Pstrąg pieczony z koperkiem

by Just Food Therapy

Na pierwszych wizytach, podczas rozmów z pacjentami wielokrotnie słyszę, że przygotowanie ryby sprawia im wiele trudności. Są oni pełni obaw przed (jak im się to wyobraża) ogromną ilością przygotowań tego dania. Jest to dla mnie bardzo ciekawe i aż wręcz niesamowite. Jak wiele stereotypów krąży dookoła tematu obróbki kulinarnej ryb. Ryby, wbrew utartej opinii, jest bardzo łatwo przygotować! Można je dusić, gotować na parze czy piec w piekarniku lub na grillu. Wystarczy rybę dobrze przyprawić i wstawić do piekarnika! Danie przygotowane w 15 minut i bardzo efektownie się prezentuje, a jak świetnie smakuje! W celu odczarowania złej opinii na temat ryb proponuje Wam pstrąga pieczonego z koperkiem i jogurtem kokosowym. Dla osób, które mogą jeść nabiał może być gęsty jogurt naturalny. Kochani odwagi! Gwarantuję, że moja propozycja na pstrąga pieczonego z koperkiem przypadnie Wam do gustu.

Pstrąg pieczony z koperkiem 1

Prosta, pieczona ryba z koperkiem

Pstrąg pieczony z koperkiem 2

Prosta ryba pieczona z koperkiem

Wydrukuj
Porcja: 1 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Składniki

  • pstrąg atlantycki
  • ½ cytryny
  • ½ pęczka koperku
  • 3 łyżki jogurtu kokosowego
  • sól, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

Rybę dokładnie umyj i umieść w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie posiekaj umyty koperek. Następnie połowę cytryny pokrój w plasterki.

Rozgrzej piekarnik do 180’C. Do środka ryby włóż 2 plasterki cytryny, łyżkę jogurtu oraz 2/3 części posiekanej natki koperku. Wierzch ryby dopraw szczyptą soli i pieprzu. Ułóż plasterki cytryny, łyżkę jogurtu jak i pozostałą część koperku. Piecz pod przykryciem ok 15-20 min (zależy od mocy piekarnika). Gotowe! 🙂

Czyż nie jest to proste i bardzo efektowne danie? 🙂 Spróbujcie koniecznie!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Fot. Ewelina Lenda

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

26 komentarzy

Katrin 30 stycznia 2018 - 09:58

Przed chwilą czytałam przepis na łososia a teraz u Ciebie na pstrąga, już wiem jakie będzie kolejne danie do zrobienia. Wygląda cudnie. Trochę się obawiam bo rybę można szybko zepsuć (to znaczy ja mogę zepsuć) ale mam nadzieję że wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 14:18

Musi wyjść! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowała. 🙂

Odpowiedz
kociel 30 stycznia 2018 - 10:10

Przyznam, że ja też drżę na myśl o gotowaniu ryb 🙂 ale ja w ogóle z kuchnią się nie dogaduje…

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 14:17

Oj! To koniecznie wypróbuj mój przepis. 🙂 Może przełamiesz złą passę. 😉 Trzymam kciuki!

Odpowiedz
SmileyProject 1 lutego 2018 - 11:27

Ja bym dodała czosnek i masło czosnkowe 😀

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 13:40

Oj, ja też uwielbiam wszystko co ma w sobie czosnek. 😀 Jednak dla przełamania swoich przyzwyczajeń postanowiłam zrobić coś łagodniejszego. 🙂 Też pyszne! 🙂 Polecam 🙂

Odpowiedz
Potrawy z różnych stron świata 1 lutego 2018 - 12:39

Przygotowuję pstrąga dokładnie w ten sam sposób, jest pyszny

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 13:39

Super! 🙂 W prostocie tkwi piękno 😀

Odpowiedz
Matka Mężatka 1 lutego 2018 - 13:20

Pięknie to wygląda. Nigdy nie robiłam pstrąga, może wiec spróbuję.

Odpowiedz
Just Food Therapy 2 lutego 2018 - 13:39

Bardzo dziękuję! 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂 Pyszny jest!

Odpowiedz
Danka 5 lutego 2018 - 14:45

Uwielbiam ryby i myslę że są proste w przygotowaniu. Pstrąga najbardziej lubię takiego z patelni:-)

Odpowiedz
Justyna Lenda 9 lutego 2018 - 16:00

Dokładnie są bardzo proste 🙂 Polecam wypróbować tego w wersji pieczonej, też jest bardzo dobry, a przy okazji zdrowszy. 🙂

Odpowiedz
Beata 5 lutego 2018 - 17:23

Ostatnio dziewczyna mi zrobiła na obiad pstrąga, nadziewanego cebulą + cytryna. Przepis oryginalny, ale smaczny. Dzięki Tobie już wiem czym się odwdzięczę 😉

Odpowiedz
Justyna Lenda 9 lutego 2018 - 15:57

Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Wam smakowało! 🙂

Odpowiedz
Afterfour 5 lutego 2018 - 19:12

Z mięsa mogłabym zrezygnować, ale z ryby nigdy! Uwielbiam! Przepis wydaje się bardzo prosty, nawet ja bym podołała z moimi ubogimi zdolnościami kulinarnymi.

Odpowiedz
Justyna Lenda 9 lutego 2018 - 15:58

Super! 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂

Odpowiedz
Edyta Mój kawałek podłogi 6 lutego 2018 - 06:54

Prosto i z pewnością smacznie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 9 lutego 2018 - 15:57

Oj tak 🙂 Polecam!

Odpowiedz
Agnieszka Raczkowska 6 lutego 2018 - 11:56

Wygląda rewelacyjnie – jak z okładki ksiązki kucharskiej. Przekonałaś mnie dodatkiem koperku do ryby.

Odpowiedz
Justyna Lenda 9 lutego 2018 - 15:58

Bardzo dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Karola Buszujwkuchni 19 lutego 2018 - 13:18

Mniam, uwielbiam rybę i zapisuję przepis!! 🙂
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:31

Super! 🙂 Polecam 🙂

Odpowiedz
Kamila 19 lutego 2018 - 15:11

Pstrag w takim połaczeniu brzmi pysznie, kiedyś bede musiała spróbować 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:32

Koniecznie spróbuj i daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 19 lutego 2018 - 16:38

Ja ryb nie znoszę.. ale mój P. sam by całego takiego pstrąga wciągnął 😀

Odpowiedz
Justyna Lenda 21 lutego 2018 - 15:33

Super! 🙂 Spróbuj może i Ty się przekonasz? 🙂

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej