Uwielbiam przygotowywać swoje wypieki wykorzystując sezonowe owoce. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc na straganach uginają się półki pod ciężarem śliwek, które szczerze uwielbiam! Ostatnio miałam ogromną ilość stresu – prywatnych jak i tych biznesowych, więc postanowiłam rozładować chociaż częściowo swoje napięcie i uciekłam w wir pieczenia. Tak oto, całkiem spontanicznie powstało pyszne i szybkie ciacho ze śliwkami węgierkami. Ciasto przygotowałam dosłownie w 15 min. Jak prędko powstało, tak i szybko się skończyło… 😀 To niepodważalny dowód, że jest pyszne i warte spróbowania! Zapraszam Was serdecznie do przygotowania błyskawicznego, bezglutenowego ciasta ze śliwkami. Oczywiście nie znajdziecie w nim ani grama glutenu, mleka i tym razem również jajek.
Składniki
50 g mąki teff 50 g mąki z pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki gryczanej 30 ml oliwy 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie migdałowe) ok 100 g naturalnego słodzika np. ksylitolu brzozowego, stewii łyżeczka sody 2 czubate łyżki cynamonu łyżka octu jabłkowego 1.5 łyżki babki jajowatej 4 śliwki
Sposób przygotowania
Wykonanie tego ciasta jest dziecinnie proste! Wystarczy przygotować dużą miskę, wsypać do niej wszystkie suche składniki, wymieszać. Następnie dodać mokre składniki i ponownie wymieszać. Ciasto swobodnie można spróbować i w razie potrzeby więcej dosłodzić słodzikiem. Nie ma w recepturze surowego jajka, więc nie ma niebezpieczeństwa zarażenia salmonellą. Ciasto powinno być gęste. Należy przygotować blaszkę - keksówkę, lekko nasmarować ją olejem kokosowym i obsypać delikatnie mąką lub łuską babki jajowatej. Na wierzch układamy śliwki oddzielone wcześniej od pestek. Pieczemy w 180’C przez min 40 min. Gotowe!
Koniecznie dajcie mi znać czy ciasto przypadło Wam do gustu! 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
2 komentarze
hmm, … nikt nie pyta czym tą mąkę teff można zastąpić? A ja bym bardzo chciała wiedzieć, można?
Mąka teff jest bardzo cenną mąką jeżeli chodzi o zawartość w niej składników mineralnych i witamin, dlatego bardzo lubię włączać ją do swojej diety, a tym samym do przepisów. Można ją zastąpić każdą inną mąką. 🙂