Bezglutenowe Placki z Komosy Ryżowej

by Justyna Lenda

Kochani, chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszne, szybkie i bezglutenowe placki z komosy ryżowej! Jednak nie są to zwyczajne placki… 🙂 Do ich przygotowania użyłam namoczonej komosy ryżowej oraz cenionej za swoje dobroczynne właściwości zdrowotne mąki teff! Dzięki zjedzeniu śniadania/kolacji w postaci tych pysznych i łatwych w wykonaniu placków do swojego organizmu dostarczysz bardzo duże ilości żelaza, magnezu, wapnia oraz licznych witamin i antyoksydantów. <3

Pomysł na te pyszne placki z komosy ryżowej sprawdzi się zwłaszcza dla dzieci, którym w przyjemny sposób można przemycić cenne minerały, które są tak niezbędne do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju!

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na placki z komosy ryżowej!

Bezglutenowe Placki z Komosy Ryżowej fot. 1

Bezglutenowe Placki z Komosy Ryżowej

Wydrukuj
Porcja: 9 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • ½ szklanki napoju kokosowego
  • 3 łyżki bezglutenowej mąki Teff
  • 3 łyżki bezglutenowej mąki jaglanej
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta stewii

na mus truskawkowy:

  • 1 miękkie awokado
  • 1 szklanka truskawek
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • szczypta stewii i wanilii

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej, w ciepłej wodzie mocz suche nasiona komosy ryżowej (min 8 godzin). Na drugi dzień odlej wodę z namoczonych ziarenek komosy ryżowej i zblenduj je na gładką masę (pojedyncze ziarenka mogą zostać niezblendowane).

Następnie, do dużej miski wsyp pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Swoją konsystencją ciasto powinno przypominać rzadki jogurt. Rozgrzej teflonową patelnię (ja użyłam mniejszej, o średnicy ok 15 cm.) . Smaż placki na średnim ogniu.

W międzyczasie przygotuj mus truskawkowy. Jest on bardzo łatwy! Wystarczy truskawki umyć i wymieszać z pozostałymi składnikami - następnie zblendować.

Bezglutenowe Placki z Komosy Ryżowej fot. 2

Bezglutenowe placki z komosy ryżowej

Prawda, że bajecznie łatwe? 😀

Smacznego

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

8 komentarzy

rytmynatury.pl 26 czerwca 2017 - 10:25

Bardzo apetycznie wygląda 😉

Odpowiedz
Danuta Brzezińska 26 czerwca 2017 - 10:28

Ile to pomysłów jest nawet dla tych co gluteny nie przyswajają. Placki wyglądają apetycznie.

Odpowiedz
SielskieM 28 czerwca 2017 - 12:31

Awokado z truskawkami ….muszę spróbować ♥

Odpowiedz
Martyna Baranowska 2 lipca 2017 - 11:44

W końcu jest ten okres w roku, w którym można cieszyć się smakiem świeżych truskawek <3

Odpowiedz
justdoeat 3 lipca 2017 - 13:01

Dziękuje bardzo 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 lipca 2017 - 13:02

Pyszne połączenie, polecam gorąco! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 lipca 2017 - 13:03

Dokładnie tak! Smacznie i zdrowo 🙂 Warto korzystać pełnymi garściami! <3 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 lipca 2017 - 13:05

Dokładnie tak! Nie ma co się poddawać i martwić dietą eliminacyjną. Zdrowe żywienie jest bardzo pyszne i szybko zastąpi stare przyzwyczajenia, wystarczy tylko podjąć wyzwanie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej