Wegańskie kotlety z buraka

by Just Food Therapy

Zima nie jest porą roku, która obfituje w świeże warzywa i owoce. Warto więc korzystać z warzyw sezonowych. Buraki są jednymi z nich! Uwielbiam ich smak w zupach, w wersji pieczonej oraz duszonej! ? Chciałabym się z Wami podzielić pysznym przepisem na kotleciki z buraka! Ich charakterystyczny słodkawy smak świetnie współgra z porcją hummusu lub pastą sezamową! Polecam je szczególnie osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze, zmagającym się z miażdżycą, nadwagą i otyłością. Te pyszne kotlety z buraka są niskokaloryczne, lekkostrawne, obfitują w błonnik pokarmowy i korzystnie wpływają na stan jelit. Koniecznie je spróbujcie!

Kotlety z buraka 2

Kotlety z buraka czekają na blasze

kotlety z buraka 1

Wegańskie kotlety z buraka

Wydrukuj
Porcja: 20 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Składniki

  • 3 duże buraki, około 450g
  • 3 czubate łyżki mąki ryżowej, brązowej
  • 2 szklanki ugotowanej fasolki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka stołowa sezamu
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na początku rozgrzej piekarnik do 200’C z termoobiegiem. Zacznij od obrania ze skórek i pokrojenia w kostkę buraków. Umieść je na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, pieprzu  i soli. Następnie piecz ok 30 min aż lekko zmiękną. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Po ostudzeniu buraków wrzuć je do miski blendera, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj na gładką masę.

Używając dużej łyżki, wyłóż kawałki masy na blaszce wcześniej skropionej oliwą i posyp je sezamem. Piecz w piekarniku przez 35-40 minut.

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

20 komentarzy

Ewa 27 stycznia 2018 - 13:50

Wyglądają wspaniale, chętnie wypróbuję bo ostatnio jakoś brak pomysłów na posiłki 🙂

Odpowiedz
Just Food Therapy 27 stycznia 2018 - 15:27

Super! 🙂 Bardzo się cieszę daj znać jak Tobie smakowały! 🙂

Odpowiedz
Aneta 27 stycznia 2018 - 14:26

Kotlety wyglądają smakowicie, ale jakiej fasolki używasz w przepisie? Kidney? Białej? Czarnej? Innej? 😀

Odpowiedz
Just Food Therapy 27 stycznia 2018 - 15:28

Bardzo dziękuję! 🙂 Użyłam białej jednak z czarną też będą pyszne! 🙂

Odpowiedz
Angelika F 29 stycznia 2018 - 09:51

Świetny pomysł! Uwielbiam buraki pod każdą postacią, więc myślę że niedługo wypróbuje Twój przepis:D

Odpowiedz
Just Food Therapy 9 lutego 2018 - 16:01

Super! 🙂 Bardzo się cieszę. Koniecznie daj znać jak Tobie smakowały. 🙂

Odpowiedz
Justyna 29 stycznia 2018 - 09:54

Kotlety zapowiadają się niezwykle smakowicie. Nigdy takich nie robiłam, więc tym bardziej wypróbuje przepis. No ten kolor!

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 14:24

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowały! 🙂

Odpowiedz
Julita 29 stycznia 2018 - 10:55

Piękny kolor, doskonale się komponują z zielenią na talerzu. Zjadłabym takie kotlety z chęcią 🙂

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 14:24

Bardzo dziękuję i polecam do wypróbowania! 🙂

Odpowiedz
Bielecki.es 29 stycznia 2018 - 15:20

Ciekawe podejście do tematu, pierwszy raz słyszę o takich „kotletach” 😉

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 14:20

Dziękuję bardzo i zachęcam do spróbowania. 😀

Odpowiedz
Minimalistic Girl 29 stycznia 2018 - 15:53

Ciekawy przepis. Myślę, że kiedyś spróbuję ten przepis jako alternatywę dla dania mięsnego 😀

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 14:19

Jasne, że tak! 🙂 Czasami warto zaszaleć w kuchni i zrobić coś nietypowego. 🙂 Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Irena 29 stycznia 2018 - 16:01

Uwielbiam buraczki i to na wszelkie sposoby więc z pewnością skorzystam z Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 14:19

Super! Bardzo się cieszę! 🙂 Daj znać jak Tobie smakowały! 🙂

Odpowiedz
Anna 30 stycznia 2018 - 10:27

Lubię takie przepisy i chętnie wypróbuję z małą modyfikacją na olej rzepakowy zamiast oliwy z oliwek.

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 13:43

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało. 😀

Odpowiedz
Sara 29 marca 2018 - 10:05

Oooo coś dla mnie, pychota i w wersji wege 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 28 maja 2018 - 10:29

Super! 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej