Uwielbiam to danie! Jest delikatne w smaku, z wyczuwalną nutką kwaskowatej limonki. Idealne na jesienną pogodę, którą mamy obecnie za oknami. Bo przy takiej aurze warto zaserwować sobie troszeczkę zieleni na talerzu! Pesto z zielonego groszku i rukoli sprawdzi się w tym wyśmienicie! Rukola i zielony groszek obfitują w cenne składniki odżywcze (witaminy A, B, C, K, cynk, żelazo, kwas foliowy).
Żelazo, w połączeniu z witaminą C pochodzącą z soku z limonki stanie się bardziej biodostępne, więc szczególnie polecam to danie osobom chorującym na anemię! Można je przygotować również w wersji wege, wystarczy zamienić mięso z indyka na garść ulubionych orzechów i pestek.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak smakowało!
Składniki
- 240 g groszku zielonego (1,5 szklanki)
- 1/2 cukinii
- sok ze świeżej limonki
- pierś z indyka
- 1 awokado
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 szklanka rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- makaron
przyprawy:
- pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól
Sposób przygotowania
Mięso z piersi indyka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw je szczyptą soli i pieprzem ziołowym. Podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Cukinię umyj i obierz ze skórki. Pokrój w talarki i również podsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przygotuj pesto: wrzuć do kielicha blendera 1/2 porcji groszku zielonego, awokado, czosnek, orzechy włoskie i rukolę. Dodaj 2 łyżki oleju lnianego i sok ze świeżej limonki, zmiksuj wszystko na gładką masę. Na koniec pesto wymieszaj z makaronem, cukinią, pozostałą częścią zielonego groszku i indykiem. Smacznego! 🙂
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
32 komentarze
Prosto, łatwo, smacznie 🙂 Taki przepisy lubię, bo nie mam za wiele czasu na gotowanie. 30 min to optymalny czas na spędzenie go w kuchni 🙂
Super! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł Tobie do gustu! 😀 Pozdrawiam!
Trochę jest z tym pracy, ale zestaw składników jest całkiem kuszący 🙂
Sylwia, tak się tylko wydaje. Wystarczy na patelnię wrzucić mięsko i cukinię a resztę zmiksować! 🙂 Spróbuj i się przekonaj, że nie jest to skomplikowane danie 🙂
Moje smaki! świetny pomysł 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂
Piękne i zapewne pysze danie:)
Bardzo pyszne! 😀 Koniecznie spróbuj 🙂
Myślę, że mogłabym się skusić, ale wcale nie jest taki prosty jak mi sie wydawało zaczynając czytać:-)
Tak się tylko wydaje… 🙂 Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim szybko poradzi. 🙂 Spóbuj i się przekonaj 🙂 Pozdrawiam!
Uwielbiam pesto! 🙂 Całość wygląda przepysznie!
Dziękuję! 🙂 Koniecznie spróbuj! 🙂
Fajne, szybkie danie 🙂 Ostatnio właśnie takie preferuję, bo jakoś ochoty na stanie przy garach brak 😉
Oj, ja ostatnio tez przeżywam kryzys 😉 Może tak na nas wpływa przesilenie jesienne? 😉
Uwielbiam pesto na różne sposoby 🙂 Z rukoli już robiłam, dodatek groszku pewnie trochę neutralizuje jej wyraźny, pikantny smak.
Dokładnie tak! Groszek świetnie łączy ostry i łagodny smak w pesto, dlatego jest taki świetny w smaku i ma kremową konsystencję. 🙂 Spróbuj!
Rewelacja. Nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Dziękuję za inspirację 😀
Super! Bardzo się cieszę, że Tobie się podoba! 🙂
Przekonałaś mnie! Zrobię 😀 wydaje mi się, że nawet moje dzieciaki takie danie chętnie zjedzą 🙂
Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Wam smakowało! 🙂
uwielbiam klasyczne pesto więc chętnie też wypróbuję Twoje 😉
Bardzo się cieszę! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂
Prosty i wydaje się bardzo smaczny, kiedyś zakróluje u mnie na talerzu 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 Warto – Smacznie i zdrowo! 🙂
Mam właśnie trochę groszku w zamrażalce i nie wiedziałam co z nim zrobić. dzięki!
Sama przyjemność! 🙂 Smacznego! 🙂
Uwielbiam pesto 🙂 Chyba zrobię dziś na obiad, rukolę mam, groszek też 🙂
Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂
Zapewne smakuje doskonale, bo prezentuje się świetnie 🙂 Gdyby miły uwielbiał tak wszelkie pesto jak ja 🙂
Hihi nie spotkałam się z osobą, która nie polubiłaby tego dania 🙂 Spróbuj może akurat zasmakuje! 🙂
Brzmi fajnie, dobry pomysł na szybki obiad!
Dokładnie tak! Szybko, prosto i smacznie 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂