Domowe żelki – wersja z żelatyną i agarem

by Just Food Therapy
0 komentarz

Zawsze nie lubiłam żelek… Było w nich tak dużo chemii, że za każdym razem po ich zjedzeniu bolał mnie brzuch. Kiedy inne dzieci się nimi zajadały ja wiedziałam, że jak tylko jedną zjem to będą kłopoty… Ze względu na to, że wiele dzieci przepada za żelkami, a ich skład jest bardzooo daleki od idealnego postanowiłam pokazać Wam prostą alternatywę na te jakże lubiane łakocie. Co powiecie na domową wersję żelek? Bez ulepszaczy smaku, bez barwników, bez cukru i bez całej reszty wspomagaczy! Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, więc myślę, że fajnym pomysłem będzie przygotowanie ich razem z dziećmi. Zrobiłam serię żelek na bazie żelatyny, ale także w wersji wegetariańskiej – na agarze. Przyznam szczerze, że jestem bardziej przekonana do tych z żelatyną, agarowe również są bardzo smaczne, ale bardziej przypominają galaretki niż żelki. 😊  

Domowe żelki bananowe w całej okazałości 🙂
Idealne! 🙂

Domowe żelki bananowe

Zawsze nie lubiłam żelek… Było w nich tak dużo chemii, że za każdym razem po ich zjedzeniu bolał mnie brzuch. Kiedy inne dzieci się nimi zajadały ja wiedziałam, że jak tylko jedną zjem to będą kłopoty… Ze względu na to, że wiele dzieci przepada za żelkami, a ich skład… Blog Domowe żelki – wersja z żelatyną i agarem European Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

Wersja z agarem: 3,5 łyżeczki agaru 1 jabłko ok 100 ml płynu – użyłam wody ale może być także świeży sok   Wersja z żelatyną: 3 łyżki żelatyny 2 dojrzałe banany ok 100 ml płynu – użyłam wody ale może być także świeży sok

Sposób przygotowania

Zarówno żelatynę jak i agar (w zależności jaką opcję wybierzesz) należy wymieszać z płynem (u mnie woda). Przelewamy do garneczka i cały czas mieszając podgrzewamy. Do jabłkowych żelek należy owoce dokładnie umyć, oczyścić z nasionek i zmiksować na gładki mus za pomocą blendera. Dojrzałe banany wystarczy dokładnie zmiażdżyć widelcem. Bez względu czy przygotowujesz żelki na żelatynie czy agarze, należy do nich dodać przygotowane, wybrane owoce. Podgrzewać jeszcze ok 5 min i przelać do foremek. Na sam koniec chłodzimy żelki w lodówce i gotowe!

Koniecznie dajcie znać czy smakowały Wam żelki i czy wolicie wersje z żelatyną czy agarem? 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej