Posiłki bez mięsa wydają Ci się być nudne, mdłe i mało atrakcyjne? Mam nadzieję, że po przygotowaniu mojej propozycji na wegańskie placuszki z soczewicy zmienisz zdanie! Jako dietetyk kliniczny uważam, że codzienna dieta każdego z nas powinna być jak najbardziej urozmaicona i powinna obfitować w wiele cennych produktów spożywczych – między innymi w rośliny strączkowe. Jemy ich zdecydowanie zbyt mało… Placki z zielonej soczewicy idealnie sprawdzą się jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi, jak i z dodatkiem świeżej surówki jako danie na lunch. Koniecznie spróbujcie mojej propozycji na placki z zielonej soczewicy i dajcie mi znać czy zdołałam odczarować dania na bazie roślin strączkowych!
Składniki
2.5 szklanki namoczonej zielonej ciecierzycy 2 garści liści jarmużu 2/3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu 1 mała cebulka 2 łyżki łusek babki jajowatej 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka cząbru pieprz, sól do posypania sezam Sos pomidorowy: ½ kubeczka jogurtu kokosowego 2 pomidorki koktajlowe 3 suszone pomidory sól, pieprz, płatki chili
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej pamiętaj aby namoczyć soczewicę! Dzięki temu jest mniejsze ryzyko, że po jej zjedzeniu będą dokuczały Tobie przykre objawy jakimi są wzdęcia, nadmierne gazy lub biegunka. ? Ryż brązowy ugotuj aldente. Namoczoną soczewicę również ugotuj. Oczyść i umyj liście jarmużu. Następnie posiekaj i podsmaż na oliwie cebulkę. Przygotuj duże naczynie i wymieszaj w nim soczewicę, ryż, cebulkę, jarmuż, przyprawy, łuski babki jajowatej. Wszystko dokładnie zmiksuj i dodaj pozostałe składniki. Babka jajowata i mąka ziemniaczana powinny zagęścić masę. Przygotuj blaszkę z naoliwionym papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj masę i lekko ją spłaszcz na małe, okrągłe kotleciki. Piecz przez ok 35 min w 180’C. Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste! Wystarczy wszystkie składniki na sos zmiksować za pomocą blendera. To wszystko! ? Prosto i smacznie.
Uwagi
Gdyby z jakiegoś powodu masa na kotleciki była zbyt gęsta można dodać więcej łusek babki jajowatej lub mąki ziemniaczanej.
Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowały placki z zielonej soczewicy! Smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny,
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
poradnia dietetyczna online Just Food Therapy