Bezglutenowa Pizza na Kruchym Cieście

by Justyna Lenda

Przedstawiam bardzo prosty i szybki przepis na bezglutenową pizzę na kruchym cieście! 🙂 Przygotowanie spodu zajmuje przysłowiowe 5 min. – i co najważniejsze wymaga niewielu składników – co zawsze jest bardzo dużą zaletą!

Nie znam osoby, która nie lubi pizzy! Ja ją osobiście uwielbiam. Niedawno, bardzo bliska mi osoba zadała pytanie:

” Gdybyś miała możliwość zjeść coś z glutenem, to co byś zjadła?”

Moja odpowiedź była szybka i zdecydowana: PIZZĘ!! 😀 Przyznam, że długo zwlekałam z jej wykonaniem… Bałam się… W głowie miałam tylko jeden obraz, kiedy to będąc jeszcze na pierwszym roku studiów postanowiłam zrobić niespodziankę znajomym i przygotowałam najbardziej suchą i najbardziej niesmaczną pizzę jaką tylko możecie sobie wyobrazić. 😀 Byłam bardzo zawiedziona… po 2 godzinach siekania dodatków i pieczenia moja misja skończyła się fiaskiem. 🙂

Zainspirowana swoją odpowiedzią, czego najbardziej mi brakuje, stworzyłam poniższy przepis. Bez obaw – po kilku latach intensywnego gotowania i dzięki mojej wiedzy ten przepis zawsze musi się udać! 🙂 Od dzisiaj bezglutenowa pizza na kruchym cieście znacznie częściej będzie gościć w mojej kuchni! 😀 Uwielbiam ją za to, że gotowy spód można ozdobić całkowicie dowolnymi dodatkami!

Zachęcam do wypróbowania przepisu i koniecznie daj mi znać jak Tobie smakowała! 🙂

Bezglutenowa Pizza na Kruchym Cieście fot. 1

Bezglutenowa pizza na kruchym cieście

Wydrukuj
Porcja: 7 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 jaja
  • szczypta soli, pieprzu i przypraw: majeranek, oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • woda (ja użyłam 0,5 szklanki)

Na sos:

  • 1/2 kartonika kawałków pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone płatki chilli
  • majeranek
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 5 pieczarek
  • pomidor
  • cebula
  • garść karczochów
  • szynka z indyka
  • świeże listki bazylii
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Spód: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w dużej misce. Ciasto, swoją konsystencją będzie się nieco różniło od standardowego ciasta na pizze z glutenem. W przeciwieństwie do swojego glutenowego odpowiednika będzie ono bardziej kleiste i lekko kruche.

Sos: Przygotowanie sosu jest bardzo łatwe. Wystarczy czosnek przecisnąć przez praskę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Dodatki: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w plasterki.

Na blasze rozłóż folię aluminiową lub papier do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą. Wyłóż ciasto na blachę i rozprowadź je tak, aby miało do 1 cm grubości. Rozgrzej piekarnik do 220'C z termoobiegiem. Piecz ciasto przez 10 min.

Po 10 min. wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj go sosem a następnie na wierzchu poukładaj wszystkie dodatki i posyp ziołami prowansalskimi. Wsuń formę z powrotem do piekarnika na ok 10 min.

Po upieczeniu pizzy na wierzch posyp świeże listki bazylii. Jedz z częścią przygotowanego sosu pomidorowego. 🙂

Uwagi

Aby podczas rozsmarowywania ciasta na blasze nie przywierało ono do dłoni, możesz co jakiś czas natłuszczać palce w oliwie z oliwek.

Bezglutenowa Pizza na Kruchym Cieście fot. 2

Bezglutenowa pizza na kruchym cieście

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

10 komentarzy

Klinika Zdrowego Jedzenia 6 lipca 2017 - 10:25

Ja robiłam bezglutenowy spód do pizzy na kalafiorze 😉 Polecam! Twoja wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
RobotnaBezrobotna 6 lipca 2017 - 10:38

wygląda apetycznie, będe musiała kiedyś wyprobować 🙂

Odpowiedz
Martyna Cieślińska 6 lipca 2017 - 11:19

Lubię każdą pizze, także podejrzewam, że i ta by mi smakowała :]

Odpowiedz
justdoeat 7 lipca 2017 - 08:59

Bardzo dziękuję! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 7 lipca 2017 - 08:59

Koniecznie daj znać jak smakowała 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
justdoeat 7 lipca 2017 - 09:00

Super, koniecznie wypróbuj! 🙂

Odpowiedz
dobraporadnia 8 lipca 2017 - 15:23

Zastanawiam się czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić ziemniaczaną albo z tapioki, bo na kukurydze mam alergię większą niż na gluten ;( Jak wypróbuję dam znać

Odpowiedz
Madame Malonka 9 lipca 2017 - 20:31

Wygląda bardzo zachęcająco i gdyby nie ciemny kolor, nie wpadłabym na to, że nie jest tradycyjną wersja ciasta do pizzy 🙂

Odpowiedz
SD 13 lutego 2020 - 15:16

Wygląda naprawdę nietuzinkowo, chociaż… moje dzieci by nie zjadły ze względu na kolor! Hehe 😉
Jednak jak dla mnie super! 🙂

Odpowiedz
Just Food Therapy 20 lutego 2020 - 10:40

Hahaha 😀 niestety dania na dietach eliminacyjnych często nie zachęcają do spróbowania ze względu na swój wygląd… 😀 Jednak są bardzo dobre 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej