Kochani, przygotowałam dla Was dzisiaj bombę aktywnych składników wspierających metabolizm! Wszystko w postaci pysznych placuszków! W sam raz na kolację 😀 Cała siła proponowanego dania tkwi w przyprawach ukrytych w przepisie: CYNAMONIE, KARDAMONIE, KURKUMIE i IMBIRZE. 🙂
Posiadają one właściwości rozgrzewające i przyspieszające metabolizm – czyli wspomagają proces gubienia zbędnych kilogramów! W sam raz na wiosnę 😉 Ponadto, przyprawy te wspomagają proces trawienia, kondycję jelit i żołądka, zapobiegają wzdęciom oraz regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Nie macie pomysłu na zdrową kolację? Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na pyszne, łatwe i wartościowe placki korzenne! 🙂
Składniki
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki jaglanej
- ½ szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżka kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 garść rodzynek
- 2 jabłka
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ½ łyżeczki sody
Sposób przygotowania
Wykonanie placuszków jest bardzo proste! Wystarczy jabłka dokładnie umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i jedno pokroić w kostkę, a drugie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (na koniec do dekoracji). Siemię lniane posłuży do zastąpienia jajek - należy suche ziarenka zmielić drobno w blenderze. Następnie w dużej misce wszystkie składniki dokładnie wymieszać i usmażyć mniejsze placki na rozgrzanej, teflonowej patelni.
Smacznego! 😀
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy