Zakażenie grzybami Candida: objawy, przyczyny pojawienia się. Część 1

by Just Food Therapy
22 komentarze

Zakażenie Candida Albicans jest jedną z najczęstszych przyczyn kandydoz występujących u człowieka. Cierpisz na: alergię, zespół nieszczelnego jelita, zapalenie zatok, choroby autoimmunologiczne, zespół jelita drażliwego (IBS), jesteś stale przemęczona, dodatkowo cierpisz na zaburzenia gospodarki hormonalnej? Czy wiesz, że jednym z powodów rozwoju powyższych dolegliwości może być zakażenie i przerost grzybami Candida? Czy wiesz, że na przerost grzybów Candida cierpi ogromna ilość osób dorosłych oraz dzieci? Należy pamiętać, że chcąc pozbyć się przykrych problemów ze zdrowiem fizycznym i psychicznym w pierwszej kolejności należy skupić się na poprawie stanu jelit, a tym samym usunięciu wszystkich pasożytów, które mogą kolonizować przewód pokarmowy. W tym zakażenie grzybami Candida Albicans. Dzięki temu artykułowi dowiesz się jakie są przyczyny rozwinięcia kandydozy oraz jakie są objawy przerostu Candida! Zapraszam do lektury!

Co to jest Candida?

Candida Albicans jest to jeden z około 200 gatunków grzybów z rodziny Candida. Należy do rzędu drożdżaków. Bez problemu można je znaleźć w środowisku naturalnym jak i pośród ludzkiej flory bakteryjnej. Nawet u około 80% osób można stwierdzić występowanie grzybów z rodziny Candida. Jest to naturalne zjawisko. Candida jest wykrywana na błonach śluzowych przewodu pokarmowego, na skórze jak i w pochwie. W zdrowym organizmie Candida Albicans pomaga naszym „przyjaznym” bakteriom rozpoznawać i niszczyć szkodliwe mikroorganizmy, np. groźne bakterie, wirusy. Jednocześnie ilość Candidy jest regulowana przez nasz, prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy oraz na zasadzie rywalizacji o pokarm i miejsce, z zasiedlającymi „przyjaznymi” bakteriami. Można zadać sobie pytanie, jeżeli praktycznie każdy posiada grzyby z rodziny Candida, dlaczego mogą one stać się niebezpieczne i szkodzić zdrowiu? Odpowiedź zawarta jest w dalszej części artykułu.

Zakażenie Candida Albicans

Wszystkie, zdrowotne problemy pojawiają się w momencie, gdy pod wpływem sprzyjających czynników dojdzie do niekontrolowanego rozrostu grzybów. Candida bez problemu może rozrosnąć w jelitach i zniszczyć integralność ich komórek. Taki nieograniczony rozrost może również przyczynić się do pojawienia zespołu nieszczelnego jelita. W dalszej perspektywie znacznie ułatwia to kolonizację grzybów Candida w innych organach. Candida, w odpowiednich warunkach z formy drożdżaka rozrasta się („kiełkuje”) i wytwarza grzybnię, która posiada długie wypustki przenikające przez błonę śluzową i ściany jelita. Pozostawiają one mikroskopijne otwory, przez które do organizmu dostają się niestrawione cząstki pokarmowe i szkodliwe bakterie bądź inne mikroorganizmy. Należałoby także zaznaczyć, że grzyby są organizmami żywymi, więc pobierają związki odżywcze i je metabolizują. Niestety metabolity Candidy są dla człowieka związkami toksycznymi, które również przedostają się przez ścianę jelita do krwi i powodują szereg niekorzystnych reakcji.

Zakażenie Candida Albicans 2

Fot.: Dangel T.: Kandydoza i przepuszczalność jelitowa. Fun. Warszawskie Hospicjum dla Dzieci, 2014

Czynniki sprzyjające przerostowi grzybów Candida:

Grzyby Candida, aby mogły się rozwinąć i skolonizować organizm potrzebują do tego sprzyjających warunków i czynników, które mogą im w tym znacznie pomóc. Warto również pamiętać, że jeżeli chcemy na stałe wyleczyć przerost grzybów Candida należy znaleźć prawdziwą przyczynę ich niekontrolowanego wzrostu. Jedynie holistyczna terapia umożliwi zapobiegnięcie nawrotom kandydozy.

Do czynników sprzyjających przerostowi grzybów Candida można zaliczyć:

  • Silny, długotrwały stres;
  • Ciężkie choroby i długa antybiotykoterapia;
  • Leczenie sterydami, częste zażywanie leków z rodziny NLPZ, leki obniżające kwasowość soku żołądkowego;
  • Długotrwała terapia tabletkami antykoncepcyjnymi;
  • Zły jakościowo i ilościowo skład mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza niedobór bakterii: Bifidobacterium bifidum;
  • Stosowanie diety w głównej mierze składającej się z węglowodanów prostych, tłuszczów nasyconych i żywności przetworzonej;
  • Obniżona odporność organizmu, osłabienie organizmu;
  • Posiadane niedobry pokarmowe;
  • Cukrzyca, zaburzenia hormonalne, otyłość;
  • Spożywanie alkoholu, który niszczy „przyjazne” szczepy bakterii, zwiększa również toksyczne obciążenie wątroby;
  • Obecne metale ciężkie, toksyny, np. rtęć (pochodząca z plomb amalgamatowych z niektórych ryb), obniżają one odporność tym samym pozwalając na namnażanie się grzybni Candida;

Objawy występującej kandydozy

Za pojawienie się przykrych objawów przerostu grzybami Candida w dużym stopniu odpowiadają uwalniane przez nie toksyny (ok. 80 związków!) oraz występujące niedożywienie spowodowane osłabionym wchłanianiem. Metabolity Candidy są systematycznie uwalniane do organizmu powodując obciążenie i toksyczne działanie na komórki i metabolizm. Nie każdy chory na kandydozę posiada identyczny zestaw przykrych objawów. Jest to bardzo indywidualne. Jednak, jeżeli pomimo leczenia u różnych specjalistów poniższe objawy utrzymują się, powinno to stanowić sygnał ostrzegawczy przed zakażeniem Candida Albicans.

Poniżej znajdują się główne objawy zakażenia Candida Albicans:

  • Charakterystyczny biały nalot na języku;
  • Opuchlizna na języku (pleśniawka);
  • Silne bóle brzucha;
  • Biegunka, zaparcia;
  • Wzdęcia;
  • Nieświeży oddech;
  • Silne i nawracające bóle głowy;
  • Uczucie zimna;
  • Sucha skóra, trądzik, występująca wysypka, pokrzywka;
  • Wahania nastroju, lęk, depresja, senność, zmęczenie, niezdolność koncentracji, drażliwość;
  • Wzmożone pragnienie;
  • Kaszel, bóle uszu, katar sienny, częste bóle głowy;
  • Infekcje pęcherza (nawracająca), pieczenie przy oddawaniu moczu;
  • Zapalenie prostaty, zapalenie pochwy, pieczenie pochwy, świąd lub wydzielina;
  • Impotencja, problemy z płodnością, niepłodność;

Podsumowanie:

W powyższym artykule chciałam przybliżyć problem kandydozy. Coraz większa liczba pacjentów zgłasza się do mnie z pytaniami jak radzić sobie z nawracającą grzybicą. Dowiedzieliście się, kiedy człowiek jest szczególnie narażony na pojawienie się tej choroby, jakie czynniki wpływają na rozwój grzybów Candida i jakie objawy wskazują na ich występowanie w organizmie. W kolejnym artykule poruszę temat diety w przeroście grzybem Candida. Bądźcie czujni i koniecznie dajcie mi znać czy powyższy artykuł był dla Was pomocny!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Przydatna literatura:

  1. Staniszewska M., Bondaryk M., Kowalska M.: Patogeneza i leczenia zakażeń CANDIDA SPP. Post. Mikrobiol., 2014, 53, 3: 229–240
  2. Dangel T.: Kandydoza i przepuszczalność jelitowa. Fun. Warszawskie Hospicjum dla Dzieci, 2014
  3. Boroh A.: Wygryź Candidę. 2016, 7-30
  4. Gunsalus KT., Tornberg-Belanger SN., Matthan NR.: Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans. mSphere., 2015, 18, 1: 20-15
  5. Stamatiades GA., Ioannou P., Petrikkos G.: Fungal infections in patients with inflammatory bowel disease: a systematic review. Mycoses. 2018, 10
  6. Dadar M., Tiwari R., Karthik K.: Candida albicans – Biology, molecular characterization, pathogenicity, and advances in diagnosis and control – An update. Microb Pathog. 2018, 15: 882-4010(17)

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

22 komentarze

Ula 22 lutego 2018 - 11:12

Bardzo dobry wpis – przydatny i wyczerpujący. Ogromny plus za podanie literatury!

Odpowiedz
Justyna Lenda 22 lutego 2018 - 12:52

Bardzo dziękuję! 🙂 Zawsze staram się przy artykułach zamieszczać przydatne linki do rozszerzenia tematu. 🙂

Odpowiedz
Anna 22 lutego 2018 - 11:29

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że różne dolegliwości, których doświadczają, mogą być objawem kandydozy. Nawet nieposkromiony apetyt na słodkie może być jedną z oznak, że zaatakowała nas candida albicans, a my tłumaczymy to sobie brakiem silnej woli.

Odpowiedz
Justyna Lenda 22 lutego 2018 - 12:53

Dokładnie tak! 🙂 Zgadzam się z Tobą 🙂

Odpowiedz
Places and Plants Blog 22 lutego 2018 - 12:59

O matko, to prawie każdy może mieć 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:13

Dokładnie tak! 🙂

Odpowiedz
fronterad 27 lutego 2018 - 08:59

Thanks so much for the article.Really thank you! Fantastic.

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:22

Thank you! x

Odpowiedz
Martyna Koncewicz 5 marca 2018 - 11:35

Bardzo dokładny, rzeczowy artykuł.

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:22

Bardzo dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Monika 5 marca 2018 - 14:21

Mialam z tym „przyjacielem” kiedys na pienku, na szczescie obecnie nic mnie nie meczy 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:23

Bardzo się cieszę i gratuluję wygranej walki! 🙂

Odpowiedz
Marysia 8 marca 2018 - 09:59

A co myśli Pani o książce Leczenie dietą. Wygraj z candidą! Pana Marka Zaremby?

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:23

Przyznam, że nie czytałam 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Załęska 12 marca 2018 - 09:10

Kandydoza, kiedyś temat o którym się nie mówiło, teraz poruszany bardzo często i dobrze, bo wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, że mogą cierpieć na kandydozę i zamiast leczyć przyczynę, leczą tylko objawy

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:24

Dokładnie tak! Nie można cały czas zaleczać objawów, trzeba dotrzeć do przyczyny dolegliwości! 🙂

Odpowiedz
Lily 12 marca 2018 - 13:11

Plus za podanie prawdziwej literatury, a nie linku do Wikipedii 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:25

Bardzo dziękuję 🙂 Zawsze swoje artykuły i swoją wiedzę opieram na potwierdzonej i rzetelnej literaturze. 🙂

Odpowiedz
krystynabozenna 12 marca 2018 - 21:53

Pomocny, interesuje mnie ten temat, bo lekarze nie potrafią mnie zdiagnozować , więc szukam , gdzie może być przyczyna moich dolegliwości. Nie wiem czy to jest Candida, ale lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:26

Zawsze można zbadać czy jest przerost grzybów Candida 🙂 Trzymam kciuki za Ciebie 🙂

Odpowiedz
Joanna 16 marca 2018 - 15:09

Jest kolejna część artykułu?

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:14 Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej