Cytrynowa Babka Bezglutenowa

by Justyna Lenda

Kochani, mam dzisiaj dla Was hit moich tegorocznych, domowych wypieków – cytrynową babkę bezglutenową! W mgnieniu oka zniknęła ze świątecznego stołu. Jej smak był nie do odróżnienia od jej glutenowych odpowiedników. Jest bardzo puszysta i delikatna, a za razem odpowiednio krucha. Cudowna! <3

Jeżeli na drugi dzień świąt Wielkanocy planujecie jeszcze jakieś wypieki, zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu i wypróbowania mojej babki. Na pewno go powtórzę! Święta tak szybko się kończą, lecz ja nadal czuję niedosyt świątecznych, zdrowych smakołyków! 🙂 Mniam!

Cytrynowa Babka Bezglutenowa fot. 2

Pyszna,cytrynowa babka bezglutenowa

Cytrynowa Babka Bezglutenowa fot. 1

Cytrynowa babka bezglutenową

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 150 g mąki, w tym:
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 4 jaja
  • stewia/ksylitol (wg. uznania)
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 80 g oleju kokosowego
  • skórka z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Polewa:

  • garść orzechów laskowych
  • 1/2 tabliczki wegańskiej, gorzkiej czekolady min 70%
  • 2 łyżki mleka kokosowego

Sposób przygotowania

Na początek przygotuj wszystkie składniki. Żółtka oddziel od białek. Cytrynę należy sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę. Wyciśnij sok z cytryny. Żółtka, ksylitol/stewię i schłodzony olej kokosowy zmiksuj. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. W oddzielnej misce wymieszaj mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i masę z żółtek. Do powstałego ciasta delikatnie dodawaj po łyżce ubitej piany. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Formę wysmaruj olejem kokosowym i sprósz dowolną mąką. Piekarnik nagrzej do 180'C, piecz ciasto ok. 25 min.
Gdy babka będzie się piekła przygotuj polewę i orzeszki do posypania. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj mleko kokosowe. Wszystko wymieszaj. Orzechy pokrusz w moździerzu. Gotową babkę polej czekoladą a wierzch udekoruj orzechami.

Cytrynowa Babka Bezglutenowa fot. 3

Cudownie się prezentuje cytrynowa babka bezglutenowa

Smacznego! 😀

Jeszcze raz pięknych, rodzinnych świąt życzę!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

fot. Ewelina Lenda

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

8 komentarzy

bernardeta 17 kwietnia 2017 - 11:14

Super przepis, teraz już święta w połowie,ale na majówkę upiekę Twoją słodkość.

Odpowiedz
martajadzia 17 kwietnia 2017 - 11:39

Super przepis, że też ja tego wcześniej nie widziałam :-)Ale na majówkę jak znalazł 🙂

Odpowiedz
AnnaS 17 kwietnia 2017 - 12:28

Kto powiedział, że babka jest tylko na święta? Chętnie wypróbuje ten przepis już po wielkanocy 🙂

Odpowiedz
Beata Hanichet 18 kwietnia 2017 - 11:31

SUPER 🙂 Dziękuję za to miejsce. Będziemy częstymi gośćmi, ponieważ #MalyKlosek też je #bezglutenu 🙂

Odpowiedz
justdoeat 21 kwietnia 2017 - 19:12

Super! Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
justdoeat 21 kwietnia 2017 - 19:12

Jak najbardziej sprawdzi się na każdą okazję! Babka zawsze jest w modzie, klasyk <3

Odpowiedz
justdoeat 21 kwietnia 2017 - 19:13

Dokładnie! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedz
justdoeat 21 kwietnia 2017 - 19:13

Beatko bardzo się cieszę, że Just Do Eat przypadło Ci do gustu! 🙂 <3

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej