Od jakiegoś czasu mam ogromną ochotę na dania z koperkiem! Dlatego dzisiaj, zainspiruję Was pomysłem na pesto koperkowe. Zapraszam do wypróbowania pysznego dania, jakim jest: Pesto koperkowe ze złocistym indykiem w kurkumie!
Lubicie dania z dodatkiem kopru? Wiem, że niektórzy, często dzieci, nie tolerują jego smaku i zapachu. A wielka szkoda, ponieważ koper (zwłaszcza koper włoski) jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, które są niezbędne w naszych dietach.
Chcecie poznać jego drogocenne właściwości? Czytajcie dalej – pod przepisem zamieściłam odpowiedzi, które zaspokoją Waszą ciekawość!

Pesto koperkowe z makaronem i złocistym indykiem w kurkumie

Składniki
- 1 pierś z indyka
- 1,5 łyżki kurkumy
- 1,5 łyżki czerwonej, słodkiej papryki
- szczypta soli
- makaron (w moim przypadku bezglutenowy)
- 2 pęczki kopru
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu kokosowego/może też być dowolne mleko roślinne
- 1 duża garść orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej papryczki chilli (bez pestek)
- odrobina soli/pieprzu/bazylii suszonej
Sposób przygotowania
Orzechy włoskie zmiksuj na drobne kawałki (1/3 odsyp na osobny talerzyk żeby posypać je na wierzch dania). Orzechy i pozostałe składniki na pesto dokładnie zmiksuj i dopraw. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw kurkumą, słodką papryką oraz odrobiną soli a następnie podsmaż na patelni teflonowej. Ugotuj makaron. Na koniec wymieszaj koperkowe pesto z makaronem, poukładaj kurczaka i posyp zmielonymi orzechami.

Pyszne pesto koperkowe z indykiem
Ja, w swoim daniu użyłam koperku ogrodowego, jednak zachęcam do poznania i docenienia właściwości kopru włoskiego! Znanego już od wieków. 🙂
Jest ceniony za pomoc przy wielu schorzeniach i przykrych dolegliwościach.
Jednak oceńcie to sami:
- Anemia – żelazo i histydyna zawarte w koprze są pomocne w leczeniu anemii;
- Niestrawność – żucie nasion kopru ułatwia trawienie i eliminuje nieświeży oddech;
- Wzdęcia – koper ma działanie wiatropędne, jest powszechnie używany jako składnik powodujący zmniejszenie wzdęć, pozwala szybko wydalić nadmiar gazu;
- Choroby serca – koper jest doskonałym źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi;
- Nowotwór – ekstrakt z nasion kopru okazał się mieć zapobiegawcze działanie w rozwoju różnych odmian raka piersi i raka wątroby;
- Ciśnienie krwi – koper jest bardzo dobrym źródłem potasu. Jedną z właściwości tego pierwiastka jest rozluźnienie naczyń krwionośnych, w ten sposób zmniejsza ciśnienie krwi;
- Biegunka – składniki kopru jak anetol i cyneol działają dezynfekującego i przeciwbakteryjne, co jest przydatne w leczeniu biegunki;
- Układ odpornościowy – świeży koper jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, chroni ściany naczyń krwionośnych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- Stan napięcia przedmiesiączkowego (PMS) – koper stosuje się w celu zmniejszenia PMS, a także jako środek łagodzący ból i odprężający dla kobiet po menopauzie;
- Oczy – zmniejsza ryzyko pojawienia się zapalenia oka, jak również zmniejszenia ryzyko przedwczesnego starzenia się i zwyrodnienia plamki żółtej;
- Zaburzenia układu oddechowego – ma działanie wykrztuśne, więc nasiona kopru włoskiego mogą pomóc w zerwaniu flegmy nagromadzonej w gardle i nosie
Przekonani?
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
Wyszło przepyszne! Pesto idealnie pasuje też do kanapek, albo jako sos na imprezę. 🙂
Dokładnie tak! 😀 Bardzo się cieszę, że Tobie smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂