentuje się po królewsku 😀

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej