Polska Wigilia Jedną z Najzdrowszych na Świecie!

by Justyna Lenda

Czy wiecie, że polska kolacja wigilijna jest najzdrowszą, świąteczną kolacją na świecie? Tegoroczny, zdrowotny ranking wieczerzy wigilijnych został przeprowadzony w Cromwell Hospital w Londynie. Brytyjscy dietetycy pierwsze miejsce przyznali właśnie Polsce. Nasza Wigilia otrzymała 7 punktów na 10 możliwych! 😉

W rankingu tuż za nami znalazła się Nowa Zelandia, której kolacja wigilijna zyskała uznanie dzięki dużemu udziałowi owoców morza, świeżych owoców i warzyw.

Jako dietetyk kliniczny całkowicie zgadzam się z brytyjskimi specjalistami. 🙂 Pomimo, że polska, tradycyjna kuchnia nie jest najzdrowsza, o tyle wigilijna kolacja jedzona z rozsądkiem jest bardzo zdrowa i śmiało możemy się nią pochwalić. 🙂

Polska Wigilia Jedną z Najzdrowszych na Świecie! fot. 2

Ranking najzdrowszych kolacji wigilijnych na świecie

http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-4012894/The-healthiest-Christmas-dinners-world-revealed-British-American-diners-want-look-away-now.html

Dlaczego polska wigilia jest jedną z najzdrowszych

Poniżej przedstawiam krótki przegląd tradycyjnych wigilijnych potraw, wśród których króluje ryba, świeże i suszone owoce oraz warzywa.

  • Barszcz czerwony: szczególnie ten na zakwasie jest prawdziwym bogactwem drogocennych witamin i składników mineralnych (witamina C, B1, wapń, magnez, sód, potas). Co więcej, jest dobrym źródłem żelaza, którego coraz częściej brakuje w codziennej diecie. Czerwony barszcz oczyszcza krew i wspomaga układ krwionośny. Pomaga również przy świątecznym przejedzeniu – poprawia przemianę materii! Barszcz czerwony bez dodatku octu doskonale łagodzi dokuczliwą „zgagę”.
  • Karp: pieczony, wigilijny karp obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3. Wspomagają one pamięć oraz przeciwdziałają powstawaniu zawału serca bądź udaru. Co bardzo ciekawe karp jest dobrym źródłem wapnia, fosforu, potasu i żelaza!
  • Ryba po grecku: jest wartościową potrawą dzięki dużej zawartości marchewki i innych warzyw typu cebulka, pietruszka, seler. Możemy znaleźć w niej dużą ilość beta-karotenu, który jest prowitaminą A – wzmacnia wzrok, poprawia odporność organizmu i normuje poziom cholesterolu. Często do ryby po grecku dodawany jest koncentrat pomidorowy. Co ciekawe, w przypadku pomidorów badania wskazują, że im dłuższa jest ich obróbka cieplna tym lepiej! Dlaczego? Ponieważ powstaje wtedy drogocenny składnik – likopen. Wspomaga on układ krwionośny i chroni przed nowotworami.
  • Śledzie: zawierają wiele kwasów omega 3 wspomagających układ krwionośny jak i układ nerwowy!
  • Świąteczny kompot: nie wyobrażam sobie świąt bez wigilijnego, świątecznego kompotu! Przygotowywany z ulubionych suszonych owoców, najczęściej śliwek, jabłek, gruszek, moreli, rodzynek i przypraw korzennych (cynamonu, imbiru, anyżu). Wigilijny kompot jest świetnym źródłem potasu, jodu, witamin: A, E, B oraz wapnia. Jednak im krócej kompot będzie gotowany tym lepiej, będzie miał większą wartość odżywczą.
  • Kapusta z grzybami: pomimo że kapusta jest ciężkostrawna ma również wiele pozytywnych cech. Bardzo dobrze wpływa na kondycje jelit, jest bogata w witaminę C i błonnik, jest także świetnym probiotykiem. Jak zniwelować jej największy grzech, czyli cięzkostrawność? Można dodać zioła, szczególnie kminek czy majeranek.
  • Piernik/pierniczki: wszystkie zasługi zdrowotne spoczywają po stronie pełnoziarnistej mąki i przypraw korzennych. Do pierników można dodać cynamon, imbir, kardamon, kolendrę, goździki, gałkę muszkatołową, anyż, ziele angielskie. Przyprawy te poprawiają przemianę materii, rozgrzewają oraz obniżają poziom cholesterolu i glukozy. Są to cechy, które się przydają przy obfitej kolacji. Natomiast dodatek kakao wzbogaca piernik w magnez i żelazo!
  • Kutia: jest to jedna z najprostszych i najszybszych z wigilijnych dań! Składa się z pszenicy/pęczaku/ryżu/migdałów/rodzynek/daktyli/maku/miodu. Stanowią one doskonałe źródło białka, żelaza, cynku, witamin z grupy B, selenu oraz jodu.
  • Łazanki z makiem/ makowiec: mak/sezam są doskonałym źródłem wapnia! Aby zwiększyć dostępność składników odżywczych pochodzących z maku warto go najpierw zmielić i zastosować jak najkrótszą obróbkę termiczną. Jeżeli łazanki są wykonane z mąki pełnoziarnistej stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego. Wspomaga on utrzymanie prawidłowej masy ciała i sprawia, że potrawa ma mniejszy indeks glikemiczny.

Kochani! Wigilia jest tylko raz w roku. Przy zachowaniu umiarkowanej aktywności fizycznej, spożywając potrawy z wigilijnego stołu nie powinniście zaprzątać sobie głowy myślami o dietach, czy o wyrzutach sumienia.

Skupcie swoją energię i myśli na bliskich i odpoczynku! Naładujcie baterie aby z nową siłą wprowadzać swoje cele tuż po świętach! Gwarantuję, że będziecie mieli większego powera! 😀

Oczywiście zawsze możecie liczyć na pomoc ze strony Just Food Therapy!

Śmiejcie się, rozmawiajcie, odpoczywajcie! 🙂

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

4 komentarze

Kary B. 26 grudnia 2016 - 20:14

Pod warunkiem, że pierogi nie są smażone 😀 (i karp też – w głębokim tłuszczu)

Odpowiedz
justdoeat 30 grudnia 2016 - 17:14

Dokładnie tak! 🙂 Medal zawsze ma dwie strony. 🙂 Z każdego, nawet najzdrowszego dania można zrobić odpowiedniki, które najzwyczajniej będą nam szkodzić. Na jakość dań nie wpływają tylko wybrane przez nas produkty, ale także sposób w jaki je przyrządzimy. 🙂 Niestety często można o tym zapomnieć. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
Czarna Skrzynka 4 stycznia 2017 - 09:45

Wigilia w UK… Pigs in blankets?! 🙂 Że jak? 🙂

Odpowiedz
justdoeat 4 stycznia 2017 - 21:30

Dokładnie tak! 🙂 Świnki pod kołderką. 😀 Są to parówki wieprzowe zawijane w cieście francuskim… takie niepozorne. 😉

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej