Przyznam, że długo testowałam przepisy na dobry chleb bezglutenowy. Taki, aby nie różnił się smakiem i konsystencją od swoich glutenowych odpowiedników – był puszysty, nie kruszył się i nie był zbyt suchy. Pieczywo zajmuje ważną pozycję w naszej kulinarnej kulturze. Bardzo mi go brakowało na diecie bezglutenowej … 🙁
W końcu udało mi się stworzyć idealną recepturę! Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na bezglutenowy chleb gryczany! Jest pyszny i łatwy w wykonaniu. Zyskuje pochlebne opinie również u osób zajadających się zwykłym pieczywem!
Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu! 🙂
Składniki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki czarnego sezamu
- 3 łyżki błonnika gryczanego
- 4 g drożdży instant (1/2 saszetki)
- ok 2 szklanki letniej wody
- sól i szczypta cukru
Sposób przygotowania
Swój chleb piekłam w maszynie do pieczenia chlebów. Wystarczyło, więc jedynie wrzucić wszystkie składniki do środka, ustawić program i po 2 godzinach wyjąć upieczony chleb. 🙂
Jeżeli nie masz takiej maszyny, dobry piekarnik też się spisze. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (min 5 min mieszania). Jest to ważne, aby dobrze połączyć składniki i pobudzić drożdże do pracowania. Po tym czasie przykryj miskę lnianą ścierką i odstaw do urośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok 20 min przelej masę do formy wyłożonej papierem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20 min).
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200'C. Wstaw chleb i piecz go ok. 50 minut. Studź na kratce do pieczenia.
Gotowe! Smacznego! 🙂
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy