Wegetariańska Pasta Kanapkowa z Ciecierzycy

by Justyna Lenda

Poszukujecie pomysłu na odczarowanie swoich codziennych kanapek? Świetnie się składa! Wegetariańska pasta kanapkowa z ciecierzycy będzie strzałem w dziesiątkę! Jest ona świetnym źródłem pełnowartościowego białka, z powodzeniem można stosować ją zamiennie z mięsem. Co więcej, znajdziecie w niej węglowodany złożone, magnez, cynk, wapń, fosfor i duże ilości błonnika pokarmowego.

Zamieniając śmietankowe pasty kanapkowe na moją – wegetariańską pastę z ciecierzycy jesteście już na bardzo dobrej drodze do zgubienia zbędnego brzuszka (tłuszcz trzewny), do pozbycia się cukrzycy typu 2 i miażdżycy. To będzie bardzo pozytywna zmiana, która doda energii również sportowcom! 😀 Korzystajcie z bogactwa roślin strączkowych <3

Wegetariańska Pasta Kanapkowa z Ciecierzycy fot. 1

Wegetariańska pasta kanapkowa z ciecierzycy

Wydrukuj
Porcja: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 szklanka suchych nasion ciecierzycy
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 5 łyżek drożdży suszonych, nieaktywnych
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu kolorowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka soku z wyciśniętej, świeżej cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej w ciepłej wodzie namocz ciecierzycę. Następnie, po namoczeniu dokładnie ją opłucz i ugotuj. Gdy ciecierzyca będzie już miękka, ostudź ją i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wszystko zblenduj na gładką masę. Gdy pasta będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę przegotowanej wody. W razie potrzeby i indywidualnych gustów można pobawić sie proporcjami przypraw lub dodać swoje ulubione. 🙂 Gotowe! Smacznego!

Wegetariańska Pasta Kanapkowa z Ciecierzycy fot. 2

Wegetariańska pasta kanapkowa z ciecierzycy

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

5 komentarzy

Ania Liść jarmużu 30 maja 2017 - 15:28

Świetnie wygląda! Jeszcze ta posypka na górze dodaje atrakcyjności 🙂 Poleciłabyś jakiś zamiennik dla drożdży?

Odpowiedz
justdoeat 31 maja 2017 - 20:36

Dziękuję Aniu 🙂 Przyznam, że trudno znaleźć zastępstwo dla smaku drożdży nieaktywnych, są one tak charakterystyczne. Myślę, że najlepiej będzie ich po prostu nie użyć i dodać więcej przypraw wymienionych w przepisie 🙂

Odpowiedz
Ania Liść jarmużu 1 czerwca 2017 - 09:29

Dziękuję 🙂 Miłego dnia!

Odpowiedz
Dorota Wiszniewska 9 czerwca 2017 - 09:58

Ooo już po samym przepisie widzę, jaka to będzie pycha 🙂 alternatywa dla hummusu 🙂 Rozumiem że z tymi drożdżami chodzi o płatki drożdżowe, tak? pasty kanapkowe z nimi nabierają nowego wymiaru 😀

Odpowiedz
justdoeat 20 czerwca 2017 - 15:11

Dokładnie tak 🙂 Płatki drożdżowe nieaktywne – też je uwielbiam! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej