Aksamitny kurczak w sosie z brokułem

by Just Food Therapy

Kochani, bardzo się cieszę, że mogę się z Wami podzielić tym szybkim i smacznym przepisem na aksamitnego kurczaka w sosie z brokułem. Przyznam, że to mój ulubieniec! Jego przygotowanie jest ekspresowe, a smak wyśmienity! Ostatnio zdarza mi się przygotowywać obiad rano, tuż przed pracą… W takich wyjątkowych sytuacjach danie to jest jak znalazł! Zawsze się udaje i ma doskonale aksamitny smak. Do jego przygotowania praktycznie nie trzeba używać przypraw, bo mleczko kokosowe idealnie wydobywa smak brokuła. Koniecznie spróbujcie! Co jest najlepsze, że jak dodacie bezglutenowy makaron lub kasze to danie będzie całkowicie bez glutenu i mleka.

Aksamitny kurczak w sosie z brokułem 2

Aksamitny kurczak w sosie z brokułem

Aksamitny kurczak w sosie z brokułem 1

Aksamitny kurczak w sosie z brokułem

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 podrójna pierś z kurczaka (bez antybiotyków)
  • 1 kartonik gęstego mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 brokuł
  • 1 cebulka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta płatków chili
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój na dowolne, mniejsze kawałki. Następnie obierz z wierzchniej skorupki cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy i szybko podsmaż cebulę. Dodaj mięso z kurczaka i również podsmaż. W międzyczasie umyj brokuł i pokrój różyczki w paski. Do mięsa i cebuli dodaj mleko kokosowe, lekko podgrzej i wrzuć pokrojonego brokuła. Przykryj wszystko przykrywką i duś do miękkości brokuła. Następnie dodaj do smaku szczyptę soli i pieprzu. Na koniec dodaj wg swoich preferencji płatki chili.

Uwagi

Można jeść zarówno z makaronami jak i kaszą.

Aksamitny kurczak w sosie z brokułem 3

Ale to jest pyszne! Na sam widok ślinka cieknie 😉

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało!

Pozdrawiam,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

2 komentarze

Gosia 2 lipca 2018 - 02:14

Fajnie że nie gotujesz osobno brokuła…. tego patentu jeszcze nie znałam 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 2 lipca 2018 - 09:38

Jest to świetny sposób na oszczędność czasu i garnków 😀 Brokuł jest bardzo wdzięcznym warzywem, który bardzo szybko mięknie. Plus nie tracimy za wiele składników odżywczych, ponieważ część z nich zostaje w sosie 🙂 Gosiu, polecam! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej