Kaczka w pomarańczach z fasolką

by Just Food Therapy

Nie wiecie jak „przemycić” do swojej diety nasiona roślin strączkowych? Dania bezmięsne Wam nie smakują? A co powiecie na danie mieszane, w którym będzie mięso jak i nasiona roślin strączkowych? Zachęcam Was do przygotowania pysznej i soczystej kaczki w pomarańczach, z towarzyszącą jej ciemną fasolą. Jest to świetne danie dla osób chcących ograniczyć ilość zjadanego mięsa, a nie wiedzą od czego można zacząć. Nasiona roślin strączkowych stanowią bardzo dobre źródło wartościowego białka. Dzięki temu przygotowując obiad na parę dni, zamiast użyć 2 piersi z kaczki wystarczy, że dodacie do dania fasolkę. Koniecznie spróbujcie mojego przepisu na kaczkę w pomarańczach z fasolką i dajcie mi znać czy przypadła Wam do gustu.

Kaczka w pomarańczach z fasolką, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy, Justyna Krzemińska fot 2
Pieczona kaczka w pomarańczach z fasolką tuż przed włożeniem do piekarnika 🙂
Kaczka w pomarańczach z fasolką, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy, Justyna Krzemińska fot 1

Kaczka w pomarańczach z fasolką

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

1 pierś z kaczki

1 pomarańcza

1 łyżeczka cynamonu

4 młode ziemniaki

2 marchewki

2 szklanki ugotowanej fasoli

szczypta soli i pieprzu

1 łyżeczka kurkumy mielonej

1 łyżka papryki słodkiej mielonej płatki chili (wg. smaku)

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej namocz fasolę. Następnie ugotuj do miękkości. Mięso dokładnie oczyść, umyj i pokrój na większe kawałki. Następnie obierz pomarańcze i pokrój w plasterki. Przygotuj naczynie żaroodporne i ułóż plasterki pomarańczy, następnie wymieszaj je z cynamonem i szczyptą soli. Na owoce połóż mięso i przykryj naczynie przykrywką. W międzyczasie gdy mięso będzie się marynowało przygotuj pozostałe warzywa. Ziemniaki dokładnie umyj a następnie pokrój w większe kawałki. Podobnie zrób z marchewką. Wymieszaj warzywa w innym naczyniu żaroodpornym i dopraw. Dodaj do smaku odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko z ¼ szklanki wody oraz odrobiną oliwy. Piecz oba naczynia w 190’C. Mięso przez ok 40 min a warzywa 60 min. Jedz wszystko razem z fasolką.

Kaczka w pomarańczach z fasolką, poradnia dietetyczna online, Just Food Therapy, Justyna Krzemińska fot 3
Ślinka leci! 🙂 Kaczka prezentuje się wyśmienicie

Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało! ? Pochwalcie się swoimi zdjęciami. ? Gdybyście szukali inspiracji na inne dania bardziej wege zapraszam do przygotowania pysznych, pieczonych warzyw w kremowym sosie z nerkowców! Przepis najdziecie klikając TUTAJ.

Pozdrawiam serdecznie,

Dietetyk kliniczny online

Mgr Justyna Lenda

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej