Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem

by Justyna Lenda

Sezon na bób trwa w pełni! Uwielbiam ten czas, kiedy idąc ulicami na prawie każdym rogu towarzyszą mi stragany ze świeżymi owocami i warzywami. To jest piękne i aż grzech z tego nie korzystać!

Kochani, w związku z tym, kupujemy dzisiaj świeży bób i przygotowujemy przepyszną sezamową sałatkę z czarnym ryżem i bobem. Świetnie się sprawdzi w roli zdrowego i smakowitego lunchu. Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem to świetny i pożywny przysmak! Koniecznie dajcie znać jak smakowało 🙂

Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem fot. 1

Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 8 łyżek ryżu
  • 1 marchewka
  • szklanka bobu
  • biała część pora (ok. 5 cm)
  • 2/3 opakowania jarmużu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty Tahini
  • sól/pieprz
  • łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Wstaw ryż do gotowania. Bób umyj, a następnie ugotuj. Wszystkie warzywa również dokładnie umyj i oczyść ze skórek. Marchewkę pokrój w talarki i skropl oliwą z oliwek, przypraw pieprzem i upiecz w piekarniku (180’C, przez 15min). W międzyczasie liście jarmużu oczyść z grubych łodyżek i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy z oliwek i przez minutkę podsmażaj liście jarmużu. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Pora pokrój w plasterki.

Przygotuj sos: Wymieszaj ze sobą pastę tahini, olej sezamowy, przyprawy. Gdy ryż i bób będą już gotowe wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (razem z sosem). Gotowe! 🙂

Uwagi

Dla podkreślenia sezamowego smaku tuż przed podaniem, możesz sałatkę polać jeszcze odrobiną pasty Tahini.

Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem fot. 2

Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem

Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem fot. 3

Sałatka sezamowa z czarnym ryżem i bobem

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Fot. Ewelina Lenda

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

6 komentarzy

Danuta Brzezińska 14 lipca 2017 - 11:19

Wygląda smakowicie, chociaż wymaga czasu.

Odpowiedz
beti 14 lipca 2017 - 13:07

Bardzo smakowite danie 🙂

Odpowiedz
justdoeat 14 lipca 2017 - 13:52

Dziękuję! 🙂 Zapraszam do wypróbowania! 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
justdoeat 14 lipca 2017 - 13:55

Dziękuję bardzo 🙂 Danie to nie należy do tak zwanych 5-cio minutówek, jednak wydaje mi się, że nie wymagają też zbyt dużej pracy 🙂 Jedynie wystarczy umyć i wstępnie oczyścić warzywa a pozostałą pracą jest gotowanie i pieczenie, podczas których nie musimy ingerować i możemy zająć się czymś innym 🙂 Zachęcam do wypróbowania i przekonania się, że nie taki diabeł straszny 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Daria | bezgrzesznarozpusta.pl 14 lipca 2017 - 16:28

Same dobroci, super ❤️

Odpowiedz
justdoeat 15 lipca 2017 - 21:02

Dziękuję bardzo! 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej