Sos z soczewicy idealny na obiad

by Just Food Therapy

Zapraszam Was do spróbowania tego niezwykle szybkiego i łatwego przepisu na przepyszny sos z soczewicy! 🙂 Nie jest to zwykłe curry z soczewicą… Jego smak przeplata się pomiędzy słodkim posmakiem mleka kokosowego a ostrym podszczypywaniem ostrej papryki. Do tego z kolejnym kęsem wyczuwalne są suszone pomidorki i świeże liście szpinaku. Idealne! Jeżeli nie macie pomysłu na piątkowy obiad polecam z całą pewnością sos z soczewicy z batatem i pomidorkami! Koniecznie dajcie znać czy Wam przypadł do gustu. 🙂 Danie jest bez glutenu, nabiału i jaj. Idealnie sprawdzi się przy dietach wegetariańskich i eliminacyjnych.

A tak prezentuje się idealnie kremowy sos z soczewicą na patelni. Tuż przed podaniem.
Ten sos z soczewicy to istna uczta dla smakoszy kuchni azjatyckiej 🙂

Sos z soczewicy zielonej

Wydrukuj
Porcja: 6 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

2/3 szklanki suchej soczewicy

puszka mleka kokosowego

pół słoiczka suszonych pomidorów

2 duże garści szpinaku

1 średni batat

łyżka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki curry

łyżeczka oregano

szczypta soli i pieprzu wg smaku

do smaku posypać płatkami chilli i ziarenkami czarnuszki

Sposób przygotowania

Rozgrzej głęboką patelnię, wlej mleko kokosowe i zagotuj. Następnie dodaj posiekane suszone pomidorki, wsyp ugotowaną wcześniej soczewicę. Duś wszystko razem przez ok 10 min. Sos dopraw przyprawami i ziołami. W międzyczasie ugotuj oddzielnie batata. Jedz wszystko razem.

Jeżeli lubicie azjatycką kuchnię to zapraszam również do wypróbowania świetnego przepisu na pad thaia! Koniecznie dajcie mi znać czy próbowaliście przepisu na sos z soczewicy i czy przypadły Wam do gustu te smaki 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

mgr dietetyk kliniczny online

Justyna Krzemińska (Lenda)

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej