Brzoskwiniowy omlet z płatkami teff

by Just Food Therapy
9 komentarzy

Szukacie inspiracji na pożywne i smaczne śniadanie? Co powiecie na szybki, brzoskwiniowy omlet z płatkami teff? W ostatnim czasie kiedy nie mogę sobie pozwolić na powolne i spokojne śniadania staram się skrócić czas ich przygotowania do minimum! Świetnie się w tym sprawdzają omlety! Uwielbiam zwłaszcza te z dodatkami owoców, zdarzają się również w bardziej wytrawnych smakach. Ze względu na moją nietolerancję płatków owsianych w przepisie pojawiają się płatki teff. Są one świetnym, bezglutenowym zamiennikiem tradycyjnych płatków. Jednym słowem musicie spróbować mojej propozycji na brzoskwiniowy omlet z płatkami teff! Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakowało!

Brzoskwiniowy omlet 2

Brzoskwiniowy omlet

Brzoskwiniowy omlet 1

Brzoskwiniowy omlet z płatkami teff

Szukacie inspiracji na pożywne i smaczne śniadanie? Co powiecie na szybki, brzoskwiniowy omlet z płatkami teff? W ostatnim czasie kiedy nie mogę sobie pozwolić na powolne i spokojne śniadania staram się skrócić czas ich przygotowania do minimum! Świetnie się w tym sprawdzają omlety! Uwielbiam zwłaszcza… Śniadania i kolacje Brzoskwiniowy omlet z płatkami teff European Wydrukuj
Porcja: 1 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 3 łyżki płatków teff (pięć przemian)
  • 1 łyżka migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 jaja
  • 1 brzoskwinia
  • 4 łyżki napoju roślinnego
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta ksylitolu i cynamonu

Sposób przygotowania

Sposób wykonania brzoskwiniowego omleta jest banalnie prosta. Wystarczy jajka ze szczyptą soli zmiksować. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki: wiórki kokosowe, płynny olej kokosowy, napój roślinny, płatki teff, posiekane migdały i ulubione przyprawy. Brzoskwinię można pokroić w kostkę i dodać do ciasta, ja pokroiłam ją w paseczki i lekko podsmażyłam na patelni. Przygotowaną masę wylej na dobrze rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zsiądzie się z wierzchu można przewrócić go na drugą stronę.

Uwagi

W przepisie użyłam napoju kokosowo-ryżowego. ?

Prawda, że pięknie się prezentuje? Koniecznie spróbujcie! 🙂

Pozdrawiam Was serdecznie,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

9 komentarzy

Karola Buszujwkuchni 11 lipca 2018 - 11:06

Uwielbiam omlety i zwłaszcza te na słodko! Z chęcią spróbuję tego z Twojego przepisu! 🙂

Odpowiedz
Natalia - Naturalnie Niebanalnie 11 lipca 2018 - 11:11

Jak już robię omlety, to zwykle wytrawne, ale Twój przepis mnie zainteresował 🙂 Chyba wypróbuję w najbliższy wolny dzień 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:23

Super! 🙂 Daj znać jak Tobie smakował! 🙂

Odpowiedz
Anna Piotrowicz 11 lipca 2018 - 11:13

Wygląda przepysznie i zdrowo!

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:20

Dziękuję! 🙂 Zachęcam do spróbowania 🙂

Odpowiedz
Anna 11 lipca 2018 - 11:53

Pomysł na śniadanie jutro już mam 🙂 płatki teff zastąpię owsianymi 🙂 dziekuję

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:21

Jasne! Płatki owsiane też się spiszą 🙂 Daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
Mama pod prąd 12 lipca 2018 - 11:50

Uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety, więc ten przepis jest jak najbardziej dla mnie. Nigdy jednak nie słyszałam o płatkach teff. Ale może dlatego, że nie mam nietolerancji na płatki owsiane. 😉 Z ciekawości, jak smakują płatki teff i gdzie można je kupić?

Odpowiedz
Justyna Lenda 1 sierpnia 2018 - 09:22

Płatki teff same w sobie mają lekki ziemisty smak ale jak się je doda do posiłku to super równoważą smak 🙂 W większości sklepów internetowych! Jak mam z firmy pięć przemian 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej