Tęsknicie za świątecznymi przysmakami? Ja tak – i to bardzo! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was inspirację godną świątecznego obiadu. Jest nią pieczona szynka wieprzowa w pieczarkowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów! Obiad bardzo sycący i wymaga niewiele pracy, wystarczy pokroić pieczarki i wymieszać co nieco. 😀 Dodatek mleka kokosowego nadaje mu kremowego i delikatnego posmaku! Koniecznie spróbujcie i delektujcie się jeszcze odrobiną świątecznych smaków.
Składniki
- chudy kawałek szynki wieprzowej
- 15 pieczarek
- 10 suszonych pomidorów
- 1 mleko kokosowe (kartonik)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Następnie rozgrzej patelnię i dodaj oliwę. Wrzuć przygotowane ćwiartki pieczarek i duś wszystko pod przykryciem, na średnim ogniu, ok. 15 min.
W międzyczasie przygotuj szynkę. Dokładnie ją umyj i natrzyj szczyptą soli, pieprzu i dopraw lekko rozmarynem (jeżeli nie lubisz smaku i zapachu rozmarynu, śmiało możesz go pominąć). Tak przygotowaną szynkę wstaw do naczynia żaroodpornego.
Gdy grzyby będą już podduszone, dodaj do nich pokrojone w paseczki pomidory suszone, a następnie mleko kokosowe. Duś jeszcze wszystko pod przykryciem, ok. 5 min. Po tym czasie, do zagęszczenia sosu, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości ciepłej wody.
Gotuj wszystko kolejne 5 min. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec podziel sos na 2 części. Jedną z nich zalej mięso w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180'C przez, ok. 45-50 min. Jedz z kaszą gryczaną lub inną, dowolną kaszą. Drugą część sosu z patelni posłuży jako dodatek do kaszy.
Smaczego kochani!
Koniecznie pochwalcie się jak smakowało!
dietetyk kliniczny online
mgr Justyna Krzemińska (Lenda)
Poradnia dietetyczna online Just Food Therapy
Zdjęcia: Ewelina Lenda
18 komentarzy
Lubię sosy pieczarkowe, chociaż nie próbowałam jeszcze takiego z dodatkiem mleka kokosowego. Bardzo fajny pomysł na obiad 😉
Koniecznie spróbuj! 🙂 Jestem pewna, że Ci posmakuje! 🙂
Już wiem, co niedługo zrobię na obiad:)
Super! 🙂 Koniecznie daj znać jak Tobie smakowało! 🙂
Całkiem fajny przepis na niedzielny obiad dla całej rodziny. Wygląda apetycznie.
Dziękuję bardzo 🙂 I zachęcam do wypróbowania! 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie! W dodatku z kaszą, którą uwielbiam!
Dziękuję bardzo 🙂 Ja też kocham kaszę gryczaną! <3
Ja za takimi pieczeniami nie przepadam, ale mój mąż uwielbia, chętnie wypróbuję 🙂
Super! 🙂 To już masz jedną inspirację żywieniową dla męża 🙂 Może i Ty się przekonasz? 🙂 Pozdrawiam
Wygląda przepysznie, naprawdę!
Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
zdrowo i smacznie 🙂
Dokładnie! 🙂 Pozdrawiam gorąco! 🙂
powiem Ci, że bałabym się szynkę potraktować mlekiem kokosowym
Polecam! 🙂 Dzięki pieczarkom i suszonym pomidorom, kokosa prawie nie czuć a sos jest przyjemnie kremowy! 🙂
Muszę spróbować, bo lubię takie połączenie. Nigdy nie dawałam jednak mleka kokosowego, brzmi interesująco 🙂
Zachęcam! 🙂 Jestem pewna, że Ci posmakuje! 🙂