Pikantna Salsa z Bobu i Koperku

by Justyna Lenda

Jeżeli poszukujecie łatwego i pożywnego pomysłu na zdrową przekąskę to dobrze trafiliście! 🙂 Niestety bób już niedługo będzie znikał ze straganów z sezonowymi warzywami i owocami, więc chcę Was jeszcze zainspirować tą pyszną, pikantną salsą z bobu i koperku!

Wysmienicie się sprawdzi na podwieczorek lub jako dodatek do grzanek i grillowych przysmaków. Salsa z bobu jest idealna na takie okazje! Jest sycąca i jednocześnie lekka. Kochani, koniecznie spróbujcie zanim bób zniknie z naszego sezonowego asortymentu! 🙂

Pikantna Salsa z Bobu i Koperku fot. 2

Pikantna salsa z bobu i koperku

Pikantna Salsa z Bobu i Koperku fot. 1

Pikantna Salsa z Bobu i Koperku

Wydrukuj
Porcja: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 2 szklanki bobu
  • 1 natka koperku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól/pieprz
  • szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania

Ugotuj bób tak, aby nie był za twardy ale jednocześnie nie może być zbyt miękki (od momentu wrzenia przez ok. 8 - 10 min). W międzyczasie umyj, a następnie posiekaj natkę koperku. Gdy bób będzie już gotowy, na sitku ostudź go pod bieżącą wodą. Następnie obierz ze skórek. Jest to bardzo łatwe, ponieważ gdy bób nie będzie zbyt miękki wystarczy naciąć brzeg skórki i nacisnąć równoległy, skrajny element bobu i jego nasionko samo oddzieli się od skórki. Następnie wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj.

Pikantna Salsa z Bobu i Koperku fot. 3

Pikantna Salsa z Bobu i Koperku

Smacznego!

dietetyk kliniczny online

mgr Justyna Krzemińska (Lenda)

Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy

Fot. Ewelina Lenda

Podobne posty

Dołącz do dyskusji

* Publikując swój komentarz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w niniejszym formularzu. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Polityka prywatności.

12 komentarzy

Sebastian Eisler 17 sierpnia 2017 - 09:03

Dobry pomysł 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 9 lutego 2018 - 16:07

Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
backup Ania 17 sierpnia 2017 - 09:52

uwielbiam bób, szkoda że nie mogę go jeść 🙁

Odpowiedz
Kasia Bolek 18 sierpnia 2017 - 22:47

chętnie wypróbuję Twój przepis, do tej pory bób przyrządzałam jedynie jako przekąskę samą w sobie 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 9 lutego 2018 - 16:07

Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak Tobie smakowało 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 września 2017 - 13:43

Bardzo dziękuję! 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 września 2017 - 13:43

Super! Bardzo się cieszę! Koniecznie daj znać jak Tobie smakował! 🙂

Odpowiedz
justdoeat 3 września 2017 - 13:44

Oj.. :/ Domyślam się, że przez nietolerancję pokarmową? 🙂

Odpowiedz
Julia 1 listopada 2017 - 13:47

Ach, mniam! Pikantne rzeczy tygryski lubią najbardziej 😀

Odpowiedz
Justyna Lenda 2 listopada 2017 - 20:37

Super! Cieszę się, że przepis przypadł do Twoich gustów smakowych 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 7 listopada 2017 - 11:51

Fajna salsa – godna wypróbowania! Jak bob sie skonczy – to zawsze mozna wykorzystac mrożony. Smakuje niemal rownie dobrze – ostatnio wypróbowaliśmy w sałatce z suszonymi pomidorami, migdałowym pesto i parmezanem 🙂

Odpowiedz
Justyna Lenda 7 listopada 2017 - 18:25

Super! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł Tobie do gustu! 🙂 Koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam!

Odpowiedz

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuj Więcej