Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, a wiosna wita coraz śmielej swoim blaskiem, to szkoda tracić te piękne momenty na zastanawianie się, co przygotować na obiad!
Dzisiaj przedstawiam Wam błyskawiczną inspirację na pyszny obiad a’la leczo z kaszą gryczaną. Przygotowuje się go dosłownie w 5 minut! A w dodatku świetnie smakuje, jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zdrowo się zainspiruj i korzystaj z wiosennej aury! 🙂

Składniki
- pierś z indyka
- 400 g kawałków pomidorów w kartoniku
- 1 papryka
- 500 g pieczarek
- 1/2 natki pietruszki
- 1 garść rukoli
- 1 łyżka słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz ziołowy i szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- kasza gryczana niepalona
Sposób przygotowania
Wykonanie tego dania jest bajecznie proste i szybkie. Mięso pokrój w kostkę a warzywa w paseczki (pieczarki pokroiłam w talarki). Następnie wszystkie składniki oprócz przypraw i pieczarek wymieszaj w garnku i duś pod przykryciem ok. 15-20 min. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z łyżeczka oleju rzepakowego podsmaż pieczarki. Gdy mięso będzie już gotowe a pieczarki podsmażone, wymieszaj wszystkie składniki razem i dopraw przyprawami. Kaszę gryczana ugotuj.
Gotowe! Jedz razem z kaszą!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
1 komentarz
Fajny przepis – chętnie wypróbuję 🙂