Przedstawiam bardzo prosty i szybki przepis na bezglutenową pizzę na kruchym cieście! 🙂 Przygotowanie spodu zajmuje przysłowiowe 5 min. – i co najważniejsze wymaga niewielu składników – co zawsze jest bardzo dużą zaletą!
Nie znam osoby, która nie lubi pizzy! Ja ją osobiście uwielbiam. Niedawno, bardzo bliska mi osoba zadała pytanie:
” Gdybyś miała możliwość zjeść coś z glutenem, to co byś zjadła?”
Moja odpowiedź była szybka i zdecydowana: PIZZĘ!! 😀 Przyznam, że długo zwlekałam z jej wykonaniem… Bałam się… W głowie miałam tylko jeden obraz, kiedy to będąc jeszcze na pierwszym roku studiów postanowiłam zrobić niespodziankę znajomym i przygotowałam najbardziej suchą i najbardziej niesmaczną pizzę jaką tylko możecie sobie wyobrazić. 😀 Byłam bardzo zawiedziona… po 2 godzinach siekania dodatków i pieczenia moja misja skończyła się fiaskiem. 🙂
Zainspirowana swoją odpowiedzią, czego najbardziej mi brakuje, stworzyłam poniższy przepis. Bez obaw – po kilku latach intensywnego gotowania i dzięki mojej wiedzy ten przepis zawsze musi się udać! 🙂 Od dzisiaj bezglutenowa pizza na kruchym cieście znacznie częściej będzie gościć w mojej kuchni! 😀 Uwielbiam ją za to, że gotowy spód można ozdobić całkowicie dowolnymi dodatkami!
Zachęcam do wypróbowania przepisu i koniecznie daj mi znać jak Tobie smakowała! 🙂
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 jaja
- szczypta soli, pieprzu i przypraw: majeranek, oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- woda (ja użyłam 0,5 szklanki)
Na sos:
- 1/2 kartonika kawałków pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- suszone płatki chilli
- majeranek
- sól, pieprz
Dodatki:
- 5 pieczarek
- pomidor
- cebula
- garść karczochów
- szynka z indyka
- świeże listki bazylii
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Spód: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w dużej misce. Ciasto, swoją konsystencją będzie się nieco różniło od standardowego ciasta na pizze z glutenem. W przeciwieństwie do swojego glutenowego odpowiednika będzie ono bardziej kleiste i lekko kruche.
Sos: Przygotowanie sosu jest bardzo łatwe. Wystarczy czosnek przecisnąć przez praskę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodatki: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
Na blasze rozłóż folię aluminiową lub papier do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą. Wyłóż ciasto na blachę i rozprowadź je tak, aby miało do 1 cm grubości. Rozgrzej piekarnik do 220'C z termoobiegiem. Piecz ciasto przez 10 min.
Po 10 min. wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj go sosem a następnie na wierzchu poukładaj wszystkie dodatki i posyp ziołami prowansalskimi. Wsuń formę z powrotem do piekarnika na ok 10 min.
Po upieczeniu pizzy na wierzch posyp świeże listki bazylii. Jedz z częścią przygotowanego sosu pomidorowego. 🙂
Uwagi
Aby podczas rozsmarowywania ciasta na blasze nie przywierało ono do dłoni, możesz co jakiś czas natłuszczać palce w oliwie z oliwek.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
10 komentarzy
Ja robiłam bezglutenowy spód do pizzy na kalafiorze 😉 Polecam! Twoja wygląda przepysznie 🙂
wygląda apetycznie, będe musiała kiedyś wyprobować 🙂
Lubię każdą pizze, także podejrzewam, że i ta by mi smakowała :]
Bardzo dziękuję! 🙂
Koniecznie daj znać jak smakowała 🙂 Pozdrawiam!
Super, koniecznie wypróbuj! 🙂
Zastanawiam się czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić ziemniaczaną albo z tapioki, bo na kukurydze mam alergię większą niż na gluten ;( Jak wypróbuję dam znać
Wygląda bardzo zachęcająco i gdyby nie ciemny kolor, nie wpadłabym na to, że nie jest tradycyjną wersja ciasta do pizzy 🙂
Wygląda naprawdę nietuzinkowo, chociaż… moje dzieci by nie zjadły ze względu na kolor! Hehe 😉
Jednak jak dla mnie super! 🙂
Hahaha 😀 niestety dania na dietach eliminacyjnych często nie zachęcają do spróbowania ze względu na swój wygląd… 😀 Jednak są bardzo dobre 🙂