Pierniczki bez glutenu, bez nabiału, bez jajek

by Just Food Therapy

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż… Jest to najlepszy czas na przygotowanie aromatycznych pierniczków bezglutenowych. Nawet na tak wymagającej diecie, którą jest dieta bezmleczna, bezglutenowa i bezjajeczna można przygotować pyszne, miękkie i kruche pierniczki! Uwielbiam pierniczki dobrze przyprawione! Dzięki dodatkowi mielonych goździków i imbiru są one bardzo aromatyczne, a po ich zjedzeniu czuć lekkie szczypanie w język. Idealne! Takie niepozorne pierniczki, a są przepyszne i jeszcze zdrowe! Nie wiem czy wiecie, ale przyprawy korzenne mają wiele cennych właściwości. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i mogą również poprawiać trawienie! Idealna przekąska przy wigilijnym stole. Spróbujcie i koniecznie dajcie mi znać czy moje pierniczki bezglutenowe przypadły Wam do gustu!

bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 2
Idealnie kruche i aromatyczne bezglutenowe pierniczki
bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 3
Ciasto na pierniczki gotowe do wykrawania
bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 1

Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne pierniczki

Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Składniki

270g mąki jaglanej

180g mąki ziemniaczanej

60g mąki teff

90g erytrolu

70g miodu

210ml oleju kokosowego

186ml wody

1.5 łyżki imbiru

1 łyżka goździków mielonych

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

3 łyżki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Sposób wykonania pierniczków jest bardzo łatwy. Wystarczy przygotować suche składniki i wymieszać, podobnie uczynić ze składnikami mokrymi. Na koniec wystarczy wymieszać je wszystkie razem. Bardzo lubię przygotowywać wypieki bez jajek, ponieważ bez obaw można próbować smak surowego ciasta. W razie potrzeby można według gustu dodać więcej słodzidła lub poszczególnych przypraw. ? Następnie trzeba rozwałkować ciasto i odkrawać pierniczki. Najlepiej jest wcześniej naoliwić blaszkę z papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy w 180'C przez ok 15 min.

Uwagi

- Zamiast kupowania mąki jaglanej można zmiksować na proszeczek kaszę jaglaną. - Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeżeli z jakiś powodów jest ono bardziej klejące i ciężko go wałkować można dodać więcej mąki ziemniaczanej.

bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 4
Moje ulubione pierniczkowanie! 🙂 Ślinka leci!

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny,

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej