Sos z orzechów nerkowca

by Just Food Therapy

Czym zastąpić tradycyjny majonez w świątecznych sałatkach? Może skusicie się na przygotowanie wegańskiego sosu z orzechów nerkowca? Moi pacjenci bardzo często są dla mnie inspiracją. Z racji tego, że specjalizuję się w dietach eliminacyjnych współpracuję z wieloma pacjentami na dietach wegańskich, bezglutenowych czy beznabiałowych. Bardzo często testuję dla nich nowe przepisy. Szukam im najlepszych zamienników tradycyjnych dań lub produktów spożywczych, których z powodów medycznych już nie powinni spożywać. Dlatego powstał pomysł na wegański sos z orzechów nerkowca!  Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, jak i jako smarowidło na kanapki. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało! ? Informacja dla alergików: sos z orzechów nerkowca jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek.

sos z orzechów nerkowca, dietetyk kliniczny online, poradnia dietetyczna Just Food Therapy. fot 2
Sos z orzechów nerkowca przygotowuje się błyskawicznie i zawsze wychodzi! fot 2
sos z orzechów nerkowca, dietetyk kliniczny online, poradnia dietetyczna Just Food Therapy. fot 1

Wegański sos z orzechów nerkowca

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Składniki

ok 57g orzechów nerkowca

sok z ½ świeżej cytryny

1 łyżka oleju lnianego

ok 3 łyżki wody (z zależności jaką konsystencję preferujesz)

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Orzechy wymieszaj z wodą, olejem, solą i pieprzem. Umieść wszystko w małym kielichu blendera z końcówką do siekania. Miksuj wszystko pulsacyjnie na wysokich obrotach miksera/blendera/siekaczki. Gdy orzechy będą rozdrobnione i powstanie pasta, dodaj sok z cytryny i w razie potrzeby więcej wody aby uzyskać nieco rzadszą konsystencję.

Uwagi

Jeżeli nie posiadasz blendera o dużej mocy najpierw namocz orzechy, staną się wtedy bardziej miękkie i łatwiejsze do siekania.

sos z orzechów nerkowca, dietetyk kliniczny online, poradnia dietetyczna Just Food Therapy. fot 3
Idealnie kremowy sos z orzechów nerkowca. fot 3

Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakował sos z orzechów nerkowca! Jeżeli szukacie również innych przepisów na zamienniki tradycyjnego majonezu zajrzycie również do przepisu na majonez z aquafaby. Przepis znajdziesz klikając TUTAJ. Smacznego ?

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny,

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej