Bezglutenowy i bezmleczny pudding z tapioki

by Justyna Lenda

W weekend zawsze mam większą ochotę na pyszne desery i dania, na które w tygodniu najzwyczajniej nie mam czasu. W takich sytuacjach świetnie sprawdzi się bezglutenowy i bezmleczny pudding z tapioki i mango. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje krótką chwilę. Bez problemu poradzą z nim sobie osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę kulinarną. Pudding z tapioki i mango doskonale się sprawdzi jako podwieczorek lub w roli 2 śniadania.

Jeżeli masz ochotę przekąsić coś słodkiego lub od dłuższego czasu zmagasz się z nieodpartą chęcią pysznego puddingu… – Jest to przepis dla Ciebie! Smacznego!

pudding z tapioki 2

Tak wyglądają kuleczki tapioki

Tapioka – jest otrzymywana w wyniku mielenia manioku (rośliny występującej w Ameryce Południowej i Środkowej). Można ją kupić w postaci perłowych kulek, płatków lub mąki. Świetnie się nadaje do zagęszczania sosów, ciast i przygotowywania kisieli i puddingów. Jest bezglutenowa i hipoalergiczna.

Bezglutenowy i bezmleczny pudding z tapioki

Bezglutenowy i bezmleczny pudding z tapioki

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 1/3 szklanki tapioki
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 mango
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta stewii

Sposób przygotowania

Tapiokę wymieszaj z wodą i mleczkiem kokosowym. Odstaw na 30 min. Gdy tapioka będzie już miękka gotuj ją na małym ogniu przez ok 10-15 min. W międzyczasie natnij laskę wanilii i wyjmij nasionka. Dodaj je do gotującej tapioki. Aby uzyskać słodszy smak dodaj szczyptę stewii. Mango umyj i przetnij na pół. Wyjmij miąższ i dokładnie zblenduj na gładką masę.  Do naczynia wlej najpierw tapiokę z mlekiem kokosowym, lekko ją ostudź i następnie na wierzch wyłóż mus z mango. Możesz wszystko posypać ziarenkami sezamu. Gotowe!

Uwagi

Tapiokę bez problemu znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, bądź z żywnością orientalną.

 

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

6 komentarzy

Ola 26 października 2017 - 09:32

Uwielbiam zdrowe przepisy, a ten pudding wygląda na obłędnie pyszny 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 26 października 2017 - 14:00

Dokładnie tak jest! 😀 Zdrowie połączone ze smakiem, czyli to, co jest najlepsze same w sobie! <3

Odpowiedz
Agnieszka 26 października 2017 - 09:34

Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam tapioki. Czy sama w sobie ma jakiś smak?

Odpowiedz
Justyna Lenda 26 października 2017 - 14:05

Agnieszko, tapioka jest bardzo fajną alternatywą dla osób przebywających na dietach eliminacyjnych. Super się sprawdza w deserach jak i jako zagęszczacz do sosów! 🙂 Tapioka sama w sobie nie ma smaku, co jest jej dużym plusem. Sprawia to, że pasuje do dań zarówno na słodko i na słono. 🙂 Tapioka genialnie pochłania płyny, więc przejmuje smak płynu, w którym była moczona. Spróbuj! 🙂

Odpowiedz
Anna 26 października 2017 - 11:58

Jadłam taki pudding i muszę przyznać, że jest pyszny. 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 26 października 2017 - 14:06

Super! 🙂 Mi też on bardzo smakuje i gdy tylko mam wszystkie składniki chętnie go przygotowuję! 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej