Zapraszam Was do spróbowania tego niezwykle szybkiego i łatwego przepisu na przepyszny sos z soczewicy! 🙂 Nie jest to zwykłe curry z soczewicą… Jego smak przeplata się pomiędzy słodkim posmakiem mleka kokosowego a ostrym podszczypywaniem ostrej papryki. Do tego z kolejnym kęsem wyczuwalne są suszone pomidorki i świeże liście szpinaku. Idealne! Jeżeli nie macie pomysłu na piątkowy obiad polecam z całą pewnością sos z soczewicy z batatem i pomidorkami! Koniecznie dajcie znać czy Wam przypadł do gustu. 🙂 Danie jest bez glutenu, nabiału i jaj. Idealnie sprawdzi się przy dietach wegetariańskich i eliminacyjnych.
Składniki
2/3 szklanki suchej soczewicy
puszka mleka kokosowego
pół słoiczka suszonych pomidorów
2 duże garści szpinaku
1 średni batat
łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu wg smaku
do smaku posypać płatkami chilli i ziarenkami czarnuszki
Sposób przygotowania
Rozgrzej głęboką patelnię, wlej mleko kokosowe i zagotuj. Następnie dodaj posiekane suszone pomidorki, wsyp ugotowaną wcześniej soczewicę. Duś wszystko razem przez ok 10 min. Sos dopraw przyprawami i ziołami. W międzyczasie ugotuj oddzielnie batata. Jedz wszystko razem.
Jeżeli lubicie azjatycką kuchnię to zapraszam również do wypróbowania świetnego przepisu na pad thaia! Koniecznie dajcie mi znać czy próbowaliście przepisu na sos z soczewicy i czy przypadły Wam do gustu te smaki 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk kliniczny online
Justyna Krzemińska (Lenda)