ZAKAŻENIE GRZYBAMI CANDIDA: dieta przeciwgrzybicza, PRZYCZYNY NAWROTU CHOROBY. CZĘŚĆ 2

by Just Food Therapy

Przerost grzybów Candida może okazać się bardzo dokuczliwy. Objawy ogólnej kandydozy dotyczą praktycznie całego organizmu. Odczuwane są problemy przewodu pokarmowego, podrażniona jest skóra, występują zaczerwienione wysypki, stany lękowe, a nawet depresja. Jak poradzić sobie z przerostem grzybami Candida? Sposób jest jeden. Należy połączyć leczenie środkami farmakologicznymi z terapią żywieniową. Najlepszym sposobem jest odcięcie grzybów od pożywienia i spowodowanie, że swoim naturalnym cyklem same się wyniszczą. Jak to zrobić? Jaka jest dieta przeciwgrzybicza? Czy dieta trwale może usunąć Candidę z organizmu? Na pytania odpowiadam w poniższym artykule! Ciekawej lektury!

Dieta przeciwgrzybicza 

Zasady diety w przeroście grzybem Candida są bardzo wymagające. W dużej mierze uzależnione są od wyjściowej kondycji organizmu, stopnia rozwoju grzyba oraz tego czy grzybica dotyczy całego organizmu, czy jest to grzybica miejscowa, np. grzybica skóry, paznokci. W walce z kandydozą warto połączyć siły płynące z dobranej terapii żywieniowej jak i leczenia farmakologicznego. Podczas stosowania leczenia farmakologicznego często zapomina się o fakcie, że dopóki do organizmu dostarczane jest pożywienie dla grzyba, to po zakończeniu antybiotykoterapii, już po krótkim czasie grzyb może ponownie zaatakować. Zastosowanie antybiotyków bez włączenia specjalnej diety przeciwgrzybiczej nie wyleczy organizmu z występującej grzybicy. Wręcz przeciwnie, może spowodować, że antybiotyk dodatkowo zabije „pożyteczne” bakterie, a silniejsze szczepy grzybów pozostaną i nabiorą odporności na leki.

terapia przeciwgrzybicza 2

Zasady diety przeciwgrzybiczej

Podczas przerostu Candidy na powierzchni jelit występuje grzyb. To on w dużej mierze wchłania związki odżywcze ze spożywanego pożywienia. Dlatego też, zwłaszcza w pierwszym etapie terapii żywieniowej, należy konsekwentnie przestrzegać zasad ścisłej diety. Należy odciąć grzybowi wszystkie związki odżywcze i energetyczne mogące wspierać ich rozwój.

  • Grzyby Candida uwielbiają węglowodany proste. Są one łatwe do metabolizowania i czerpania z nich energii. Najlepsza dieta przeciwgrzybicza składała się z minimalnej ilości węglowodanów. Jednak, ze względów zdrowotnych i u niektórych grup osób (np. osoby starsze, dzieci) nie zawsze można stosować tak restrykcyjną terapię. W takim wypadku należy swoją dietę opierać na produktach o niskim indeksie glikemicznym oraz na węglowodanach złożonych.
  • Z diety powinny zostać wyeliminowane słodycze, oraz inne produkty zawierające cukier (nawet miód). Niestety takie zaostrzenie dotyczy również większości owoców, zwłaszcza tych dojrzałych, które posiadają spore zasoby węglowodanów prostych. Wyjątkiem są cytryny, grapefruity, granaty.
  • Grzyby Candida wydzielają wiele toksycznych związków. Ze względu na długotrwałe podtruwanie organizmu, a przede wszystkim obciążanie wątroby, dieta powinna obfitować w korzystne dla naszego zdrowia, przeciwzapalne tłuszcze. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny zostać zastąpione swoimi nienasyconymi, roślinnymi zamiennikami np. olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
  • W diecie przeciwgrzybiczej białko powinno być najwyższej jakości, pełnowartościowe.
  • Ważnym elementem jest jakość spożywanych produktów. Przygotowywane potrawy powinny składać się z najwyższej jakości, świeżych i naturalnych produktów. Należy wystrzegać się sztucznych dodatków, pleśni i zgnilizny. Jeżeli owoce lub warzywa są przejrzałe nie należy ich jeść, ponieważ jest duże ryzyko występowania w nich pleśni.
  • W diecie przeciwgrzybiczej odradza się również spożywania pistacji, orzeszków ziemnych i starych orzechów. Niestety często są one przechowywane w nieodpowiednich, wilgotnych warunkach, a na ich powierzchni dochodzi do rozwoju pleśni.
  • Podczas diety przeciwgrzybiczej powinno się ograniczyć, a w najlepszym wypadku wyeliminować nabiał. Niestety stanowi on bardzo dobrą pożywkę dla grzybów Candida.
  • Jelito oczyszczone ze strzępek grzybni jest bardzo podrażnione i osłabione, dlatego też spożywane produkty powinny być lekkostrawne. Smażenie powinno zostać zastąpione inną obróbką kulinarną, np. duszeniem, gotowaniem, pieczeniem.
  • W walce z grzybami Candida należy definitywnie wykluczyć produkty, których elementem składowym są drożdże, np. pieczywo, ciasto do pizzy, bułki drożdżowe.
  • Alkohol, papierosy, herbata, kawa również powinny zostać wyeliminowane, zwłaszcza w pierwszym etapie terapii przeciwgrzybiczej.
  • Podczas początkowej, bardzo intensywnej terapii może dojść do chwilowych zaostrzeń przykrych objawów. Wynika to z nagłego wydzielania toksycznych związków metabolicznych pochodzących z umierających grzybów Candida. Szczególnie, w tym trudnym okresie warto zwiększyć ilość spożywanych antyoksydantów, witamin oraz związków mineralnych (zwłaszcza witaminy C, E oraz selenu). Dieta powinna obfitować w kolorowe warzywa.
  • Jeżeli element farmakoterapii został uzgodniony z lekarzem, terapię żywieniową dopracowano z dietetykiem klinicznym, do diety warto wprowadzić probiotyki. Wzbogacenie diety o dobre szczepy bakterii jelitowych zwiększa szanse na skuteczną eliminację grzybicy spowodowanej grzybami Candida.

Co ciekawe, na kandydozę może chorować każdy i to w każdym wieku. W sytuacji gdy kobieta ciężarna walczy z grzybicą, po narodzinach dziecka jest duże ryzyko wystąpienia u niego grzybicy. Dlatego tak ważne jest zadbanie o odpowiednie odżywianie jak i o stan zdrowia jelit.

Dieta przeciwgrzybicza 3

https://drbeckycampbell.com/can-candida-affect-the-thyroid/

Dlaczego dieta przeciwgrzybicza jest restrykcyjna?

Jakbym zadała pytanie, co pacjentom sprawia największą trudność w terapii żywieniowej, przeciwgrzybiczej? W większości przypadków odpowiedź brzmiałaby podobnie – determinacja i konsekwencja. Niestety, zwłaszcza w początkowym i bardzo kluczowym etapie terapii nie można się złamać i zjeść posiłku/produktu, który stanowiłby zastrzyk energii dla grzybów. Zasady diety przeciwgrzybiczej są wymagające, jednak należy pamiętać, że podczas terapii antybiotykowej zabijane są głównie słabsze szczepy grzybów, niestety mocniejsze i bardziej wytrzymałe szczepy mogą nadal pozostać w organizmie i powodować nawroty choroby. Dlatego w terapii przeciwgrzybiczej, bardzo ważny jest element wytrwałości na ścisłej diecie.

Podsumowanie:

Z powyższego artykułu powinniście już wiedzieć dlaczego przy kandydozie dietoterapia jest tak bardzo ważna oraz jakie są ogólne zasady diety w przeroście grzybami. Mam nadzieję, że po moim cyklu dwóch artykułów na temat grzybicy temat ten nie wzbudzi w Was zakłopotania i lęku. Zapraszam również do przeczytania mojego poprzedniego artykułu, który wprowadza do tematu kandydozy, link znajdziecie TUTAJ. Jakbyście mieli pytania śmiało piszcie w komentarzach. Pozdrawiam!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Przydatna literatura:

  1. Staniszewska M., Bondaryk M., Kowalska M.: Patogeneza i leczenia zakażeń CANDIDA SPP. Post. Mikrobiol., 2014, 53, 3: 229–240
  2. Dangel T.: Kandydoza i przepuszczalność jelitowa. Fun. Warszawskie Hospicjum dla Dzieci, 2014
  3. Boroh A.: Wygryź Candidę. 2016, 7-30
  4. Gunsalus KT., Tornberg-Belanger SN., Matthan NR.: Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans. mSphere., 2015, 18, 1: 20-15
  5. Stamatiades GA., Ioannou P., Petrikkos G.: Fungal infections in patients with inflammatory bowel disease: a systematic review. Mycoses. 2018, 10
  6. Dadar M., Tiwari R., Karthik K.: Candida albicans – Biology, molecular characterization, pathogenicity, and advances in diagnosis and control – An update. Microb Pathog. 2018, 15: 882-4010
  7. Giannini P, Shetty K.: Diagnosis and Management of Oral Candidiasis. Otolaryngologic Clinics of North America. Philadelphia, PA: W.B. Saunders Company. 2011, 44
  8. Hronek M, Vachtlova D, Kudlackova Z.: Antifungal effect in selected natural compounds and probiotics and their possible use in prophylaxis of vulvovaginitis. Ceska Gynekol. 2005, 70 : 395-9
  9. Martins N, Ferreira IC, Barros L.: Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment. Mycopathologia. 2014, 177 : 223-40

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

3 komentarze

Kamila 25 kwietnia 2018 - 17:52

A mieso czerwone, wieprzowe? Szkodzi bardziej niz kurczak?

Odpowiedz
Justyna Lenda 23 maja 2018 - 16:54

Kamilo, niestety kurczęta podczas hodowli bardzo intensywnie są „faszerowane” paszą z antybiotykami i sterydami do tego mają delikatne mięso, w którym bez problemu mogą się one magazynować. Zdecydowanie polecam wybieranie mięsa, zarówno wieprzowego jak i drobiowego, z hodowli gdzie karmy są bez GMO, antybiotyków i sterydów. 🙂

Odpowiedz
Ola 27 lutego 2019 - 17:27

Jak długo mniej więcej powinien trwać ten 'ścisły post’, początkowa faza?

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej