Wraz z nadejściem jesiennego sezonu rozpoczął się również sezon na przeziębienia i inne niefajne choróbska. Apteki prześcigają się w reklamach różnych „wspomagaczy”, które będą stały na straży naszej odporności. Niestety zazwyczaj bywa tak, że łagodzą one tylko objawy przykrych dolegliwości a nie likwidują źródła zakażenia, więc musimy przejść długotrwały okres walki z niechcianymi intruzami. 😉
Ja wierzę i korzystam z naturalnej mocy i dobra, które znajdziemy we własnej kuchni! 😀
Imbir + Kurkuma + Cytryna/Limonka/Inne Cytrusy + Zielona Herbata
= Prawdziwa BOMBA z przeciwutleniaczami !!!
Powyższe składowe mojego eliksiru odporności mają tak wiele zdrowotnych właściwości, że nie sposób przy tej okazji wszystkich ich opisać. Są to prawdziwe perły od wieków wykorzystywane we wschodniej kulturze:
- Podnoszą odporność;
- Działają przeciwzapalnie;
- Przeciwbakteryjnie;
- Przeciwwirusowo;
- Pomagają schudnąć poprzez wspomaganie metabolizmu;
- Walczą z rakiem,
- Pomagają unormować poziom cholesterolu, cukru we krwi;
- Dodają energii! 😀
Jest jeszcze wiele innych powodów dla których warto korzystać z ich dobrodziejstw. Jednak opiszę je dokładniej przy okazji kolejnych postów. 🙂
Składniki
- 2 łyżki zielonej herbaty (jak lubisz mocniejszą to możesz dodać więcej)
- 1 limonka lub cytryna
- 3 centymetry korzenia imbiru
- 1 i 1/2 łyżki kurkumy
- łyżka miodu naturalnego
- 0,5 litra ciepłej wody
Sposób przygotowania
Imbir zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, limonkę / cytrynę pokrój w plasterki. Do zaparzarki wsyp 2 łyżki zielonej herbaty i zalej gorącą wodą (ok. 70'C). Po 5 min dodaj starty imbir, plastry limonki / cytryny. Dodatkowo wsyp kurkumę i wymieszaj z łyżką miodu.
Herbatka ma piękny złocisty kolor i wyrazisty, charakterystyczny smak. Oceń sama i koniecznie daj mi znać czy eliksir odporności przypadł Tobie do gustu.
Jesień nam nie straszna! 😀
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy! 🙂