Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż… Jest to najlepszy czas na przygotowanie aromatycznych pierniczków bezglutenowych. Nawet na tak wymagającej diecie, którą jest dieta bezmleczna, bezglutenowa i bezjajeczna można przygotować pyszne, miękkie i kruche pierniczki! Uwielbiam pierniczki dobrze przyprawione! Dzięki dodatkowi mielonych goździków i imbiru są one bardzo aromatyczne, a po ich zjedzeniu czuć lekkie szczypanie w język. Idealne! Takie niepozorne pierniczki, a są przepyszne i jeszcze zdrowe! Nie wiem czy wiecie, ale przyprawy korzenne mają wiele cennych właściwości. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i mogą również poprawiać trawienie! Idealna przekąska przy wigilijnym stole. Spróbujcie i koniecznie dajcie mi znać czy moje pierniczki bezglutenowe przypadły Wam do gustu!
Składniki
270g mąki jaglanej
180g mąki ziemniaczanej
60g mąki teff
90g erytrolu
70g miodu
210ml oleju kokosowego
186ml wody
1.5 łyżki imbiru
1 łyżka goździków mielonych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Sposób wykonania pierniczków jest bardzo łatwy. Wystarczy przygotować suche składniki i wymieszać, podobnie uczynić ze składnikami mokrymi. Na koniec wystarczy wymieszać je wszystkie razem. Bardzo lubię przygotowywać wypieki bez jajek, ponieważ bez obaw można próbować smak surowego ciasta. W razie potrzeby można według gustu dodać więcej słodzidła lub poszczególnych przypraw. ? Następnie trzeba rozwałkować ciasto i odkrawać pierniczki. Najlepiej jest wcześniej naoliwić blaszkę z papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy w 180'C przez ok 15 min.
Uwagi
- Zamiast kupowania mąki jaglanej można zmiksować na proszeczek kaszę jaglaną. - Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeżeli z jakiś powodów jest ono bardziej klejące i ciężko go wałkować można dodać więcej mąki ziemniaczanej.
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny,
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
poradnia dietetyczna online Just Food Therapy