Bezglutenowe kokosanki

by Justyna Lenda

Idealna przekąska dla miłośników kokosa – Bezglutenowe Kokosanki! 🙂 Przepis wielokrotnie wypróbowany i zawsze wychodzi idealnie! 🙂 Mało tego, kokosanki znikają w mgnieniu oka, więc już od razu mogę polecić robienie podwójnej porcji. hihi Na diecie bezglutenowej i bezmlecznej bardzo ciężko jest bez przysłowiowego ciasteczka do kawy. Myślę, że w tej kwestii kokosanki bardzo przypadną Wam do gustu. Do ich przygotowania potrzeba bardzo mało składników, które można odnaleźć prawie w każdej kuchni! Koniecznie spróbujcie i śmiało chwalcie się w komentarzach jak Wam smakowały moje bezglutenowe kokosanki. 🙂

Bezglutenowe kokosanki 2

Bezglutenowe kokosanki czekają na blasze w kolejce do piekarnika

Bezglutenowe kokosanki 1

Bezglutenowe kokosanki

Wydrukuj
Porcja: 14 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki kokosowej, bezglutenowej
  • 4 białka jaj
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki napoju kokosowo-ryżowego (w kartonie)
  • 2 łyżki ksylitolu (wg upodobań smakowych)
  • 1/2 łyżeczki, bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Kokosanki wykonuje się błyskawicznie! Wystarczy oddzielić białka jaj od żółtek. Z dodatkiem soli ubij białko jaj na sztywną pianę. Dodaj pozostałe składniki i za pomocą łyżki wymieszaj. Nakładaj małe porcje na blachę i piecz kokosanki w 180'C przez  ok. 20 minut.

Uwagi

Ilość czasu przeznaczona na pieczenie ściśle zależy od "zdolności" Waszych piekarników 😉

Bezglutenowe kokosanki 3

Bezglutenowe kokosanki w piekarniku

Bezglutenowe kokosanki 4

Idealnie miękkie i przyrumienione!  🙂

Z całego serca polecam ten przepis! Bezglutenowe kokosanki ucieszą każde podniebienie, zarówno tych małych jak i dużych łasuchów!  Pięknego weekendu kochani! 🙂

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

10 komentarzy

Emily 16 lipca 2018 - 13:42

Kolejny przepis który mogę przygotować dla gości, świetnie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:15

Bardzo się cieszę! 🙂

Odpowiedz
pożeram strony 16 lipca 2018 - 13:49

Kokosanki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. CHętnie więc wypróbuję Twój przepis.

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:15

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowały! 🙂

Odpowiedz
BEATA REDZIMSKA 16 lipca 2018 - 14:02

Dziekuje za przepis, sprobuje przygotowac je dla moich kilkulatek, ktore sa fankami smaku kokosowego.

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:14

Bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieje, że smakowały! 🙂

Odpowiedz
Candy Pandas 2 sierpnia 2018 - 10:26

Kiedyś miałyśmy istny szał na kokosanki domowej roboty! A najchętniej jadło się je jeszcze na ciepło 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 3 sierpnia 2018 - 10:39

Oj tak! 😀 Na ciepło to prawdziwe cudo! Musiałam ich mocno pilnować, aby nie zniknęły od razu z blachy. 😀

Odpowiedz
Monika 13 listopada 2021 - 18:30

Hej! Czy dziś zrobione jutro będą OK? Jak najlepiej przechować?

Odpowiedz
Justyna Lenda 22 czerwca 2022 - 15:27

Tak, jak najbardziej! 🙂 Można trzymać je w zamkniętym pudełeczku. Smacznego!

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej