Kochani nie należy bać się i unikać mięsa wieprzowego! Jest ono skarbnicą pełnowartościowego białka oraz niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wieprzowina jest cennym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B12, PP. Jak również fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Jednak, aby czerpać z niego korzyści, pamiętajcie, aby wybierać tylko chude elementy wieprzowiny np. polędwicę, szynkę.
Zainspirowana mocą składników odżywczych stworzyłam dzisiejsze, pyszne i jakże łatwe danie – jest nim szynka wieprzowa w meksykańskiej potrawce. W daniu tym główne role przypadają szynce wieprzowej i posiekanej kapuście pekińskiej, która doskonale sprawdza się w towarzystwie sosu pomidorowego i słodkiej kukurydzy! 🙂
Koniecznie spróbujcie! 🙂
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 4 pieczarki
- 2 kartoniki kawałków pomidorów
- 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
- 400g chudej szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka musztardy
- łyżeczka słodkiej papryki, majeranku, oregano, kurkumy
- ½ łyżeczki pieprzu, pieprzy cayenne, curry
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka drożdży nieaktywnych
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- pełnoziarnisty makaron (użyłam makaronu kukurydzianego)
Sposób przygotowania
Na początku umyj wszystkie warzywa. Kapustę pekińską pokrój w grube plastry, pieczarki obierz ze skórki i również pokrój w plasterki. Szynkę wieprzową oczyść i pokrój w drobną kostkę. Mięso dopraw przyprawą curry i majerankiem. Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę oliwy. Podsmaż mięso, po 2 minutach dodaj 1 łyżkę musztardy i dokładnie wymieszaj.
W garnku wymieszaj posiekane warzywa i kawałki pomidorów z kartonika. Doprowadź do delikatnego gotowania się sosu. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Po 7 min podsmażania mięsa dodaj je do warzyw w garnku. Wszystko duś 15 min pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliło. Na koniec zdejmij garnek z ognia, dodaj kukurydzę i dopraw. Wierzch udekoruj posiekaną natką pietruszki i posyp płatki drożdżowe nieaktywne. Jedz z pełnoziarnistym makaronem bądź kaszą.
Smacznego kochani!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
3 komentarze
tu chodzi o surową szynkę wieprzową? naprawdę wystarczy 5 minut podsmażania i 10 minut duszenia, aby była krucha?
Jeżeli szynka jest pokrojona w kosteczkę to jak najbardziej 🙂
Oczywiście jest to również kwestią gustów, jeżeli wolicz bardzo kruchą to możesz dłużej podsmażać. Jednak ze względów zdrowotnych radziłabym drobniej pokroić mięso i krócej podsmażać. Pozdrawiam 🙂