Pierniczki bez glutenu, bez nabiału, bez jajek

by Just Food Therapy
0 komentarz

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż… Jest to najlepszy czas na przygotowanie aromatycznych pierniczków bezglutenowych. Nawet na tak wymagającej diecie, którą jest dieta bezmleczna, bezglutenowa i bezjajeczna można przygotować pyszne, miękkie i kruche pierniczki! Uwielbiam pierniczki dobrze przyprawione! Dzięki dodatkowi mielonych goździków i imbiru są one bardzo aromatyczne, a po ich zjedzeniu czuć lekkie szczypanie w język. Idealne! Takie niepozorne pierniczki, a są przepyszne i jeszcze zdrowe! Nie wiem czy wiecie, ale przyprawy korzenne mają wiele cennych właściwości. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i mogą również poprawiać trawienie! Idealna przekąska przy wigilijnym stole. Spróbujcie i koniecznie dajcie mi znać czy moje pierniczki bezglutenowe przypadły Wam do gustu!

bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 2
Idealnie kruche i aromatyczne bezglutenowe pierniczki
bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 3
Ciasto na pierniczki gotowe do wykrawania
bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 1

Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne pierniczki

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż… Jest to najlepszy czas na przygotowanie aromatycznych pierniczków bezglutenowych. Nawet na tak wymagającej diecie, którą jest dieta bezmleczna, bezglutenowa i bezjajeczna można przygotować pyszne, miękkie i kruche pierniczki! Uwielbiam pierniczki dobrze przyprawione! Dzięki dodatkowi mielonych goździków… Blog Pierniczki bez glutenu, bez nabiału, bez jajek European Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

270g mąki jaglanej

180g mąki ziemniaczanej

60g mąki teff

90g erytrolu

70g miodu

210ml oleju kokosowego

186ml wody

1.5 łyżki imbiru

1 łyżka goździków mielonych

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

3 łyżki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Sposób wykonania pierniczków jest bardzo łatwy. Wystarczy przygotować suche składniki i wymieszać, podobnie uczynić ze składnikami mokrymi. Na koniec wystarczy wymieszać je wszystkie razem. Bardzo lubię przygotowywać wypieki bez jajek, ponieważ bez obaw można próbować smak surowego ciasta. W razie potrzeby można według gustu dodać więcej słodzidła lub poszczególnych przypraw. 😊 Następnie trzeba rozwałkować ciasto i odkrawać pierniczki. Najlepiej jest wcześniej naoliwić blaszkę z papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy w 180'C przez ok 15 min.

Uwagi

- Zamiast kupowania mąki jaglanej można zmiksować na proszeczek kaszę jaglaną. - Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeżeli z jakiś powodów jest ono bardziej klejące i ciężko go wałkować można dodać więcej mąki ziemniaczanej.

bezglutenowe pierniczki, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy. dietetyk kliniczny Justyna Krzemińska fot 4
Moje ulubione pierniczkowanie! 🙂 Ślinka leci!

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny,

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej