Indyk w kremowym sosie z batatem

by Just Food Therapy
3 komentarze

Nie macie pomysłu na pyszny i pożywny obiad? Co powiecie na idealnie kremowy sos z indykiem i słodkim ziemniakiem? Idealne danie dla miłośników kuchni indyjskiej. Indyk w kremowym sosie z batatem przypadnie każdemu kulinarnemu gustowi. Danie proste, szybkie i sycące. Czyli takie, jakie najbardziej lubię. 🙂 Koniecznie spróbujcie mojej obiadowej inspiracji i dajcie znać jak Wam smakowało!

Indyk w kremowym sosie z batatem 2

Indyk w kremowym sosie z batatem

Indyk w kremowym sosie z batatem 1

Indyk w kremowym sosie z batatem

Nie macie pomysłu na pyszny i pożywny obiad? Co powiecie na idealnie kremowy sos z indykiem i słodkim ziemniakiem? Idealne danie dla miłośników kuchni indyjskiej. Indyk w kremowym sosie z batatem przypadnie każdemu kulinarnemu gustowi. Danie proste, szybkie i sycące. Czyli takie, jakie najbardziej… Przepisy Indyk w kremowym sosie z batatem European Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 batat
  • 2 garści szpinaku
  • 1 pierś z indyka
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 cukinia
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • koperek do posypania dania

Sposób przygotowania

Batata obierz, pokrój w większą kostkę i podgotuj. Międzyczasie umyj mięso, oczyść i pokrój w kostkę. Cukinię obierz ze skórki i pokrój w talarki. Następnie rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż mięso razem z cukinią. Następnie odsącz batat z wody i dodaj do mięsa na patelni. Dopraw i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj suszone pomidory, mleko kokosowe i szpinak. Duś wszystko jeszcze 5 min. Już na talerzu na wierzch dania dodaj posiekany koperek.

Smacznego! 🙂

Pozdrawiam serdecznie,

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

3 komentarze

Kamil 10 listopada 2018 - 14:31

Uwielbiam indycze mięso 🙂 A widok tego dania zdecydowanie wzmógł mój ślinotok !

Odpowiedz
Emilia 4 czerwca 2019 - 19:20

Przepis wspaniały, osobiście dodaje maksymalną ilość mieszanek przypraw indyjskich i oboje z mężem możemy jeść dania tego typu codziennie. Pycha!

Odpowiedz
Just Food Therapy 7 czerwca 2019 - 10:20

Bardzo się cieszę, że smakuje! 😀 Gdybym mogła to też jadłabym codziennie 😀 hihih

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej