Zima nie jest porą roku, która obfituje w świeże warzywa i owoce. Warto więc korzystać z warzyw sezonowych. Buraki są jednymi z nich! Uwielbiam ich smak w zupach, w wersji pieczonej oraz duszonej! ? Chciałabym się z Wami podzielić pysznym przepisem na kotleciki z buraka! Ich charakterystyczny słodkawy smak świetnie współgra z porcją hummusu lub pastą sezamową! Polecam je szczególnie osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze, zmagającym się z miażdżycą, nadwagą i otyłością. Te pyszne kotlety z buraka są niskokaloryczne, lekkostrawne, obfitują w błonnik pokarmowy i korzystnie wpływają na stan jelit. Koniecznie je spróbujcie!
Składniki
- 3 duże buraki, około 450g
- 3 czubate łyżki mąki ryżowej, brązowej
- 2 szklanki ugotowanej fasolki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka stołowa sezamu
- szczypta soli morskiej
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na początku rozgrzej piekarnik do 200’C z termoobiegiem. Zacznij od obrania ze skórek i pokrojenia w kostkę buraków. Umieść je na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, pieprzu i soli. Następnie piecz ok 30 min aż lekko zmiękną. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Po ostudzeniu buraków wrzuć je do miski blendera, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Używając dużej łyżki, wyłóż kawałki masy na blaszce wcześniej skropionej oliwą i posyp je sezamem. Piecz w piekarniku przez 35-40 minut.
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
20 komentarzy
Wyglądają wspaniale, chętnie wypróbuję bo ostatnio jakoś brak pomysłów na posiłki 🙂
Super! 🙂 Bardzo się cieszę daj znać jak Tobie smakowały! 🙂
Kotlety wyglądają smakowicie, ale jakiej fasolki używasz w przepisie? Kidney? Białej? Czarnej? Innej? 😀
Bardzo dziękuję! 🙂 Użyłam białej jednak z czarną też będą pyszne! 🙂
Świetny pomysł! Uwielbiam buraki pod każdą postacią, więc myślę że niedługo wypróbuje Twój przepis:D
Super! 🙂 Bardzo się cieszę. Koniecznie daj znać jak Tobie smakowały. 🙂
Kotlety zapowiadają się niezwykle smakowicie. Nigdy takich nie robiłam, więc tym bardziej wypróbuje przepis. No ten kolor!
Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowały! 🙂
Piękny kolor, doskonale się komponują z zielenią na talerzu. Zjadłabym takie kotlety z chęcią 🙂
Bardzo dziękuję i polecam do wypróbowania! 🙂
Ciekawe podejście do tematu, pierwszy raz słyszę o takich „kotletach” 😉
Dziękuję bardzo i zachęcam do spróbowania. 😀
Ciekawy przepis. Myślę, że kiedyś spróbuję ten przepis jako alternatywę dla dania mięsnego 😀
Jasne, że tak! 🙂 Czasami warto zaszaleć w kuchni i zrobić coś nietypowego. 🙂 Trzymam kciuki!
Uwielbiam buraczki i to na wszelkie sposoby więc z pewnością skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Super! Bardzo się cieszę! 🙂 Daj znać jak Tobie smakowały! 🙂
Lubię takie przepisy i chętnie wypróbuję z małą modyfikacją na olej rzepakowy zamiast oliwy z oliwek.
Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało. 😀
Oooo coś dla mnie, pychota i w wersji wege 😉
Super! 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂