Na pierwszych wizytach, podczas rozmów z pacjentami wielokrotnie słyszę, że przygotowanie ryby sprawia im wiele trudności. Są oni pełni obaw przed (jak im się to wyobraża) ogromną ilością przygotowań tego dania. Jest to dla mnie bardzo ciekawe i aż wręcz niesamowite. Jak wiele stereotypów krąży dookoła tematu obróbki kulinarnej ryb. Ryby, wbrew utartej opinii, jest bardzo łatwo przygotować! Można je dusić, gotować na parze czy piec w piekarniku lub na grillu. Wystarczy rybę dobrze przyprawić i wstawić do piekarnika! Danie przygotowane w 15 minut i bardzo efektownie się prezentuje, a jak świetnie smakuje! W celu odczarowania złej opinii na temat ryb proponuje Wam pstrąga pieczonego z koperkiem i jogurtem kokosowym. Dla osób, które mogą jeść nabiał może być gęsty jogurt naturalny. Kochani odwagi! Gwarantuję, że moja propozycja na pstrąga pieczonego z koperkiem przypadnie Wam do gustu.
Składniki
- pstrąg atlantycki
- ½ cytryny
- ½ pęczka koperku
- 3 łyżki jogurtu kokosowego
- sól, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania
Rybę dokładnie umyj i umieść w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie posiekaj umyty koperek. Następnie połowę cytryny pokrój w plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 180’C. Do środka ryby włóż 2 plasterki cytryny, łyżkę jogurtu oraz 2/3 części posiekanej natki koperku. Wierzch ryby dopraw szczyptą soli i pieprzu. Ułóż plasterki cytryny, łyżkę jogurtu jak i pozostałą część koperku. Piecz pod przykryciem ok 15-20 min (zależy od mocy piekarnika). Gotowe! 🙂
Czyż nie jest to proste i bardzo efektowne danie? 🙂 Spróbujcie koniecznie!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
Fot. Ewelina Lenda
26 komentarzy
Przed chwilą czytałam przepis na łososia a teraz u Ciebie na pstrąga, już wiem jakie będzie kolejne danie do zrobienia. Wygląda cudnie. Trochę się obawiam bo rybę można szybko zepsuć (to znaczy ja mogę zepsuć) ale mam nadzieję że wyjdzie 🙂
Musi wyjść! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowała. 🙂
Przyznam, że ja też drżę na myśl o gotowaniu ryb 🙂 ale ja w ogóle z kuchnią się nie dogaduje…
Oj! To koniecznie wypróbuj mój przepis. 🙂 Może przełamiesz złą passę. 😉 Trzymam kciuki!
Ja bym dodała czosnek i masło czosnkowe 😀
Oj, ja też uwielbiam wszystko co ma w sobie czosnek. 😀 Jednak dla przełamania swoich przyzwyczajeń postanowiłam zrobić coś łagodniejszego. 🙂 Też pyszne! 🙂 Polecam 🙂
Przygotowuję pstrąga dokładnie w ten sam sposób, jest pyszny
Super! 🙂 W prostocie tkwi piękno 😀
Pięknie to wygląda. Nigdy nie robiłam pstrąga, może wiec spróbuję.
Bardzo dziękuję! 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂 Pyszny jest!
Uwielbiam ryby i myslę że są proste w przygotowaniu. Pstrąga najbardziej lubię takiego z patelni:-)
Dokładnie są bardzo proste 🙂 Polecam wypróbować tego w wersji pieczonej, też jest bardzo dobry, a przy okazji zdrowszy. 🙂
Ostatnio dziewczyna mi zrobiła na obiad pstrąga, nadziewanego cebulą + cytryna. Przepis oryginalny, ale smaczny. Dzięki Tobie już wiem czym się odwdzięczę 😉
Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Wam smakowało! 🙂
Z mięsa mogłabym zrezygnować, ale z ryby nigdy! Uwielbiam! Przepis wydaje się bardzo prosty, nawet ja bym podołała z moimi ubogimi zdolnościami kulinarnymi.
Super! 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂
Prosto i z pewnością smacznie! 🙂
Oj tak 🙂 Polecam!
Wygląda rewelacyjnie – jak z okładki ksiązki kucharskiej. Przekonałaś mnie dodatkiem koperku do ryby.
Bardzo dziękuję! 🙂
Mniam, uwielbiam rybę i zapisuję przepis!! 🙂
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com 🙂
Super! 🙂 Polecam 🙂
Pstrag w takim połaczeniu brzmi pysznie, kiedyś bede musiała spróbować 🙂
Koniecznie spróbuj i daj znać jak Tobie smakowało 🙂
Ja ryb nie znoszę.. ale mój P. sam by całego takiego pstrąga wciągnął 😀
Super! 🙂 Spróbuj może i Ty się przekonasz? 🙂