Lubicie trufle? Jeżeli tak to mam dla Was pyszne ciasto! Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne i łatwe w przygotowaniu czekoladowe brownie z batatów. Brownie cieszy się ogromną popularnością, więc postanowiłam przygotować jego zdrowszą wersję! Tak powstało to cudo. 🙂 Nie byłabym sobą gdyby jego receptura nie opierała się na warzywach i owocach. 😀 Tak, więc zamiast cukru użyłam banana, syropu klonowego i stewię a mąkę zastąpiły bataty! 🙂 Ciasto ma wyjątkowy smak przełamany nutą pomarańczy i gorzkiej czekolady. Zdecydowanie to mój faworyt! 🙂
Co więcej, jest bez jaj, bez glutenu i bez mleka! W sam raz dla alergików! Smacznego! 🙂
Składniki
Na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki gryczanej
- 2 banany
- 3 małe bataty
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki 100% masła orzechowego
- ziarenka wanilii z 2 lasek
- 2 łyżki amaretto
- 4 łyżki kakao
- garść orzechów włoskich
- szczypta stewii i cynamonu
Na polewę:
- ½ gorzkiej czekolady (wege)
- 3 łyżki mleka roślinnego
- mała pomarańcza
Sposób przygotowania
Bataty umyj, obierz ze skórki i ugotuj do miękkości. Banany obierz i wrzuć do miski gdzie będziesz wyrabiać ciasto. Gdy bataty będą już ugotowane ostudź je i dodaj do bananów. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, dokładnie zblenduj. Na koniec, dodaj do masy orzechy.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Piecz ciasto w 180’C przez 30-35 min. Gdy ciasto będzie gotowe ostudź je (min. 20 minut).
W międzyczasie przygotuj polewę. Do małej miseczki wrzuć czekoladę i dodaj mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj i po delikatnym ostudzeniu rozprowadź na wierzchu ciasta. Dodatkowo na wierzchu poukładaj plasterki pomarańczy.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
3 komentarze
wygląda przepysznie 🙂
Raz robiłam brownie z fasoli i powiem szczerze, że było rewelacyjne! Póki nie zdradziłam składników, nikt nie miał o tym pojęcia i każdy się zachwycał 😀 Ale z batatów jeszcze nie próbowałam 🙂
Wygląda cudnie, aż się głodny zrobiłem !