Pesto Koperkowe z makaronem i złocistym Indykiem w Kurkumie

by Justyna Lenda

Od jakiegoś czasu mam ogromną ochotę na dania z koperkiem! Dlatego dzisiaj, zainspiruję Was pomysłem na pesto koperkowe. Zapraszam do wypróbowania pysznego dania, jakim jest: Pesto koperkowe ze złocistym indykiem w kurkumie! 

Lubicie dania z dodatkiem kopru? Wiem, że niektórzy, często dzieci, nie tolerują jego smaku i zapachu. A wielka szkoda, ponieważ koper (zwłaszcza koper włoski) jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, które są niezbędne w naszych dietach.

Chcecie poznać jego drogocenne właściwości? Czytajcie dalej – pod przepisem zamieściłam odpowiedzi, które zaspokoją Waszą ciekawość!

Pesto Koperkowe z makaronem i złocistym Indykiem w Kurkumie fot 2

Pesto koperkowe z makaronem i złocistym indykiem w kurkumie

Pesto Koperkowe z makaronem i złocistym Indykiem w Kurkumie fot 1

Pesto koperkowe ze złocistym indykiem w kurkumie

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 pierś z indyka
  • 1,5 łyżki kurkumy
  • 1,5 łyżki czerwonej, słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • makaron (w moim przypadku bezglutenowy)
  • 2 pęczki kopru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego/może też być dowolne mleko roślinne
  • 1 duża garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej papryczki chilli (bez pestek)
  • odrobina soli/pieprzu/bazylii suszonej

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie zmiksuj na drobne kawałki (1/3 odsyp na osobny talerzyk żeby posypać je na wierzch dania). Orzechy i pozostałe składniki na pesto dokładnie zmiksuj i dopraw. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw kurkumą, słodką papryką oraz odrobiną soli a następnie podsmaż na patelni teflonowej. Ugotuj makaron. Na koniec wymieszaj koperkowe pesto z makaronem, poukładaj kurczaka i posyp zmielonymi orzechami.

Pesto Koperkowe z makaronem i złocistym Indykiem w Kurkumie fot 3

Pyszne pesto koperkowe z indykiem

Ja, w swoim daniu użyłam koperku ogrodowego, jednak zachęcam do poznania i docenienia właściwości kopru włoskiego! Znanego już od wieków. 🙂
Jest ceniony za pomoc przy wielu schorzeniach i przykrych dolegliwościach.

Jednak oceńcie to sami:

  • Anemia – żelazo i histydyna zawarte w koprze są pomocne w leczeniu anemii;
  • Niestrawność – żucie nasion kopru ułatwia trawienie i eliminuje nieświeży oddech;
  • Wzdęcia – koper ma działanie wiatropędne, jest powszechnie używany jako składnik powodujący zmniejszenie wzdęć, pozwala szybko wydalić nadmiar gazu;
  • Choroby serca – koper jest doskonałym źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi;
  • Nowotwór – ekstrakt z nasion kopru okazał się mieć zapobiegawcze działanie w rozwoju różnych odmian raka piersi i raka wątroby;
  • Ciśnienie krwi – koper jest bardzo dobrym źródłem potasu. Jedną z właściwości tego pierwiastka jest rozluźnienie naczyń krwionośnych, w ten sposób zmniejsza ciśnienie krwi;
  • Biegunka – składniki kopru jak anetol i cyneol działają dezynfekującego i przeciwbakteryjne, co jest przydatne w leczeniu biegunki;
  • Układ odpornościowy – świeży koper jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, chroni ściany naczyń krwionośnych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • Stan napięcia przedmiesiączkowego (PMS) – koper stosuje się w celu zmniejszenia PMS, a także jako środek łagodzący ból i odprężający dla kobiet po menopauzie;
  • Oczy – zmniejsza ryzyko pojawienia się zapalenia oka, jak również zmniejszenia ryzyko przedwczesnego starzenia się i zwyrodnienia plamki żółtej;
  • Zaburzenia układu oddechowego – ma działanie wykrztuśne, więc nasiona kopru włoskiego mogą pomóc w zerwaniu flegmy nagromadzonej w gardle i nosie

Przekonani?

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Ula Kojzar 23 stycznia 2017 - 14:02

Wyszło przepyszne! Pesto idealnie pasuje też do kanapek, albo jako sos na imprezę. 🙂

Odpowiedz
justdoeat 1 sierpnia 2017 - 12:06

Dokładnie tak! 😀 Bardzo się cieszę, że Tobie smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej