Szynka Wieprzowa w Meksykańskiej Potrawce

by Justyna Lenda

Kochani nie należy bać się i unikać mięsa wieprzowego! Jest ono skarbnicą pełnowartościowego białka oraz niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wieprzowina jest cennym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B12, PP. Jak również fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Jednak, aby czerpać z niego korzyści, pamiętajcie, aby wybierać tylko chude elementy wieprzowiny np. polędwicę, szynkę.

Zainspirowana mocą składników odżywczych stworzyłam dzisiejsze, pyszne i jakże łatwe danie – jest nim szynka wieprzowa w meksykańskiej potrawce. W daniu tym główne role przypadają szynce wieprzowej i posiekanej kapuście pekińskiej, która doskonale sprawdza się w towarzystwie sosu pomidorowego i słodkiej kukurydzy! 🙂

Koniecznie spróbujcie! 🙂

Szynka Wieprzowa w Meksykańskiej Potrawce fot. 1

Szynka wieprzowa w meksykańskiej potrawce

Wydrukuj
Porcja: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 4 pieczarki
  • 2 kartoniki kawałków pomidorów
  • 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 400g chudej szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka słodkiej papryki, majeranku, oregano, kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu, pieprzy cayenne, curry
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka drożdży nieaktywnych
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pełnoziarnisty makaron (użyłam makaronu kukurydzianego)

Sposób przygotowania

Na początku umyj wszystkie warzywa. Kapustę pekińską pokrój w grube plastry, pieczarki obierz ze skórki i również pokrój w plasterki. Szynkę wieprzową oczyść i pokrój w drobną kostkę. Mięso dopraw przyprawą curry i majerankiem. Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę oliwy. Podsmaż mięso, po 2 minutach dodaj 1 łyżkę musztardy i dokładnie wymieszaj.
W garnku wymieszaj posiekane warzywa i kawałki pomidorów z kartonika. Doprowadź do delikatnego gotowania się sosu. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Po 7 min podsmażania mięsa dodaj je do warzyw w garnku. Wszystko duś 15 min pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliło. Na koniec zdejmij garnek z ognia, dodaj kukurydzę i dopraw. Wierzch udekoruj posiekaną natką pietruszki i posyp płatki drożdżowe nieaktywne. Jedz z pełnoziarnistym makaronem bądź kaszą.

Szynka Wieprzowa w Meksykańskiej Potrawce fot. 1

Szynka wieprzowa w meksykańskiej potrawce

Smacznego kochani!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

3 komentarze

Anonimowy 6 czerwca 2017 - 12:49

tu chodzi o surową szynkę wieprzową? naprawdę wystarczy 5 minut podsmażania i 10 minut duszenia, aby była krucha?

Odpowiedz
justdoeat 20 czerwca 2017 - 14:48

Jeżeli szynka jest pokrojona w kosteczkę to jak najbardziej 🙂

Odpowiedz
justdoeat 20 czerwca 2017 - 14:50

Oczywiście jest to również kwestią gustów, jeżeli wolicz bardzo kruchą to możesz dłużej podsmażać. Jednak ze względów zdrowotnych radziłabym drobniej pokroić mięso i krócej podsmażać. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej