Bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, mleka i jaj.

by Just Food Therapy

Uwielbiam przygotowywać swoje wypieki wykorzystując sezonowe owoce. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc na straganach uginają się półki pod ciężarem śliwek, które szczerze uwielbiam! Ostatnio miałam ogromną ilość stresu – prywatnych jak i tych biznesowych, więc postanowiłam rozładować chociaż częściowo swoje napięcie i uciekłam w wir pieczenia. Tak oto, całkiem spontanicznie powstało pyszne i szybkie ciacho ze śliwkami węgierkami. Ciasto przygotowałam dosłownie w 15 min. Jak prędko powstało, tak i szybko się skończyło… 😀 To niepodważalny dowód, że jest pyszne i warte spróbowania! Zapraszam Was serdecznie do przygotowania błyskawicznego, bezglutenowego ciasta ze śliwkami. Oczywiście nie znajdziecie w nim ani grama glutenu, mleka i tym razem również jajek.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, mleka i jaj. Fot 3
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, mleka i jaj. Fot 3
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, mleka i jaj. Fot 1

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

50 g mąki teff 50 g mąki z pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki gryczanej 30 ml oliwy 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie migdałowe) ok 100 g naturalnego słodzika np. ksylitolu brzozowego, stewii łyżeczka sody 2 czubate łyżki cynamonu łyżka octu jabłkowego 1.5 łyżki babki jajowatej 4 śliwki

Sposób przygotowania

Wykonanie tego ciasta jest dziecinnie proste! Wystarczy przygotować dużą miskę, wsypać do niej wszystkie suche składniki, wymieszać. Następnie dodać mokre składniki i ponownie wymieszać. Ciasto swobodnie można spróbować i w razie potrzeby więcej dosłodzić słodzikiem. Nie ma w recepturze surowego jajka, więc nie ma niebezpieczeństwa zarażenia salmonellą. Ciasto powinno być gęste. Należy przygotować blaszkę - keksówkę, lekko nasmarować ją olejem kokosowym i obsypać delikatnie mąką lub łuską babki jajowatej. Na wierzch układamy śliwki oddzielone wcześniej od pestek. Pieczemy w 180’C przez min 40 min. Gotowe!

Koniecznie dajcie mi znać czy ciasto przypadło Wam do gustu! 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Ania 30 października 2019 - 11:31

hmm, … nikt nie pyta czym tą mąkę teff można zastąpić? A ja bym bardzo chciała wiedzieć, można?

Odpowiedz
Just Food Therapy 10 grudnia 2019 - 13:27

Mąka teff jest bardzo cenną mąką jeżeli chodzi o zawartość w niej składników mineralnych i witamin, dlatego bardzo lubię włączać ją do swojej diety, a tym samym do przepisów. Można ją zastąpić każdą inną mąką. 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej