Nie macie pomysłu na pyszny i pożywny obiad? Co powiecie na idealnie kremowy sos z indykiem i słodkim ziemniakiem? Idealne danie dla miłośników kuchni indyjskiej. Indyk w kremowym sosie z batatem przypadnie każdemu kulinarnemu gustowi. Danie proste, szybkie i sycące. Czyli takie, jakie najbardziej lubię. 🙂 Koniecznie spróbujcie mojej obiadowej inspiracji i dajcie znać jak Wam smakowało!
Składniki
- 1 batat
- 2 garści szpinaku
- 1 pierś z indyka
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 cukinia
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- koperek do posypania dania
Sposób przygotowania
Batata obierz, pokrój w większą kostkę i podgotuj. Międzyczasie umyj mięso, oczyść i pokrój w kostkę. Cukinię obierz ze skórki i pokrój w talarki. Następnie rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż mięso razem z cukinią. Następnie odsącz batat z wody i dodaj do mięsa na patelni. Dopraw i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj suszone pomidory, mleko kokosowe i szpinak. Duś wszystko jeszcze 5 min. Już na talerzu na wierzch dania dodaj posiekany koperek.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
3 komentarze
Uwielbiam indycze mięso 🙂 A widok tego dania zdecydowanie wzmógł mój ślinotok !
Przepis wspaniały, osobiście dodaje maksymalną ilość mieszanek przypraw indyjskich i oboje z mężem możemy jeść dania tego typu codziennie. Pycha!
Bardzo się cieszę, że smakuje! 😀 Gdybym mogła to też jadłabym codziennie 😀 hihih