Czekoladowe Brownie z Batatów

by Justyna Lenda

Lubicie trufle? Jeżeli tak to mam dla Was pyszne ciasto! Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne i łatwe w przygotowaniu czekoladowe brownie z batatów. Brownie cieszy się ogromną popularnością, więc postanowiłam przygotować jego zdrowszą wersję! Tak powstało to cudo. 🙂 Nie byłabym sobą gdyby jego receptura nie opierała się na warzywach i owocach. 😀 Tak, więc zamiast cukru użyłam banana, syropu klonowego i stewię a mąkę zastąpiły bataty! 🙂 Ciasto ma wyjątkowy smak przełamany nutą pomarańczy i gorzkiej czekolady. Zdecydowanie to mój faworyt! 🙂

Co więcej, jest bez jaj, bez glutenu i bez mleka! W sam raz dla alergików! Smacznego! 🙂

Czekoladowe Brownie z Batatów fot. 2

Czekoladowe brownie z batatów

Czekoladowe Brownie z Batatów fot. 1

Czekoladowe brownie z batatów

Justyna Lenda Lubicie trufle? Jeżeli tak to mam dla Was pyszne ciasto! Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne i łatwe w przygotowaniu czekoladowe brownie z batatów. Brownie cieszy się ogromną popularnością, więc postanowiłam przygotować jego zdrowszą wersję! Tak powstało to cudo. 🙂 Nie byłabym sobą gdyby jego receptura nie opierała… Blog Czekoladowe Brownie z Batatów European Wydrukuj
Porcja: 12 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Składniki

Na ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • 2 banany
  • 3 małe bataty
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki 100% masła orzechowego
  • ziarenka wanilii z 2 lasek
  • 2 łyżki amaretto
  • 4 łyżki kakao
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta stewii i cynamonu

Na polewę:

  • ½ gorzkiej czekolady (wege)
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • mała pomarańcza

Sposób przygotowania

Bataty umyj, obierz ze skórki i ugotuj do miękkości. Banany obierz i wrzuć do miski gdzie będziesz wyrabiać ciasto. Gdy bataty będą już ugotowane ostudź je i dodaj do bananów. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, dokładnie zblenduj. Na koniec, dodaj do masy orzechy.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Piecz ciasto w 180’C przez 30-35 min. Gdy ciasto będzie gotowe ostudź je (min. 20 minut).

W międzyczasie przygotuj polewę. Do małej miseczki wrzuć czekoladę i dodaj mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj i po delikatnym ostudzeniu rozprowadź na wierzchu ciasta. Dodatkowo na wierzchu poukładaj plasterki pomarańczy.

Czekoladowe Brownie z Batatów fot. 3

Czekoladowe brownie z batatów pięknie się prezentuje

Czekoladowe Brownie z Batatów fot. 4

Czekoladowe brownie z batatów

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

3 komentarze

Aneta 14 grudnia 2017 - 10:51

wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Magda 14 grudnia 2017 - 11:02

Raz robiłam brownie z fasoli i powiem szczerze, że było rewelacyjne! Póki nie zdradziłam składników, nikt nie miał o tym pojęcia i każdy się zachwycał 😀 Ale z batatów jeszcze nie próbowałam 🙂

Odpowiedz
Łukasz Jarych 14 grudnia 2017 - 11:22

Wygląda cudnie, aż się głodny zrobiłem !

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej